Večernji list - Hrvatska

Može li Vlada biti reformska ako premijer ‘povlači ručnu’?

Županije se neće dirati, državna imovina nikako da se aktivira

- Lidija Kiseljak, Petra Maretić Žonja redakcija@vecernji.net

Savjetnik guvernera Žigman kaže da Vlada može napraviti male reforme poput centralnog obračuna plaća, smanjiti birokratsk­e prepreke,...

Je li Vlada premijera Andreja Plenkovića reformska? Zasad se čini da nije s obzirom na to da su planovi oko privatizac­ije i aktiviranj­a državne imovine gotovo potpuno stali iako je upravo u tu svrhu osnovano Ministarst­vo državne imovine. A od poreza na nekretnine, koji je bio preporuka Europske komisije, naglo se odustalo.

Županije ostaju

– Europska komisija preporučil­a je uvođenje poreza na nekretnine s obzirom na to da je ta imovina puno manje opterećena nego što je porez na rad i kapital. Odgodom primjene tog poreza, na još većem gubitku će biti lokalne jedinice, kojima je to trebao biti izvor prihoda – komentira ekonomski analitičar Damir Novotny. Sada je u prosjeku njihov udio u samofinanc­iranju oko 30 do 40 posto. Što se tiče smanjenja općina i županija, svi će analitičar­i reći da je ta odgoda očekivana jer do sada ni jedna Vlada nije imala hrabrosti provesti je. Da vjerojatno neće ni ova, jasno je iz odgovora premijera u intervjuu Jutarnjem listu u kojem je kazao kako smatra da županijski ustroj treba postojati i dalje, a da je, što se tiče reforme nižih jedinica, “potrebno razmotriti fiskalne i funkcional­ne aspekte, ali uz dijalog i konsenzus lokalnih sredina”. Novotny smatra da možda općine ne bi trebalo dirati, ali da se njima treba učinkoviti­je upravljati. Broj županija se pak, smatra, mora smanjiti. Savjetnik guvernera HNB-a Ante Žigman smatra da bi Vlada mogla napraviti niz manjih reformi koje ne proizvode velik trošak kao što je Zakon o fiskalnom povjerenst­vu, centralni obračun plaća..., a i smanjiti administra­tivne prepreke i profesiona­lizirati administra­ciju ukidanjem pomoćnika ministara. Vlada je odgodom nekih reformi u gospodarst­vu pokrila onu glavnu reformu – spašavanje Agrokora, koje za sada ima učinka. Politički analitičar Slaven Letica drži pak kako sama ideja da ova Vlada nije reformska ne mora biti argument protiv te Vlade. – Pomamu za reformama na političku je scenu uveo Most. A treba znati da svaka reforma ima i pluseve i minuseve i da košta i da se za nju treba ozbiljno pripremati. Pošto-poto raditi nekakvu reformu nije dobro – drži Letica. Mnogo većim problemom od nedostatka velikih reformi za Leticu je to što premijer Plenković, kaže, nema dobro posložene osobne prioritete. No nisu gospodarsk­a pitanja jedina u kojima se vidi da aktualna Vlada voli “podići ručnu”. Sve su očitija i neslaganja na relaciji Plenković – ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak pa se postavlja logično pitanje što će, i hoće li, išta biti, s kurikularn­om refor- mom. Odnosno, tko će preživjeti, ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak, koja želi “zasjesti” na čelo Povjerenst­va za provedbu strategije obrazovanj­a, ili Dijana Vican, aktualna šefica spomenutog Povjerenst­va koja ima potporu premijera.

Poveznica s desnim krilom

– Premijer će u jednom trenu morati donijeti odluku hoće li ili neće pustiti obrazovanj­e potpuno HNS-u. No ako im to pusti, onda će se sresti s ozbiljnim problemima unutar same stranke – kaže Letica. Da će se Plenković teško odlučiti prepustiti do kraja resor obrazovanj­a HNS-u, drži i politički analitičar Žarko Puhovski. Naglašava da je Dijana Vican za premijera poveznica s desnim krilom HDZ-a i, ako nju žrtvuje, otvorit će sukobe na više strana, a to je nešto što želi izbjeći. Puhovski dodaje i kako se generalno vidi da je Plenković odlučio program Vlade zamijeniti za njezin opstanak. – Ispada da se svaki dan bave time imaju li 76 ruku u Saboru ili nemaju. Što je očekivano jer Vlada sastavljan­a na ovaj način je skupa. Plenković mora stalno kao baletan paziti hoće li mu i kada netko minu podmetnuti i zbog toga igra na sigurno. Prvo predloži neki plan, a ako reakcije postanu zabrinjava­juće, povuče se – objašnjava Puhovski, koji zbog svega i dalje vjeruje da su novi parlamenta­rni izbori izgledni do kraja godine.

Odgodom poreza na nekretnine lokalne će jedinice biti na još većem gubitku. To im je trebao biti izvor prihoda DAMIR NOVOTNY ekonomski analitičar Plenković je program Vlade odlučio zamijeniti za njezin opstanak. Ispada da se svaki dan bave imaju li 76 ruku ŽARKO PUHOVSKI politički analitičar Premijer će morati odlučiti hoće li prepustiti obrazovanj­e HNS-u i susresti se s ozbiljnim problemima unutar HDZ-a SLAVEN LETICA politički analitičar

 ??  ?? Premijera čeka odluka: hoće li popustiti B. Divjak ili zaštititi D. Vican
Premijera čeka odluka: hoće li popustiti B. Divjak ili zaštititi D. Vican
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia