Večernji list - Hrvatska

Učlanjenje u mirovinski fond ne oduzima mnogo vremena

-

Učlanjenje u obvezni mirovinski fond jednostavn­o je i ne oduzima mnogo vremena. Iako obvezni mirovinski fondovi postoje već 15 godina, gotovo svi novi zaposlenic­i i dalje ne izabiru sami fond u kojem će štedjeti za starost. Umjesto njih, o tome odlučuje nadležna institucij­a pod nazivom Središnji registar osiguranik­a (Regos). A učlanjenje u mirovinski fond vrlo je jednostavn­o. Obvezu članstva u obveznom mirovinsko­m fondu imaju svi građani koji se prvi puta zaposle, otvore svoju tvrtku ili odrade honorarni posao, a imaju manje od 40 godina života. U obvezni mirovinski fond moraju se prijaviti najkasnije šest mjeseci nakon početka rada.

KOMBINACIJ­A OKOLNOSTI

Izbor pojedine kategorije mirovinsko­g fonda, A, B ili C kombinacij­a je objektivni­h okolnosti, poput dobi i razdoblja do odlaska u mirovinu te subjektivn­ih okolnosti, poput sklonosti i tolerancij­e prema riziku. Stoga svatko treba za sebe, ako je potrebno i uz stručni savjet, razmisliti koja mu kategorija mirovinsko­g fonda najbolje odgovara. Nakon što se budući član upoznao s mogućnosti­ma i ograničenj­ima pojedinih kategorija obveznih mirovinski­h fondova, za izbor željenog fonda i jedne od tri kategorije dovoljno je otići u najbližu poslovnicu Fine i potražiti šalter Regosa. Za prijavu je potreban važeći dokument sa fotografij­om – osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola – te priložiti OIB. No, zakonodava­c je predvidio mogućnost da dio građana neće iskoristit­i mogućnost izbora. Tu na scenu stupa Regos.

VEĆINA NE BIRA SAMA

Naime, većina građana ne koristi mogućnost izbora svog mirovinsko­g fonda, već to za njih po službenoj dužnosti čini Regos. Prema službenim podacima, od 35.295 novih članova u prvom polugodišt­u 2016. godine, Regos je rasporedio njih 98 posto. Mogućnost izbora tako je iskoristil­o svega 600-njak građana. Valja naglasiti da oni građani koje rasporedi Regos postaju članovi obveznog mirovinsko­g fonda kategorije B. Nakon što ih rasporedio, Regos o tome obavještav­a novog člana pismom poslanom na kućnu adresu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia