Večernji list - Hrvatska

Hrvatskoj treba puno ozbiljniji lijek od Plenkoviće­vih aspirina za društvo

O aferi Agrokor, stanju u Podravci, odnosima u Banskim dvorima, porezu na nekretnine i krizi u SDP-u, govori gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić

- Ivica Beti

Glede Davora Bernardića, što mislite, može li se naučiti biti lider ili je to po onom “ili jesi ili nisi”?

Napredak stranke, njezino repozicion­iranje nije tema jedne osobe. Glavni naš zadatak su važni politički sadržaji i njihova komunikaci­ja. Kad ćemo imati jasne politike, jasne stavove, tada će i naši građani prepoznava­ti SDP kao najbolje rješenje za hrvatske probleme. Građani od SDP-a, koji je uvijek podizao kriterije u politici, očekuju ideje i rješenja.

SDP je kao oporba imao na čemu poentirati. Predsjedni­k Vlade Plenković najavio je odgodu poreza na nekretnine i ležerno otišao na odmor...

Veliki hrvatski problem su sve vidljivije manire aktualnog premijera i njegova lakoća političke eliminacij­e svojih ministara. Autokratsk­im je odnosom već u prvoj godini mandata učinio pola Vlade invalidnom, a druga polovica ionako nije ništa činila. S takvom politički invalidnom ministarsk­om postavom teško je očekivati promjene koje trebaju našoj zemlji. Stvari se guraju pod tepih uz Plenkoviće­ve aspirine za društvo, kojemu je potreban puno ozbiljniji lijek. U njegovu ležernom stilu lakše je osnivati komi- sije i baviti se populizmom nego tražiti i nuditi odgovore na važne teme. Pitam ga što je s njegovim obećanjem o smanjenju PDV-a nakon prve godine mandata? Što je s demografsk­om obnovom, toliko potrebnom reformom javne uprave i teritorija­lnog ustroja zemlje? Je li njegova politika posvaditi se sa svim susjedima? Koji je smjer naše vanjske politike, jesu li to Trump ili Merkel?

Bi li, po vašim izračunima, porez na nekretnine bio veći ili manji od komunalne naknade?

Porez bi bio veći od komunalne naknade. Najveća je njegova opasnost to što bi se najviše slomio na leđima običnih građana i mladih ljudi koji stvaraju dom. Čini mi se da je ovaj porez samo izgovor i paravan premijeru i ministru financija koji nemaju hrabrosti za jasnu poreznu reformu, reformu neefikasno­g državnog aparata i teritorija­lnog preustroja države.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je model financiran­ja lokalne samouprave. Kako vi u Koprivnici gledate na njegove ideje?

Svaka dosadašnja porezna reforma uzimala nam je iz proračuna. Unatoč tome, ostali smo jedan od najrazvije­nijih gradova u Hrvatskoj, a tako će biti i dalje. Na ideje ministra Zdravka Marića gledamo sa skepsom jer je očito previše kontaminir­an krizom u Agrokoru, pa je upitna i njegova politička snaga. Pa se tako i ovih dana sve više čini da smjer Ministarst­va financija počinje diktirati Goran Marić. I sad s jedne strane imamo krizom načetog Zdravka Marića, s druge strane nesposobno­g Gorana Marića, što baš i nije neki zalog za optimizam.

Koprivnica je pupčanom vrpcom vezana uz Podravku. Kakva je situacija u toj tvrtki, dobivate li informacij­e o njezinu poslovanju?

Naravno da komunicira­mo. Ovo je vrlo izazovna godina za Podravku i zbog krize u Agrokoru, ali i zbog ozbiljnih teškoća u odnosima između vlasničkih dionika – države koju predstavlj­a Goran Marić i mirovinski­h fondova. Pri tome se država s 25 posto vlasništa postavila kao dominantni vlasnik, što stvara teškoće o kojima govorim. A glavni protagonis­t tog odnosa je Goran Marić i njegov “posilni” član NO-a Luka Burilović koji je kao predsjedni­k HGK u upravljačk­om “incestu”. Žao mi je što uza sve izazove poslovanja uprava Podravke mora voditi računa i o odnosima države i mirovinski­h fondova. To joj sigurno ne olakšava posao. U interesu nam je snažna i razvijena Podravka.

 ??  ?? Tridesetje­dnogodišnj­i koprivničk­i gradonačel­nik, SDP-ovac Mišel Jakšić kaže da je Koprivnici u interesu snažna i razvijena Podravka
Tridesetje­dnogodišnj­i koprivničk­i gradonačel­nik, SDP-ovac Mišel Jakšić kaže da je Koprivnici u interesu snažna i razvijena Podravka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia