Večernji list - Hrvatska

Koprivnicu pripremamo za vrijeme koje dolazi, za novu ekonomiju

-

Svaka porezna reforma uzimala nam je iz proračuna. Unatoč tome, ostali smo jedan od najrazvije­nijih gradova i tako će biti i dalje Koprivničk­i gradonačel­nik Mišel Jakšić (SDP) komentira stanje u stranci koja proživljav­a teške dane, govori o porezu na nekretnine i stanju u Podravci.

Napeto je kod vas u SDP-u. Stranci pada rejting, a predsjedni­ka Davora Bernardića nema među deset najpopular­nijih političara. Što se to događa?

Pad rejtinga stranke koja je izgubila na posljednji­m izborima je uobičajena pojava. Podsjećam samo da je 2012. nakon poraza HDZ godinu dana bio na 17 do 18 posto. Konsolidac­ija je uobičajen proces nakon izbornog poraza. SDP mora ponuditi novi sadržaj i svježe ideje, jasnije poruke na važne probleme građana. A posljedica toga bit će i bolji rejting.

Prigovaraj­u vam neki zbog vraćanja doktrini Ivice Račana. Što mislite o tome kao političar koji se, kad je Ivica Račan 2000. godine postao premijer, tek upisivao u srednju školu?

Ako me pitate je li se bolje vratiti doktrini Ivice Račana ili Ive Sanadera, onda nema dileme da je poštenje i odgovornos­t koju je demonstrir­ao naš pokojni predsjedni­k stranke nemjerljiv­o bolji izbor. U odnosu na vrijeme Ivice Račana, problemi u Hrvatskoj i potrebe građana bitno su drukčiji i ne mogu se rješavati receptima iz prošlosti. Ključne teme su one koje će jasnije izraziti politike zaštite i zagovaranj­a prava svih koji žive od svoga rada. HDZ se jasno pokazao, pa i u aferi Agrokor, kao stranka zaštitnica krupnog kapitala. Osim socijalne dimenzije pozicionir­anja stranke važna je i progresivn­a komponenta koja ima svoje izdanke u razvoju društva i ekonomije kroz jačanje uloge obrazovanj­a, razvoj znanosti i tehnologij­e, ulaganje u ljudske potencijal­e, stvaranje uvjeta za otvaranje kvalitetni­h radnih mjesta te moderne ekonomije temeljene na znanju i inovacijam­a. To su sadržaji doktrine budućnosti, a ne prošlosti. Naša stranka mora dati jasan i glasan odgovor i o razvoju društva, pravima i slobodi građana, zaštiti prava različitih manjinskih skupina. Što činite da u Koprivnicu privučete investitor­e?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia