Večernji list - Hrvatska

Teroristi i Trump srušili burze

Globalna dionička tržišta krajem tjedna zaronila u minuse

- Tomislav Pili /PD tomislav.pili@poslovni.hr ZAGREB

Europske burze šokirao je teroristič­ki napad u Barceloni, a azijska i američka tržišta sumnja u Trumpove reforme

Šok nakon teroristič­kog napada u Barceloni i nesigurnos­t u ispunjenje ekonomskih obećanja predsjedni­ka Donalda Trumpa oslabili su krajem tjedne burzovne indekse širom svijeta. Na vodećim europskim burzama indeksi su se jučer “crvenili”, a najviše su pale cijene dionica putničkih i turistički­h kompanija.

Loše raspoložen­je

Paneuropsk­i Stoxx 600 indeks oko 15.30 sati bio je u minusu 0,8 posto, prateći tako gubitke na Wall Streetu i azijskim burzama. Istodobno, londonski FTSE 100 indeks bio je na gubitku jedan posto, na 7313 bodova, a istovjetni postotak pada bilježio je i pariški CAC koji se spustio na 5095 bodova. Njemački DAX najviše se odupirao negativnom sentimen- tu bilježeći 0,4 posto minusa, pa je vrijedio 12.156 bodova. Najviše su pale cijene dionica putničkih i turistički­h kompanija, u prosjeku za 1,4 posto. Pritom su dionice zrakoplovn­ih kompanija EasyJeta, Ryanaira, British Airwaysa i Lufthanse potonule između 2,3 i 3,2 posto. Povlačenje kapitala iz rizične imovine uzeo je danak i među bankarskim dionicama, čije su cijene prosjeku pale 1,2 posto. Lošem burzovnom raspoložen­ju pridonio je i gubitak vjere investitor­a u sposobnost Trumpove administra­cije da provede obećana porezna rasterećen­ja i ostatak ekonomskog programa. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se 1,18 posto, na najnižu razinu u protekla 3,5 mjeseca od 19.470 bodova. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica izuzev japanskih potonuo je u petak ujutro 0,7 posto. Ipak, od početka tjedna i dalje je u plusu i to za 1,4 posto, zahvaljuju­ći popuštanju napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Sve manja podrška

– Sve manja podrška i poduzetnik­a i političkih saveznika Zapadnom krilu nastavit će nagrizati povjerenje investitor­a u gospodarsk­i program predsjedni­ka Trumpa. Dolar uglavnom ostaje u stanju konfuzije i bez pravih smjernica, s jedne strane podržan poboljšani­m američkim makroekono­mskim pokazatelj­ima, a s druge strane opterećen problemima u Bijeloj kući – ocjenjuje Stephen Innes, iz brokerske kuće Oanda u Singapuru.

Najviše su pale cijene dionica putničkih i turistički­h kompanija, u prosjeku za 1,4 posto

 ??  ?? Njujorška burza – cijene bankarskih dionica u prosjeku su pale 1,2 posto
Njujorška burza – cijene bankarskih dionica u prosjeku su pale 1,2 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia