Večernji list - Hrvatska

Nakon nominacije za studentsko­g Oscara, nagrada u Sarajevu

Film dubrovačke redateljic­e nastao tijekom studija u SAD-u

- Maja Car maja.car@vecernji.net ZAGREB

Srce Sarajeva za najbolji dokumentar­ac dobio je “Grad sunca”, a nagrađeni su i glumac Serban Pavlu te glumica Ornela Kapetani U sklopu 23. SFF-a publika je imala priliku pogledati 235 filmova, a na dodjeli nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu slavili su i hrvatski autori. Naime, nagradu Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobila je naša Antoneta Alamat Kusijanovi­ć za svoj film “U plavetnilo”, snimljen tijekom njezina studija u SAD-u.

Prikazan na Berlinaleu

– Teško je bilo što reći. SFF je prvi festival u mojoj karijeri otkad sam prije deset godina bila na Talent Campusu, a ovo je moja prva nagrada. Hvala i čestitke cijeloj ekipi – rekla je na dodjeli dubrovačka redateljic­a. Protagonis­tica je njezina filma djevojčica Julija koja s majkom bježi od nasilnog oca, premijerno je prikazan na ovogodišnj­em Berlinaleu, a nominiran je i za studentsku nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, tzv. studentski Oscar. Posebnu nagradu žirija dobio je i dokumentar­ni film “Dom” čiju režiju potpisuje Zdenko Jurilj. Srce Sarajeva za najbolji dokumentar­ac dobio je gruzijski film “Grad sunca” Ratija Onelija. Nagradu za najbolji studentski film dobio je film “Čistoća” bh. redatelja Neve- na Samardžića. Priznanje za najboljeg glumca dodijelio je Goran Bogdan glumcu Serbanu Pavluu iz filma “Meda ili ne tako sjajna strana stvari.” Najboljom glumicom proglašena je Ornela Kapetani iz albanskog filma “Buđenje dana”.

LGBT i migrantska kriza

Najbolji redatelj je Rumunj Emanuel Parvu za svoje djelo “Meda ili ne tako sjajna strana stvari”, a najbolji igrani film na 23. SFF-u, ujedno i najznačajn­ija nagrada, po stručnom je žiriju “Strašna majka” gruzijske redateljic­e Ane Urushazde. Nagradu za ljudska prava dobio je turski film “Mr. Gay Syria” redateljic­e Ayse Toprak koji tematizira probleme s kojima se susreću pripadnici LGBT populacije, istodobno i akteri velike svjetske migrantske krize.

 ?? SFF/FACEBOOK ?? Antoneta Alamat Kusijanovi­ć Snimila je film o djevojčici Juliji koja s majkom bježi od nasilnog oca
SFF/FACEBOOK Antoneta Alamat Kusijanovi­ć Snimila je film o djevojčici Juliji koja s majkom bježi od nasilnog oca
 ??  ?? “Strašna majka” Najbolji dugometraž­ni igrani film je onaj gruzijske redateljic­e Ane Urushazde
“Strašna majka” Najbolji dugometraž­ni igrani film je onaj gruzijske redateljic­e Ane Urushazde
 ??  ?? “Dom” Posebnu nagradu žirija dobio je dokumentar­ac Večernjako­va novinara Zdenka Jurilja
“Dom” Posebnu nagradu žirija dobio je dokumentar­ac Večernjako­va novinara Zdenka Jurilja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia