Večernji list - Hrvatska

Recesija u Primeri, i Barca i Real više prodali nego kupili...

Španjolski klubovi potrošili su najmanje u zadnjih pet godina

-

Katarina Kušec ZAGREB Četiri najveća španjolska kluba malo su stala na loptu. Prodavali su više nego što su kupovali, a Barcelona je u uvjerljivo u najvećem plusu Follow the money (Prati novac) poznata je rečenica iz filma “Svi predsjedni­kovi ljudi” i jedina je to i prava istina kada želimo ući u trag i vidjeti pravo stanje stvari bilo čega. A kako je ljetni prijelazni rok počeo 1. srpnja, trag novca najbolji je pokazatelj nogometnog kapitalizm­a i financijsk­og stanja klubova jer oni ili kupuju da budu bolji i jer imaju novca ili ne kupuju jer su dovoljno jaki pa im nitko ne treba ili nemaju novca, ali pohlepa je uvijek jača.

Počela je španjolska Primera

Veliki klubovi žele biti još veći pa, kad jedan dovede neko zvučno ime, drugi mora vratiti udarac. A velikih klubova, najvećih, ima u Španjolsko­j. Njihova Primera s Realom i Barcelonom na čelu; s utakmicama El Clasica, s Messijem, Ronaldom, Zidaneom... jedna je od najprivlač­nijih. Imali su oni neku svoju rutinu, stil igre, tika-taka sheme, prepoznatl­jiv nogomet koji je gotovo na popisu UNESCO-ove nematerija­lne nacionalne baštine, ali i to se polako mijenja. Nova sezona La Lige počela je jučer, iako smo prije toga mogli gledati i uvertiru El Clasica koji Barceloni nije dao dozu optimizma. Otišao im je “veliki” Neymar i ostavio rupu na terenu koju tada, protiv Reala, nisu mogli “pokrpati” u obje utakmice (ukupno su izgubili rezultatom 5-1). Možda su Velverdeov­i momci u moralnoj krizi, a možda samo u financijsk­oj. Teško da će naći dostojnu zamjenu za Brazilca koji je s 222 milijuna eura platio svoj odlazak iz Katalonije. Da, toliko se eura u kešu slilo u blagajnu španjolsko­g kluba ovog prijelazno­g roka, zaradili su još samo na Cristianu Tellu koji je otišao u Real Betis za četiri milijuna eura. A onda su morali nešto i kupiti. Bili su štedljivi, potrošili su samo 87,50 milijuna eura. Najviše, 40 milijuna, dali su za veznjaka Paulinha koji je iz Guangzhou Evergranda došao na Nou Camp. Pa, zanimljive skaute ima ta Barcelona, ali barem su im dosta toga uštedjeli. Tako su za sada u plusu 138,50 milijuna eura. Trebat će im oni jer u planu imaju u svlačionic­u dovesti i Angela di Mariju, pišu španjolski mediji. Nije ni Real previše “rastvorio” novčanik. Njima je odlazak Neymara dobro legao, imat će brigu manje u prvenstvu, ali zato su i oni oslabljeni. Prodali su Alvara Moratu, Danila, otišao je i James Rodriguez... Utržili su 122 milijuna eura. Što je to naspram onih 47 koje su potrošili. Doveli su samo Thea Hernandeza i Danija Ceballosa. Osim njih i Atletico Madrid i Sevilla u istoj su situaciji.

Više se prodaje, manje kupuje

Četiri najveća španjolska kluba malo su stala na loptu. Atletico je tako prodao za 69, a kupio za 36 milijuna eura, dok je Sevilla kupila za 61,5 milijuna, od toga je najviše, odnosno trećinu te svote, investiral­a u Muriela pa je na kraju u plusu za 14 milijuna eura. Reducirali su tako velikani troškove jer ionako svi govore kako je Neymarovim transferom nogomet uništen. Ma nije uništen nogomet, samo je Barcelona zakinuta. Nogomet je biznis, tržište na kojemu zakon ponude i potražnje ne vrijedi ako imaš novca i ako znaš što želiš. Utakmice Primere u Hrvatskoj i ove sezone prenosit će Sportklub pa ćemo moći vidjeti kako su ove sezone tržili Španjolci.

 ??  ?? Klubovi Primere ove su sezone svoje najbolje igrače prodavali – Neymar
Klubovi Primere ove su sezone svoje najbolje igrače prodavali – Neymar
 ??  ?? Paulinho Brazilac koji je za 40 milijuna eura iz kineskog Guangzhou Evergranda došao u Kataloniju
Paulinho Brazilac koji je za 40 milijuna eura iz kineskog Guangzhou Evergranda došao u Kataloniju
 ??  ?? Vitolo Drugi je najskuplji igrač koji je kupljen u Primeri ove sezone. Sevillu je zamijenio Atleticom
Vitolo Drugi je najskuplji igrač koji je kupljen u Primeri ove sezone. Sevillu je zamijenio Atleticom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia