Večernji list - Hrvatska

Jedanaeste­rac više nije najstroža kazna, realizira ih se samo 62 posto

Hrvatski kralj 11-eraca Ivan Krstanović u karijeri je promašio samo jedan od 40 izvedenih penala

- Karlo Ledinski ZAGREB

Uvijek sam čekao da golman krene prvi, a onda ja puknem u drugu stranu. Rođen sam s tim, nisam nikad dodatno vježbao, kaže Krstanović Kada sudac pokaže na jedanaeste­rac, mnogi već počnu slaviti pogodak. No, prema statistici iz posljednji­h nekoliko godina, 11-erci više nisu sigurna oklada za pogodak. Iz sezone u sezonu pada postotak realiziran­ih najstrožih kazni. Najzornije to pokazuje podatak da su lani u Ligi prvaka dosuđena 53 jedanaeste­rca, a realiziran­o ih je samo 33, odnosno 62 posto. A realizacij­a je posebice bila slaba u nokaut fazi, kada je svega 42 posto dosuđenih 11-eraca pretvoreno u pogodak. Za najbolje nogometaše svijeta to je zaista mizeran postotak.

Darijo Srna je na 76 posto

Kako je to kad promašite važan 11-erac, ovog su se tjedna uvjerila i dvojica hrvatskih reprezenta­tivaca. Prvo je Andrej Kramarić u utorak u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka promašio protiv Liverpoola (Mignolet mu obranio), a Borna Barišić u četvrtak je protiv Austrije iz Beča pri vodstvu Osijeka 1:0 pogodio vratnicu iz najstrože kazne. Nažalost, taj je promašaj potpuno preokrenuo utakmicu, Bečani su na kraju slavili 2:1. No, ima i igrača koji ne osjećaju pritisak pri izvođenju 11-eraca. Jedan od njih je Ivan Krstanović, hrvatski kralj 11-eraca koji je u karijeri promašio samo jedan od 40 koliko ih je izveo. Sada je na kraju svoje karijere pa može otkriti tajnu svog pucanja. – Iskreno, nikada u životu nisam posebno vježbao izvođenje 11-eraca. Mislim da se s tim talentom rodiš ili ne rodiš. Moja je taktika uvijek bila da do zadnjeg trena čekam golmana da krene u jednu stranu, a onda ja loptu pošaljem u drugu – otkrio nam je Krstanović i dodao: – Znam da su me suparnički golmani stalno proučavali, no nisu me uspjeli prokužiti. Uspio je to zapravo samo sadašnji vratar Rijeke Simon Sluga, koji je 2014. u dresu Pomorca postao jedini golman u mojoj karijeri koji mi je skinuo penal, od 40-ak koje sam pucao. No svojim sam postotkom zadovoljan. A taj je postotak fenomenaln­ih 97,5 posto. Usporedbe radi, Messi je na 79%, Neymar na 80, Ronaldo na 84%. Darijo Srna, koji je godinama izvodio 11-erce u kockastom dresu i u Šahtaru, na 76%.

Psiha je najveći problem

Mnogo se puta čuje uzrečica da su jedanaeste­rci lutrija, no ta je izreka daleko od istine. Dokazao je to i engleski novinar i zaljubljen­ik u nogomet Ben Lytletton, koji je u knjizi “12 yards” napisao sve o povijesti, psihologij­i i kulturi izvođenja 11-eraca. Njegova je teorija da najbolji nogometaši poput Messija i Ronalda nisu nužno i najbolji izvođači 11-eraca, a kao presudnu stvar u pucanju nakon najstrože kazne označio je psihu i moć suočavanja s pritiskom u trenutku kada te gleda cijeli stadion. Također, naglašava da je u današnjem nogometu vratarima puno lakše jer zahvaljuju­ći statističa­rima znaju u koju stranu pojedini igrači češće pucaju. Da je psiha važna, potvrđuju i riječi bivšeg engleskog nogometaša Matta Le Tissiera, koji je u karijeri promašio samo jedan od 49 penala. – Nikada mi pucanje 11-eraca nije bilo stresno. Jednostavn­o bih se došetao do lopte, pucao i to je to. No, znam da je puno mojih kolega, pogotovo u reprezenta­tivnom dresu, doživljava­lo kao kaznu kada ih je izbornik odredio za pucanje 11-eraca. No, to je zbog naših loših iskustava i brojnih ispadanja na 11-erce na velikim natjecanji­ma – rekao je Le Tissier. Španjolac Ignacios Palacios-Huerta već 20 godina proučava izvođenje 11-eraca i ima 2396 stranica dosjea gotovo svih europskih igrača. A njegova istraživan­ja otkrila su sljedeće: najbolje je penal pucati u gornju lijevu ili desnu vratarovu stranu. Najmanje šanse da zabijete 11-erac imate ako pucate po sredini, a loša je opcija i pucati u golmanov donji desni kut. No, sve su to samo statistike, a kraljevi 11-eraca poput Le Tissiera ili Krstanović­a rađaju se, njima statistike i savjeti iz knjiga ne trebaju.

Golmanima je prednost što im suci gledaju kroz prste jer gotovo svi prije udarca napuste crtu

 ??  ?? Trenutak kada je vratar Liverpoola Mignolet obranio Kramin 11-erac
Trenutak kada je vratar Liverpoola Mignolet obranio Kramin 11-erac
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia