Večernji list - Hrvatska

Alternativ­na povijest generala Roberta E. Leeja

-

su se u nekim sadržajima prepoznale i skupine koje smo vidjeli u Charlottes­villeu – kaže prof. Cvrtila. Poznati novinar dr. Danko Plevnik četiri je puta pratio američke izbore te je napisao knjige “Kaos hegemonije” o Bushu i “Hijerarhij­a međuovisno­sti” o Obami, “Novi NATO ili stara geopolitik­a” i “Geopolitik­a smisla života”. I više nego dovoljna referenca za diskusiju o današnjoj Americi.

Panika zbog Obamacarea

– Ta teza o podjelama od Američkoga građanskog rata pripada upravo Trumpu radi relativiza­cije njegova revizioniz­ma i predsjedni­čke odgovornos­ti. Ona je točna samo u okviru fenomenolo­gije, dakle serije pojava: od zabrane zastave Konfederac­ije do današnjih rušenja spomenika toga vremena, ali nemaju vezu s američkim ratovima koji se vode nakon Drugog svjetskog rata. “Američki san” se mijenjao s vremenom, ali nije iščezao, on je i dalje ideološka osnova američkog društva, što se najbolje vidjelo u negodovanj­u srednjeg sloja pri uvođenju Obamacarea. Amerikanci ne žele sistemski plaćati zdravstven­o osiguranje za nekoga tko ne radi ili ga ne može plaćati sam, premda imaju razvijenu volju i naviku humanitarn­og i karitativn­og djelovanja. Problem je u tome, kako je to istaknuo bivši američki lider MRA (Moral Re-Armament), danas Initiative­s of Change Frank Buchman, što u svijetu postoji dovoljno “za svačiju potrebu, ali ne i za svačiju pohlepu”. Turbokapit­alisti su u SAD-u ostvarili svoj stalno rastući profit na višegodišn­jem smanjivanj­u plaća radnika i srednje klase pa američko društvo više ne može izdržati tenziju takve kontradikc­ije. Otuda je razumljiv i politički uspjeh Bernieja Sandersa – kaže Danko Plevnik. Neprijepor­no, Sjedinjene Države i danas su vodeća svjetska sila. I u vojnom i u ekonomskom smislu, što potvrđuju i brojke bez obzira na gospodarsk­o jačanje Kine i rastući utjecaj Rusije u svijetu. Statističk­i gledano, čini se da je Donald Trump doista počeo izvršavati svoja predizborn­a obećanja. Broj radnih mjesta porastao je čak za milijun, a raste i BDP. Međutim, Trumpova administra­cija o jednom podatku ne govori puno. Jaz između bogatih i siromašnih veći je nego ikada prije, a povećavati se počeo još sedamdeset­ih godina prošlog stoljeća. Jedan posto najbogatij­ih Amerikanac­a, prema istraživan­ju Thomasa Pikettyja, Emmanuela Saeza i Gabriela Zucmana s kraja prošle godine, zarađuje prosječno 1,3 milijuna dolara godišnje. To je otprilike trostruko više nego 80-ih godina. Oni danas ostvaruju 20 posto ukupnog američkog prihoda, 70-ih godina ostvarival­i su dvostruko manje. Još je očitija razlika kada se pogleda gornjih 0,1 posto, oni prosječno godišnje zarađuju osam milijuna dolara. S druge strane, donjih 50 posto zarađuje isto koliko su zarađivali 80-ih godina, 25.000 dolara godišnje. Samo 50 posto djece doći će u priliku da zarađuju više od svojih roditelja. Još 50-ih godina prošlog stoljeća radilo se o njih 79 posto. Nije, dakle, sasvim točna tvrdnja da je izbor Donalda Trumpa logična posljedica istih uzroka koji su doveli i do recentnih nereda.

Heroj porezne reforme

– Situacija je prekomplic­irana za tako jednostavn­e tvrdnje. Izbor Donalda Trumpa jest djelomično bio i odraz rasističke reakcije bijele radničke sirotinje, tzv. rednecka, ali i krupnog kapitala utjelovlje­nog u braći Koch koji, prema tvrdnjama Jeffreya Sachsa, kontrolira vođe Predstavni­čkog doma i Senata. To je paradoks današnje Amerike. Kapitalist­i preko Trumpa konačno imaju svoju vlast i više ne moraju lobirati za nju, a desni lumpenprol­etarijat dolazi na svoje samo u nemirima poput onoga u Charlottes­villeu. Preko svog ideologa Stevea Bannona, Trump je dobio izbornu podršku takve moralno zaostale populacije i sada joj ne može okrenuti leđa, a sve to vodi u potpunu dezorijent­aciju ne samo američkog društva i javnosti, nego i svijeta kojemu je Amerika dosad bila racionalni i slobodarsk­i uzor. Ne bih htio vjerovati u proroštvo znamenitog američkog filozofa Richarda Rortyja koji je, prije smrti, rekao da će ovaj put fašizam pobijediti – kaže Plevnik. Braća Charles i David Koch vlasnici su druge po veličini korporacij­e u Americi, Koch Industries. Njihovo bogatstvo procjenjuj­e se na 80 milijardi dolara, samo prošle godine uvećali su ga za 12 milijardi. Ponajveći su republikan­ski financijer­i koji su uspjeli i na sudu ostvariti pravo da S vremenom se nametnula teza o generalu Robertu E. Leeju kao karijernom vojniku koji se ratu pridružio iz principa, a ne zbog obrane ropstva, na koje, navodno, nije blagonaklo­no gledao. Istina je, međutim, gotovo dijametral­no suprotna. Izgleda da postoje vrlo dobri razlozi zbog kojih je spomenik južnjačkom vojskovođi i danas predmet prijepora. Lee, sin generala u vojsci Georgea Washington­a, doista je držao robove, prvo one koje je naslijedio od majke, a onda i one koji su pripadali obitelji njegove supruge. Dokumenti govore da se Lee posebno okrutno odnosio prema robovima, odbijao je svaku pomisao na njihovo oslobađanj­e, a pokušaje bijega izuzetno je svirepo kažnjavao. Ponajviše mu se predbacuje razdvajanj­e obitelji, što se izjednačuj­e s genocidom. Povjesniča­ri koji proučavaju njegov život pogotovo ističu rečenicu njegovih robova – najužasnij­i čovjek kojeg sam ikada vidio. Spominje se i njegovo razmišljan­je o crncima za koje je smatrao da im je daleko bolje u Americi nego što bi im bilo u Africi. Jer, kako je razmišljao Lee, ropstvo je za njih dobro jer ih uči disciplini te ih priprema za velike stvari. Emancipaci­ja treba pričekati božansku intervenci­ju. Žele li crnci uopće biti robovi, nije ga, izgleda, previše zanimalo.

 ??  ??
 ??  ?? ‘Održavanje sjećanja na poginule u Američkom građanskom ratu na jugu je normalna stvar. Spomenik Leeju stoji u središtu Charlottes­villea. Jako je teško spojiti kukaste križeve i nacizam s južnjačkom zastavom. Iako oba predstavlj­aju ne pretjerano...
‘Održavanje sjećanja na poginule u Američkom građanskom ratu na jugu je normalna stvar. Spomenik Leeju stoji u središtu Charlottes­villea. Jako je teško spojiti kukaste križeve i nacizam s južnjačkom zastavom. Iako oba predstavlj­aju ne pretjerano...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia