Večernji list - Hrvatska

Najveća zvijezda VIP suđenja koja počinju na jesen je Milan Bandić

-

hoće li se postupak u odnosu na tog optuženika razdvojiti. O tome se odlučuje već mjesecima, pa je teško očekivati da bi to suđenje moglo početi prije kraja ove godine. Milan Bandić nije jedini gradonačel­nik koji svoje svakodnevn­e obveze mora kombinirat­i s ročištima na zagrebačko­m Županijsko­m sudu. Iste probleme imaju Ivica Kirin, HDZ-ov gradonačel­nik Virovitice, te Ivan Čehok, koji se na posljednji­m izborima, kao kandidat grupe birača, vratio na mjesto prvog čovjeka Varaždina. Čehok je sa te funkcije morao otići 2011., nakon što je uhićen, a kasnije i optužen zbog načina na koji je vodio Varaždin. Iako ga se u nekoliko postupaka tereti da je svojim načinom upravljanj­a Varaždin oštetio za desetke milijuna kuna, to očito nije smetalo biračima koji su nedavno ponovo glasali za njega. Njemu kao i Kirinu suđenje traje već neko vrijeme, s time da bi Kirin, optužen u jednom od krajeva afere Fimi media da je MUP oštetio za oko 7,5 milijuna kuna, do kraja godine mogao dočekati i nepravomoć­nu presudu. U klubu gradonačel­nika na optuženičk­oj je klupi i Božidar Kalmeta, dugogodišn­ji gradonačel­nik Zadra. Optužnice koje su protiv njega podignute u sklopu afera Fimi media i Remorker - HAC stajale su ga gradonačel­ničke fotelje, jer se zbog njih nije ni kandidirao na zadnjim lokalnim izborima. Kao i Bandiću, i Kalmeti suđenje treba početi na jesen, i to za obje afere, jer su dvije optužnice spojene u jedan postupak. Iako on negira krivnju za sve za što ga terete, određeni problem u obrani mogla bi mu biti činjenica da su na pripremnom ročištu u srpnju trojica njegovih suoptuženi­ka priznala krivnju te su se nagodila s USKOK-om. Među njima je i Igor Premilovac, čovjek čija je tvrtka Remorker poslužila da se iz HAC-a izvuče, kako tvrdi optužnica, oko 50 milijuna kuna. Priče i iskustva iz sudnice Kalmeta će, u mogućim kratkim susretima na sudskim hodnicima, moći izmjenjiva­ti i sa svojim bivšim šefom Ivom Sanaderom. Jer bivši premijer već je svojevrsni veteran zagrebačko­g Županijsko­g suda, koji pohodi godinama, a trenutačno se ondje protiv njega vode tri postupka. Ili točnije rečeno, jedan se postupak vodi, dok dva stagniraju. Ovo posljednje odnosi se na afere Hypo i Ina - MOL te HEP - DIOKI. U prvom slučaju postupak je u prekidu do daljnjega, dok Europski sud pravde u Luxembourg­u ne riješi tzv. prethodno pitanje vezano za Hrvatskoj neuhvatlji­vog Zsolta Tamasa Hernadija. Nadajmo se samo da

će ta pravna zavrzlama biti riješena do 2019. jer tada za to za što se Hernadija tereti nastupa zastara, čime bi on za hrvatsko pravosuđe i službeno postao zauvijek nedodirlji­v. U zastoju je i suđenje za aferu HEP - DIOKI, u kojoj je optužnica potvrđena u svibnju 2013., no od tada se ništa značajno nije dogodilo. Razlog tome su zdravstven­i problemi Sanadera i njegovih suoptuženi­ka Roberta Ježića i Ivana Mravka.

Brane saborske boje

Situacija se dodatno zakomplici­rala sredinom srpnja jer je Mravak preminuo, pa nakon što se postupak protiv njega obustavi tek se treba vidjeti hoće li od optužnice išta ostati, odnosno hoće li tog suđenja uopće biti. I dok u ta dva predmeta vrijeme i pravne tehnikalij­e Sanaderu idu na ruku, to se ne bi moglo reći za ponovljeno suđenje za aferu Fimi media. Istina, bivši se premijer na tom suđenju rijetko pojavljuje jer koristi zakonsku mogućnost da ne nazoči raspravama iako je o njima uredno obaviješte­n. No dok on radije piše knjige o svom liku i djelu, kroz sudnicu je prodefilir­alo već više od 100 svjedoka. Još otprilike toliko bit će saslušano tijekom jeseni, a među njima će biti brojni političari, poput bivših i sadašnjih ministara, a na klupu za svjedoke trebao bi sjesti i šef Sabora Goran Jandrokovi­ć. Bude li suđenje išlo dosadašnji­m ritmom, bez većih zastoja ili komplikaci­ja, moguće je čak da do kraja godine bude donesena i nepravomoć­na presuda Sanaderu i HDZ-u. Zgradu suda na Zrinjevcu na jesen će ponovo pohoditi i saborski zastupnik Branimir Glavaš, kojem će početi ponovljeno suđenje zbog ratnih zločina u Osijeku. Glavaš se u toj situaciji našao nakon odluke Ustavnog suda, koji mu je ukinuo pravomoćnu presudu, omogućivši mu tako da novo suđenje čeka na slobodi, sjedeći u Saboru, a prije te odluke odslužio je polovinu dosuđene mu kazne. Saborske boje na zagrebačko­m Županijsko­m sudu brani i Nada Čavlović-Smiljanec, bivša šefica Porezne uprave te bivša SDP-ova saborska zastupnica, kojoj je u tijeku suđenje zbog pogodovanj­a poduzetnik­u Željku Bilošu.

Traje pravno natezanje

Tu je, naravno i Tomislav Saucha, aktualni nezavisni saborski zastupnik, bivši SDP-ovac i bivši šef Ureda premijera Zorana Milanovića. No za razliku od Glavaša i Čavlović-Smiljanec, Saucha je samo osumnjičen­ik, a sud će valjda do kraja godine razriješit­i dilemu je li USKOK u aferi Dnevnice u odnosu na Sauchu i Sandru Zeljko smio proširiti postojeću istragu ili je morao otvoriti novu. U pravnom natezanju koje traje već više od dva mjeseca, zbog čega spomenuta istraga stagnira, možda pomognu izmjene ZKP-a, kojima je u taj zakon sada uveden pojam “proširenje istrage”. Kada se svemu navedenom doda i da se na jesen nastavljaj­u suđenja Nadanu Vidoševiću, bivšem predsjedni­čkom kandidatu i bivšem šefu HGK, suđenje Željku Dolačkom, bivšem načelniku sektora organizira­nog kriminalit­eta PU zagrebačke te da bi mogla biti donesena nepravomoć­na presuda bivšim šefovima VSOA-e, očito je da će u rujnu na Zrinjevcu biti jako živo te da će neke od sudskih odluka bez sumnje utjecati i na politički život u zemlji. S druge strane, zagrebački Županijski sud s godinama je, možemo bez pretjeriva­nja reći, postao i lakmusov papir društvenog života i moralne erozije u Hrvatskoj. Stoga vjerojatno malo koga još čudi da ljudi pod optužbama za ozbiljan kriminal pa čak i ratne zločine sudjeluju u vlasti i politici izrugujući se pravu i pravdi, ali i institucij­ama države kojoj bi od imena Republika Hrvatska puno bolje pristajalo ime Republika Apsurdista­n.

 ??  ??
 ??  ?? Milan Bandić Zagrebačko­m gradonačel­niku na jesen će početi prvo suđenje, ono za aferu Štandovi
Milan Bandić Zagrebačko­m gradonačel­niku na jesen će početi prvo suđenje, ono za aferu Štandovi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia