Večernji list - Hrvatska

Očaravajuć­a vila na Pagu ispirirana je Provansom

Čak dvije godine trajala je obnova stare kuće, i to zbog brojnih zahvata koji su se radili na objektu

- Martina Strukić martina.strukic@vecernji.net ZAGREB

Stara kuća na otoku Pagu nakon arhitekton­ske intervenci­je dobila je posve novo lice kojim oduševljav­a sve koji je vide Nije tajna da je lokacija najbitnija stavka pri odabiru kuće za odmor, a kada naletite na biser tik do mora i nađete stručnjaka koji zna realizirat­i ono što ste zamislili, menadžersk­im rječnikom može se reći da ste u winwin situaciji. Upravo to dogodilo se Peteru Palki koji je, vidjevši staru kuću tik do mora u Šimunima na Pagu, odlučio da će to biti njegova ljetna rezidencij­a.

Jako se pazilo na okoliš

Dvije godine razmišljao je što i kako i onda sve prepustio stručnim rukama arhitektic­e Valentine Folnegović. – Kuća je rađena u detalj po željama investitor­a i njegovih potreba. Ideja projekta bila je potpuna rekonstruk­cija stare kuće i uređenje njezina okoliša – objašnjava arhitektic­a dodajući da je bila riječ o vrlo opsežnom projektu. – Za početak iskopali smo pola vrta da bismo oslobodili zarobljeni podrum, dobili novu šetnicu od mora i prema prizemnoj etaži kuće. Na mjestu masline rasla je crnika, zbog nje nastaje kružna forma oko koje su polukružne stube koje se spajaju na šetnicu koja vodi od mora do prizemlja. Smišljali smo kako postići novi atraktivan ambijent kao glavno žarište cijelog okoliša i tu smo došli do ideje tribina između kojih spuštamo stube. Tribine su zamišljene kao sunčalište, mjesto za opuštanje i uživanje u pogledu prema moru – objašnjava arhitektic­a. U dvorištu stare kuće valjalo je pronaći i mjesta za atraktivan, tzv. infiniti bazen iz kojeg se pruža pogled na more. Izgleda kao da se stapa s morem zbog čega ujutro i navečer nudi spektakula­rne izlaske i zalaske sunca i trenutačno je, u ljetnim mjesecima, omiljeno mjesto za opuštanje vlasnika i njegove obitelji. Puno pažnje posvećeno je uređenju okućnice jer je vlasniku bilo jako bitno sačuvati što više postojećeg zelenila. Ono što se nije moglo spasiti tijekom gradnje naknadno je ponovno posađeno i zbog toga je kuća skrivena od znatiželjn­ih pogleda upravo prirodnim šćirom, odnosno autohtonim zelenilom.

Kuhinja u kolonijaln­om stilu

Naravno, nakon tih grubih radova uslijedilo je uređenje interijera. – Zamisao je bila dobiti starinski štih i utkati toplinu u kuću. Keramika koja je birana imitacija je starog bengalskog tepiha, kuhinja je u kolonijaln­om stilu, a dnevni boravak opremljen je namještaje­m Riviera Maison iz salona Elmina Nabytok. Kuhinja, kao središte kuće, rađena je po mjeri u nježnim prljavobij­elim tonovima i s mnoštvom praktičnih pretinaca – objasnila je arhitektic­a. Kada se pomno pogleda, svaki detalj u ovoj kući ima svoju ulogu.

Poseban zadatak bio je napraviti popularni infiniti bazen koji u ljetnim mjesecima jamči uistinu najljepše izlaske i zalaske sunca

 ??  ??
 ??  ?? Iz bazena puca pogled na more i netaknutu prirodu
Iz bazena puca pogled na more i netaknutu prirodu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia