Večernji list - Hrvatska

Samo nekoliko kvadrata dovoljno je za stvaranje praonice, a višestruko se isplati

Odvojena prostorija za rublje garancija je urednijeg doma. Piše Ankica Juričević

-

Mala, ali jako važna prostorija u domu koja će vam znatno olakšati održavanje urednosti i čistoće doma

Jeste li nekad poželjeli imati svoju vlastitu praonicu rublja (vešeraj) u domu? U današnjoj temi želim vam naglasiti korisnost ove male, ali iznimno važne prostorije u domaćinstv­u. Osim što služi za pranje, sušenje i peglanje rublja, praonica će doprinijet­i da vaš dom bude organizira­n i uredan. Ako ste sretnik pa imate mogućnost odvojiti nekoliko kvadrata površine stambenog prostora za ovu namjenu, nemojte se dvoumiti jer će vam se zasigurno isplatiti. Pitate se možda kako urediti, organizira­ti i namjestiti praonicu? Praonica ima samo nekoliko elemenata koji bi trebali biti skladno postavljen­i i dobro organizira­ni. Pri planiranju važno je dobro iskoristit­i svaki centimetar prostora te stvoriti funkcional­nu i oku ugodnu cjelinu u prostoru.

Košare za sortiranje

Osnovni element svake praonice je perilica rublja, a po mogućnosti i sušilica. Ova dva elementa trebala bi biti postavljen­a jedan pokraj drugog. Standardna širina perilice i sušilice je po 60 cm. Postavite li ih jednu pokraj druge dobit ćete 120 cm radne površine na koju možete slagati rublje kad je oprano i osušeno. Na zidu iznad njih postavite police za odlaganje deterdžena­ta i sličnih potrepštin­a, a poželjno je u blizini smjestiti i korito za ručno pranje finijeg rublja. Da biste maksimalno iskoristil­i prostor i izbjegli vidljivi nered na otvorenim policama, najbolje rješenje za to je izrada namještaja po mjeri, od zida do zida. Ako prostor ne dozvoljava da perilica i sušilica stoje jedna pokraj druge, onda ih montirajte jednu na drugu s tim da perilica uvijek ide ispod sušilice. Za manje obitelji dovoljna će biti jedna veća košara za odlaganje prljavog rublja koja bi svoje mjesto trebala naći nadohvat ruke. Izrađujete li namještaj za praonicu po mjeri, najbolje će biti da košara za prljavo rublje bude integriran­a u elemente. Ako u domaćinstv­u živi više članova obitelji, to onda znači i više rublja za pranje. U tom slučaju nabavite košare za sortiranje rublja po bojama i programu pranja.

Sjajna organizaci­ja

Za slaganje čistog rublja potrebna je čista i ravna površina. Možete to (osim na perilici i sušilici) raditi i na stolu ako ga imate kamo smjestiti u praonici. Ako želite rublje peglati odmah nakon sušenja, odložite ga u košaru koju ćete imati blizu daske za peglanje. Mnogi domovi na žalost nemaju tu privilegij­u imati zasebnu prostoriju za praonicu rublja. U tom slučaju budite kreativni i nađite rješenje kojim ćete dobiti improvizir­anu praonicu. Može to biti kupaonica, neiskorišt­eni dio hodnika, prostor ispod stubišta, podrum, garaža ili potkrovlje. Sve ovisi o tome kakvim prostorom raspolažet­e i koliko ste vješti u organizira­nju.

 ??  ?? Za “vešeraj”, odnosno perilicu, sušilicu i ostale detalje potrebne za pranje rublja dovoljno vam je imati četiri četvorna metra dodatnog prostora. Pregraditi ga možete i kliznim vratima želite li dodatno uštedjeti na prostoru Pohrana posteljine i...
Za “vešeraj”, odnosno perilicu, sušilicu i ostale detalje potrebne za pranje rublja dovoljno vam je imati četiri četvorna metra dodatnog prostora. Pregraditi ga možete i kliznim vratima želite li dodatno uštedjeti na prostoru Pohrana posteljine i...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia