Večernji list - Hrvatska

Četiri osnovne greške koje svi radimo

Pogledajte svoj dnevni boravak, uočite li ove detalje, vrijeme je za promjenu

- Karmen Pužar, Martina Strukić domivrt@vecernji.net ZAGREB

Dobra atmosfera u dnevnom boravku, prostoriji u kojoj najviše boravimo, trebala bi biti imperativ, ističu dizajneri interijera Namještanj­e novog doma ili preuređiva­nje starog istodobno je uzbudljiv, ali i stresan posao, posebice ako u konačnici niste zadovoljni postignuti­m dojmom. Većina nas, napominju dizajneri interijera, radi četiri osnovne greške pri uređenju dnevnog boravka. No, za razliku od pogrešaka vezanih za izbor boja ili tapeta, koje zahtijevaj­u stručnjaka da ih ukloni, ove sitnije greške možete ispraviti sami, važno je samo da ih uočite. Iako će vam se na prvu možda činiti malo banalne, ove jednostavn­e promjene i te kako su efektne i, provedete li ih pažljivo, uistinu daju rezultat atraktivni­jega dnevnog boravka. Još jedan dobrodošao savjet jest i taj da se ne bojite boja. Ne morate ih aplicirati na zidove, ali malo jarkih boja u prostoru, posebice unošenjem detalja, dat će živost, dinamiku i atmosferu prostoru. Dnevni boravak prostor je u kojem ćete najviše boraviti stoga vam dobra atmosfera treba biti imperativ.

1. RASPORED JE KLJUČAN FAKTOR

Ponekad svoj dom opremamo kombiniran­jem: usklađujem­o stari namještaj koji već imamo s novim ili pak postojeći namještaj unosimo u novi dom nakon selidbe. Ako je nešto funkcionir­alo prije, ne znači nužno da će tako biti u novom okruženju. Kad je riječ o ukupnom dojmu koji dobijemo kada smo u dnevnom boravku, od velike je važnosti i preglednos­t, tj. način na koji se naše oči kreću po prostoriji. Nemojte postaviti neki komad namještaja tako da zaklanja pogled preko sobe ili prozor. Neka namještaj u središtu prostorije bude nizak, a visok uza zidove. Najzorniji primjer uređenja prema ovom pravilu je izbor stolića za kavu koji je mali i nizak. Kutne garniture u pravilu smještamo uza zid, baš kao i police s knjigama. Obratite pozornost na podne svjetiljke, one bi trebale biti u kutu te postavljen­e uza zid, baš kao i naslonjači.

2. SLOBODAN PROSTOR DAJE POSVE DRUGI DOJAM

Prema portalu Apartment Therapy, najveća greška pri rasporedu namještaja je nedostatak protočnost­i. Kada se krećete prostorijo­m, između komada namještaja treba biti oko 90 centimetar­a slobodnog prostora da se ne biste spoticali ili provlačili. Ponekad je potrebno pomaknuti samo jedan komad namještaja da bi se to osiguralo. Neka vaš stolić za kavu bude okrugao ili ovalan, umjesto većeg i četvrtasto­g jer ćete lakše hodati oko njega.

3. ISPROBAJTE OVAJ PROVJERENI TRIK

Ako imate osjećaj da je sav namještaj “zalijeplje­n” za zidove i osjećate se čudno gledajući raspored, pokušajte odmaknuti sofu 30 centimetar­a od zida. Ova mala promjena vizualno će učiniti puno za dojam. Prostorija će dobiti na dubini i neće se doimati prevelikom ili prenatrpan­om.

4. GOMILANJE NAMJEŠTAJA SAMO ZAGUŠUJE PROSTOR

Sofa, dvosjed, naslonjači, taburei, stolci… Treba li vam zaista toliko namještaja za sjedenje? Vjerojatno ne, osim ako ne pozivate obitelj i prijatelje na druženje svakih nekoliko dana. Raščistite nepotrebne komade namještaja i poboljšat ćete protočnost kroz dnevni boravak. Imate ćete više mjesta, a nećete se osjećati klaustrofo­bično i kao da se sav namještaj urušava na vas.

 ??  ??
 ??  ?? Da bi industrijs­ki uređen boravak dobio toplinu i ugodnu atmosferu, birajte namještaj obložen mekim tkaninama koje će omekšati grubi izgled
Da bi industrijs­ki uređen boravak dobio toplinu i ugodnu atmosferu, birajte namještaj obložen mekim tkaninama koje će omekšati grubi izgled
 ??  ?? Stolić je bitan Investiraj­te u praktičan stolić manjih dimenzija
Stolić je bitan Investiraj­te u praktičan stolić manjih dimenzija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia