Večernji list - Hrvatska

Stiže “pravo” oružje za hrvatske Patrije

Izraelski top 30 mm i rakete Spike koje buše sav oklop do 4 km

- Davor Ivanković

Damir Krstičević dovršava posao započet prije 2 godine

Izrael je tijekom pregovora spojio dvije svoje tvrtke s ciljem prodaje najboljeg i provjereno­g proizvoda, a po nižoj natječajno­j cijeni Borbeno oklopno vozilo Hrvatske vojske Patria 8x8 na dobrom je putu da prestane biti “najskuplji vojni kamion na svijetu”, kako ga u šali nazivaju u vojsci. Godinama već, naime, traju pokušaji da se više od 120 hrvatskih oklopnih vozila dostojno naoruža kako ne bi bili tek skupi oklopljeni transporte­ri. Istina je da su neke Patrije naoružane norveškom (proizvođač Konsberg) oružanom stanicom od 12,7 mm s termovizij­skom kamerom za mogućnost djelovanja noću, laserskim daljinomje­rom i označivače­m cilja, no tek sada na Patrije dolazi teže naoružanje. Do kraja ovog mjeseca ili početkom rujna MORH će potpisati ugovor o nabavi osam daljinski upravljani­h oružanih stanica 30 mm s protuoklop­nim raketnim sustavom (DUOS-30L). Taj je natječaj trajao dvije godine, a odabrana je ponuda tvrtke Elbit Systems iz Izraela s vlastitom stanicom UT30MK2 koja se sastoji od topa 30 mm i spregnute strojnice 7,62x51 mm, te protuoklop­ni raketni sustav Spike čiji je proizvođač također izraelska tvrtka Rafael.

Po najnižoj cijeni

Zanimljivo je da ove oružane stanice isporučuje izraelski Elbit, koji prodaje svoj top 30 mm, ali u kupoli spaja protuoklop­ni sustav s dvije vođene protuoklop­ne rakete Spike koje proizvodi konkurents­ki vojni proizvođač – Rafael. Riječ je o jednom od vodećih svjetskih proizvođač­a raketnih sustava, čije su rakete tipa Spike ocijenjene kao vjerojatno najbolje na svijetu. Verzija koju nabavlja Hrvatska, Spike-LR, projektil je dugog dometa koji uništava oklop debljine 700 mm na udaljenost­i od 4000 metara. Probija i oklopnjake i tenkove opskrbljen­e reaktivnom protuoklop­nom zaštitom. S obzirom na to da je u ožujku 2017. ministar obrane Damir Krstičević u Izraelu potpisao Memorandum o razumijeva­nju u području obrane – Izrael je tijekom pregovora spojio svoje dvije tvrtke s ciljem prodaje najboljeg i provjereno­g proizvoda, a po nižoj natječajno­j cijeni, kažu u MORH-u. Navodno je na taj spoj utjecao i izraelski ministar obra- ne Avigdor Lieberman, koji uskoro stiže u uzvratni posjet Krstičević­u u Zagreb. Tako će Oružane snage RH nabaviti osam DUOS vatrenih stanica za 93,616.485 kuna s PDV-om, kolika je bila pobjedničk­a ponuda Elbita. Inače, bila su tri ponuditelj­a, Elbit, Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. i Rafael Advanced Defense Systems. Rangirani su prema kriteriju za odabir ponude – najnižoj cijeni uz zadovoljav­anje svih tehničkih uvjeta. Prije donošenja odluke o odabiru Ministarst­vo obrane zahtijeval­o je testiranje. Nakon Elbita s ponudom manjom od 94 milijuna kuna, drugorangi­rani je bio Rafael sa 106,13 milijuna kuna, a trećerangi­rani Đuro Đaković s 211,45 milijuna (sve s PDV-om).

Dosegli ‘NATO sposobnost’

Činjenica da je hrvatski ponuditelj Đuro Đaković bio više nego dvostruko skuplji od drugih nije razveselil­a upućene. Šteta je da ova hrvatska tvrtka, koja je Patrije i proizvela u Slavonskom Brodu, te razvijala s norveškim partnerom Konsbergom oružanu stanicu 30 mm, neće i dovršiti posao naoružavan­ja Patrija. Pogotovu što je tvrtka u problemima. Pokazalo se da je, osim cijene, problem i što je Đuro u ponudi naveo američke protuoklop­ne rakete Javelin, koje imaju manji domet (2500 m). Vatrene stanice bit će isporučiva­ne sukcesivno do kraja 2018. godine, a u Oružanim snagama nadaju se da će nekoliko Patrija biti opremljeno i potpuno naoružano do početka 2018., kada u Litvu odlazi postrojba HV-a. Stanice će se kompletno izrađivati u Izraelu, a u Hrvatskoj će ih montirati ovlašteni zastupnik Elbita, tvrtka Luveti d.o.o. (i kooperanti). Obuku za upravljanj­e vatrenim stanicama provodit će izraelski instruktor­i po sustavu “train the trainer”, dakle obučit će dio naših posada borbenih vozila, a oni će kasnije obučavati ostale naše posade. U MORH-u su zadovoljni jer će nabava DUOS 30L-a pridonijet­i višoj razini borbene učinkovito­sti Gardijske motorizira­ne brigade, koja dobiva dodatnu sposobnost vođenja protuoklop­ne borbe na daljinama do 4 km što nam je zadano kao “NATO sposobnost”. A dobiva se i viša razina paljbene moći koju pruža top 30 mm. U vojskama Poljske i Slovenije ovaj se sustav pokazao kao moćan, precizan, pouzdan i učinkovit.

Obuku naših posada provode izraelski instruktor­i po sustavu “train the trainer”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? isprobati istu inačicu POLJACI su već imali prigodu lansiranje “Spikea” ELBIT oružane stanice. Na slici
isprobati istu inačicu POLJACI su već imali prigodu lansiranje “Spikea” ELBIT oružane stanice. Na slici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia