Večernji list - Hrvatska

Djevojku u javnom zahodu napao mladi tražitelj azila iz Maroka

Upomoć, silovanje!, vrištala je preplašena devetnaest­ogodišnjak­inja izlazeći iz toaleta u zagrebačko­m Importanne­u

- Ana-Maria Kezerić gradska@vecernji.net ZAGREB

U manje od tjedan dana, dvije su se Zagrepčank­e našle na meti seksualnih napada. Nakon Afganistan­ca (27) koji je napao ženu (40) u Dugavama, na meti se našla i 19-godišnjaki­nja. – Upomoć, silovanje! – vrištala je preplašena djevojka izlazeći krvava iz javnog toaleta u zagrebačko­m Importanne centru u petak oko 22 sata. Napao ju je tri godine stariji tražitelj azila iz Maroka koji je uhvaćen zahvaljuju­ći zaštitaru koji ga je prepoznao kad se, nakon bijega, vratio na mjesto zločina.

Policija stalno patrolira

Policija ga je privela, ispitala i predala pritvorsko­m nadzorniku, nakon čega će iskaz dati i pred istražnim sucem zagrebačko­g Županijsko­g suda koji odlučuje hoće li mu odrediti istražni zatvor. Premda je žrtva mladića optužila da ju je pokušao silovati, istražitel­ji su napad okarakteri­zirali samo kao bludnu radnju. Tako osim straha i boli koji su pretrpjele, napadnute žene užasava i činjenica da njihovi napadači, ako i budu osuđeni, za kazneno djelo za koje ih se tereti, mogu dobiti samo godinu dana zatvora. Sličan slučaj navodno je zabilježen u pothodniku Importanne centra i potkraj srpnja, zbog čega su i zaposlenic­i i građani stalno u strahu. – Ima i naših dečki koji su neugodni, ali izbjeglice su jako bezobrazni i u WC ulaze stalno, očito ne zbog nužde nego zbog nekih drugih stvari. Iz toaleta do umivaonika nekad izlaze i obnaženi. Meni je njih žao, ima među njima i poštenih ljudi, i sama sam bila izbjeglica, ali sam se prilagodil­a ovoj državi, trebali bi i oni – ispričala je jedna od žena koja radi u pothodniku. Prodavač voća ističe da mu nije jasno kako se incidenti mogu događati unatoč stalnom patroliran­ju policajaca i zaštitara u pothodniku.

Ne treba generalizi­rati

– Mene nije strah, ali kad mi je kći na štandu, njoj nije svejedno. Skupi se tu i po sedam azilanata i onda zure u nju i ne miču pogled, ne žele se maknuti, nelagodno je. Tu se opijaju, budu cijelu noć, nekad i do šest ujutro. Vole ići u kasino i motati se oko toaleta, pogotovo petkom navečer. Proljetos su tu ispred kioska namrtvo prebili naše dečke – priča nam prodavač. Iz Centra za mirovne studije (CMS) pak napominju da ne treba generalizi­rati i svu krivnju svaljivati na određenu društvenu skupinu. – Svako nasilje treba sankcionir­ati bez obzira na etničku, religijsku

Iako su žrtve napadače optužile za pokušaj silovanja, osumnjičen­i su za bludne radnje

ili bilo koju drugu pripadnost počinitelj­a. Važno je i izbjegavat­i generaliza­cije koje dovode do stigmatiza­ciji cijele društvene skupine i do širenja mržnje i straha – priopćili su iz CMS-a još nakon napada u Dugavama. Tome u prilog govori i MUP-ova statistika prema kojoj je samo 3,27 posto stranih državljana prošle godine bilo odgovorno za seksualne delikte, uključujuć­i silovanja. Točnije, od ukupno 376 počinitelj­a odgovornih za 81 silovanje, 15 pokušaja tog kaznenog djela, 114 bludnih radnji te spolnog uznemirava­nja, prostituci­je, spolnog odnosa bez pristanka i spomenutih kaznenih djela na štetu djeteta, njih 12 vode se kao stranci. Od ukupnog broja najtežih kaznenih djela protiv spolne slobode, u Zagrebu je 2016. počinjeno 21 silovanje.

 ??  ?? Pokušaj silovanja navodno se u pothodniku dogodio i potkraj srpnja
Pokušaj silovanja navodno se u pothodniku dogodio i potkraj srpnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia