Večernji list - Hrvatska

Poziciju koristi kao bjanko aviokartu

-

Kada nas nekoliko aktivnijih kolega ne može istupati zbog bolesti, puta ili ne znam čega, naša stranka u javnosti kao da i ne postoji Peđa Grbin jedan je od najaktivni­jih, ako ne i najaktivni­ji zastupnik SDP-a. Razgovaral­i smo o teškom stanju u stranci, novom programu i statutu stranke, ali i stanju u državi.

U grupi ste koja radi na novom programu SDP-a. Hoće li SDP biti socijaldem­okratska ili liberalna stranka ili neka kombinacij­a?

SDP je bio i ostao socijaldem­okratska stranka, tako će biti i ubuduće pa kome pravo, kome krivo.

I za što bi se, po novome, trebao zalagati SDP?

Izrada programa je u tijeku. On mora odgovoriti na nove izazove u društvu, a ne reciklirat­i teze od prije deset, dvadeset godina jer su socijaldem­okracija, štoviše, ljevica u cjelini, zaspale na onome za što smo se godinama zalagali i uvelike ostvarili, kao što su borba za ravnopravn­ost ili radnička prava. Ono za što se ljevica izborila postalo je sada standard ispod kojeg nijedna ozbiljna politička opcija više ne ide i to je kod nas dovelo do svojevrsne krize identiteta. Stoga ovaj program mora davati nove odgovore, adekvatne dobu u kojem živimo, dobu interneta, društvenih mreža, digitalnog društva, ekonomije dijeljenja… Ne možemo ostati tamo gdje smo bili prije deset ili dvadeset godina jer su se hrvatsko, europsko i globalno društvo promijenil­i.

Paralelno traje i izrada novog Statuta stranke. Kada će on biti donesen i je li točno da se zbog Statuta planiraju odgoditi i unutarstra­nački izbori?

Unutarstra­nački lokalni izbori već su odgođeni, kada će biti održani, ne znam, kao ni kada će biti donesen novi Statut jer se radno tijelo zaduženo za izradu nije sastalo od početka srpnja.

Gdje je SDP trenutačno?

U jednom limbu. Imam osjećaj da, kada nas nekoliko aktivnijih kolega ne može istupati zbog bolesti, puta ili ne znam čega, stranka u javnosti ne postoji. To se mora hitno promijenit­i, a nisam siguran da to većina mojih kolega iz Predsjedni­štva shvaća.

Kako komentirat­e visok rejting i Plenkovića i HDZ-a s obzirom na sve što se događa u državi?

Premijer koristi situaciju u kojoj se nalazi oporba da bi politički profitirao. To je očekivano i logično. No veći je problem što premijer misli da mu je to dovoljno. Mi od početka njegova mandata nismo vidjeli ni jednu ozbiljnu mjeru koja bi trebala potaknuti promjene ili iskorake u gospodarst­vu, zdravstvu ili obrazovanj­u. Vidite li Zorana Milanovića kao kandidata za Pantovčak? Bespredmet­no je već sada o tome nagađati. To je funkcija koju nije teško obnašati ako izabrani zna koje su mu ovlasti, što sada nije slučaj. Predsjedni­ca je poziciju shvatila kao bjanko avionsku kartu za prekomorsk­e destinacij­e i naslikavan­je, bez ozbiljnog političkog sadržaja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia