Večernji list - Hrvatska

Edukacija i stvaranje baze volontera

- (vb)

kako je njegovo izvješće pozitivno za Međugorje. Ono što se moglo čuti, nakon što je o Međugorju na svoj, doduše pomalo posprdan način govorio papa Franjo u zrakoplovu na povratku iz Fatime, da je upravo taj papin nastup pred novinarima pridonio da Hoserovo izvješće bude još pozitivnij­e. Tako je zapravo odgovorio na pritiske kojima je Međugorje bilo izloženo od onih koji ga negiraju i čak nastoje zaustaviti. Njih se može prispodobi­ti kroz ulogu do jučer jednog od najutjecaj­nijih kardinala u Crkvi, donedavnog pročelnika Kongregaci­je za nauk vjere Gerharda Mullera, kojemu papa nije produžio mandat. Prema dobrim poznavatel­jima prilika u Crkvi, i to je širom otvorilo vrata Međugorju u ovome trenutku.

Pod upravom Svete Stolice

Konkretno, to znači da bi Međugorje (a o čemu je pisao i Tornielli) trebalo biti proglašeno „pontifikal­nim svetištem“i doći pod upravu Svete Stolice. Moguće je čak da će, misle neki, papa Franjo upravo mons. Henryka Hosera imenovati prvim upravitelj­em toga novoga-staroga svetišta. Naime, mons. Hoser na jesen navršava 75 godina i stječe uvjete za mirovinu. Česta je praksa da papa ne šalje biskupe odmah u mirovinu, tj. da im se služba povjerava još nekoliko godina. U slučaju mons. Hosera to bi mogla biti i služba u Međugorju. U praksi to znači da će se u Međugorju vrlo brzo i poraditi na nekim infrastruk­turnim zahvatima, poput uređenja pristupnih cesta, proširenja svetišta, izgradnje kapelice za trajno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu… Sve je to mons. Hoser vidio, pribilježi­o i predložio, a kako stvari stoje, koncem godine mogli bi se ti planovi i realizirat­i. Pod sigurnim okriljem Vatikana.

Pleterničk­a Udruga “Osmijeh“na jesen će krenuti s provedbom projekta “Lokalni volontersk­i centar – volontiraj s osmijehom”. Uspostavit će se baza podataka volontera, a bit će održane i edukacije. Projekt je vrijedan 120 tisuća kuna.

DARKO KOREN: Proglasio je elementarn­u nepogodu zbog suše u Đurđevcu i devet općina. Prve procjene govore o 10 milijuna kuna štete.

 ?? REUTERS ?? Hoser je u propovijed­i u Međugorju povezao upravo ukazanja u Međugorju i Ruandi, a na kraju posjeta govorio je o Međugorju kao svetištu u rangu Lurda i Fatime
REUTERS Hoser je u propovijed­i u Međugorju povezao upravo ukazanja u Međugorju i Ruandi, a na kraju posjeta govorio je o Međugorju kao svetištu u rangu Lurda i Fatime
 ?? DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL ?? U sušama od 1 do 15. kolovoza najviše su stradala polja soje, kukuruza i suncokreta
DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL U sušama od 1 do 15. kolovoza najviše su stradala polja soje, kukuruza i suncokreta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia