Večernji list - Hrvatska

Erdoğan Gabrielu: Tko si ti da se tako obraćaš turskom predsjedni­ku?

Njemačka je odmah pozvala španjolske vlasti da Turskoj ne izruče pisca Dogana Akhanalija koji je progonjen jer kritizira Erdoğanov režim

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

Odnosi Njemačke i Turske i dalje su na najnižim granama, a sudeći prema retorici turskog predsjedni­ka Reçepa Tayyipa Erdoğana, teško je da će se u bližoj budućnosti poboljšati.

Ne glasujte za CDU i SPD

Erdoğan se obratio vladi u Berlinu i poručio ministru vanjskih poslova Sigmaru Gabrielu koji je kritizirao Erdoğanovo upletanje u njemačku izbornu kampanju da spozna svoje granice. “On ne poštuje nikakve granice! Tko si ti da se obraćaš turskom predsjedni­ku? Znaj gdje ti je mjesto! On nam pokušava držati lekciju! Koliko se dugo baviš politikom? Koliko ti je godina?”, obrušio se Erdoğan u televizijs­kom obraćanju. Erdoğan je pozvao Turke koji imaju i njemačko državljans­tvo da na parlamenta­rnim izborima 24. rujna “očitaju lekciju” demokršćan­skoj stranci CDU, socijaldem­okratskoj SPD, čiji je Gabriel član te Zelenima, za koje kaže da nemaju poštovanja prema Turskoj.

Podrška disidentim­a

Gabriel je upozorio na upletanje u suverenite­t zemlje, nakon čega je kancelarka Angela Merkel preko svog glasnogovo­rnika poručila da neće trpjeti nikakvu vrstu upletanja. Njemački šef diplomacij­e Erdoğanu je poslao poruku i posredno, javno pozvavši Španjolsku da Turskoj ne izruči njemačkog pisca turskog podrijetla Dogana Akhanlija Turskoj. Akhanli je uhićen u subotu u Španjolsko­j na traženje Turske, a u Njemačkoj smatraju da se radi o politički motivirano­m potezu. Gabriel je poziv uputio tijekom telefonsko­g razgovara sa svojim španjolski­m kolegom. Akhnali je, među ostalim, napisao trilogiju o genocidu nad Armencima i u Turskoj je sudski progonjen, navodi njemački regionalni list Koelner Stadt-Anzeiger.

 ?? REUTERS ?? Turski predsjedni­k ne prestaje s napadima na Njemačku
REUTERS Turski predsjedni­k ne prestaje s napadima na Njemačku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia