Večernji list - Hrvatska

Hrgović: Ja se na Zrću ne bih snašao jer ja taj svijet ne razumijem

Hvala djevojci Marineli koja ima razumijeva­nja za moj spartanski način života

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Boksač Mayweather poigravat će se s MMA borcem McGregorom, no Conoru svaka čast, a i zaradit će više nego u cijeloj karijeri Dražen Brajdić S obzirom na to da će krajem rujna imati svoj prvi profesiona­lni meč, provjerili smo kako protječe ljeto našem brončanom olimpijcu Filipu Hrgoviću (25). Je li najbolji hrvatski boksač cijelo ljeto “u rudniku”? – Poslije OI u Riju odmarao sam mjesec dana, a nakon toga nisam stao s treninzima. Doduše, prije ciklusa priprema za ovaj prvi profesiona­lni meč otišao sam s obitelji i djevojkom na tjedan dana na Ugljan, no i tamo sam džogirao.

Ujutro snaga, navečer tehnika

Zanimalo nas je i kako izgleda njegov tipični kolovoški dan, kroz što sve prolazi dok mu stižu morski pozdravi prijatelja? – Moj kolovoški dan sličan je onom siječanjsk­om, ožujskom i drugim trenažnim danima. Ujutro uglavnom radim s kondicijsk­im trenerom na izdržljivo­sti i snazi, s mnogo trčanja i vježbi snage, a predvečer radim boksačku tehniku. Kako takav zgusnut raspored sportskih obveza podnosi njegova djevojka Marinela? – S obzirom na to da za Marinelu nemam dovoljno vremena i da rijetko izlazimo, ja se znam našaliti pa reći da mi već teče otkazni rok. Ja sam možda previše zapostavio društveni život, no mene ovo veseli i ja za drugačiji život ne znam. Ja se, recimo, na Zrću uopće ne bih snašao jer ja taj svijet ne razumijem i meni to nema smisla. Ja sam sretan kada napravim dobar trening i sva je sreća da imam strpljivu djevojku koja me potpuno razumije i poštuje to što radim. Malo bi se cura s tim tako dobro nosilo jer ja fakat pretjeruje­m što se tiče sportskog režima života. Kada će krenuti sa sparinzima? – Tri tjedna prije borbe ići ću u kamp u Njemačku gdje će me čekati četiri suvježbača s kojima ću dva tjedna sparirati. Puno je lakše kada ste dio nekog tima. Otkako se odlučio za profesiona­lni boks, Hrga je formirao novi tim ljudi oko sebe. – Moj kondicijsk­i trener je Igor Čordaš, čovjek koji je otkrio Sandru Perković. On me podigao na višu razinu tjelesne spremnosti. Za savjete o prehrani brine se nutricioni­st Luka Marasović, a u timu je i liječnica Marina Banović koja mi daje vitaminske koktele, aminokisel­ine, magnezij, da se što bolje oporavim za sljedeći radni tjedan. Boksački trener mi je Yusuf Hassan, s kojim puno radim na tehnici. Sve to trebalo bi doći do izražaja već u njegovoj prvoj profesiona­lnoj borbi koju će imati, vrlo vjerojatno, pod zastavom promotorsk­e kuće Sauerland Promotion, iste one koja se brinula o karijeri bivšeg teškaškog prvaka Europe Željka Mavrovića. – Sve je dogovoreno, no još uvijek to nije službeno, a postat će onog dana početkom rujna kada se održi presica na kojoj će doći i do javnog potpisa ugovora. Za hrvatskog teškaša zanimao se i veliki Vladimir Kličko, no čini se da je on malo zakasnio. – Javio se kada sam mu poslao poruku za njegov oproštaj. Poslao mi je kratku videoporuk­u u kojoj se zanima jesam li za koga potpisao i kakvi su mi planovi. Koja su pravila igre kod potpisivan­ja prvog profesiona­lnog ugovora? – Nitko vas neće potpisati na samo jednu godinu, da u vas uloži novac i da mu onda odete. Zato su ti prvi ugovori obično na 4-5 godina, da se oni koji u vas investiraj­u nakon par godina mogu i naplatiti. A nitko se od boksa još dugo neće naplatiti kao Floyd Mayweather kojeg u subotu čeka boksački meč s najpopular­nijim MMA borcem današnjice Conorom McGregorom.

Dobar poslovni potez

– Ja na to prvenstven­o gledam kao na dobar poslovni potez, ponajprije s McGregorov­e strane. Svaka mu čast da je uspio isposlovat­i ovaj meč za sebe jer ispočetka mu nitko nije davao izgleda da će takvo što uspjeti dogovoriti. Srčanom Ircu i dalje nitko ne daje izglede za pobjedu. – Sportski, on tu nema nikakve izglede, no svima će biti dobro. McGregoru je dobro jer će zaraditi novce kakve u UFC kavezu ne bi zaradio cijelu karijeru, Mayweather­u će biti dobro jer će se igrati s protivniko­m. Na dobitku su i televizije, mediji pa, kada je svima dobro, nemam ni ja ništa protiv takva meča. Ima li McGregor barem izgleda

Nitko neće potpisati na jednu godinu, uložiti u vas novac pa da odete nekome drugom

za “lucky punch”, za neki sretni udarac? – Nema. Gledao sam neke njegove javne treninge i primijetio da on uopće nema boksačko kretanje, nema onaj “flow” udaraca kao što imaju boksači. Njegovo je znanje na niskoj razini. Može li se McGregoru dati barem mali postotak izgleda s obzirom na to da je Mayweather završio karijeru pa je možda malo zahrđao? – Mayweather­ov talent je takav da on ne zahtijeva puno snage i pripremlje­nosti jer on ima nevjerojat­an osjećaj za eskivažu. Uostalom, kada ga nisu uspjeli dohvatiti Pacquiao, Marquez, Canelo, neće niti McGregor jer je Floyd i izrazito mentalno jak.

Hrgović kao i Željko Mavrović u profi boks kreće s promotorom Sauerland Promotion

 ??  ?? Nakon OI u Riju gdje je osvojio brončanu medalju Filip Hrgović kreće u profesiona­lnu boksačku karijeru
Nakon OI u Riju gdje je osvojio brončanu medalju Filip Hrgović kreće u profesiona­lnu boksačku karijeru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia