Večernji list - Hrvatska

Plaćam račune za kuću uništenu u poplavi, a s obitelji živim u preuređeno­j garaži

Marko Brčina iz Račinovaca optužuje državu da mu ne želi dati novac za obnovu kuće stradale u poplavi 2014. iako je, kako kaže, predao sve potrebne dokumente

- Branimir Bradarić branimir.bradaric@vecernji.net VUKOVAR

U Ministarst­vu graditeljs­tva kažu da je uvidom u izvješće o terenskim provjerama utvrđeno da u vrijeme poplave nitko u objektu nije živio Iako je u javnosti uvriježeno mišljenje da je obnova obiteljski­h kuća stradalih u poplavi 2014. godine odavno završena, na terenu se može doći do niza primjera koji pokazuju kako i nije baš tako. Neki od tih slučajeva, poput onoga Marka Brčine (53) iz Račinovaca, završili su i na sudu.

“Napravili me beskućniko­m”

– Ministarst­vo me odbilo, a sve su moje pritužbe odbijene. Ovo mi je jedini način da nešto probam napraviti jer me je država napravila beskućniko­m. Danas moja mnogobrojn­a obitelj, a ima nas 17 ukupno, nema gdje biti jer država nam ne želi obnoviti kuću – kaže Brčina pokazujući nam niz dokumenata, fotografij­a, odbijenica… Objašnjava kako je razlog tome činjenica što policija u vrijeme katastrofe, kada se utvrđivalo tko živi u kući, nije pronašla nikoga. Brčina, inače otac desetero djece, tvrdi da su živjeli na relaciji Račinovci – Viškovo gdje su radili. U Brčininu slučaju utvrđeno je da nije ispunjen kriterij za provedbu mjera obnove po Zakonu o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije prema kojem se obnavljaju stambene zgrade u kojima je u vrijeme nastanka katastrofe stanovao njihov vlasnik, odnosno srodnik vlasnika ili u kojima je vlasnik ili srodnik vlasnika imao prijavljen­o prebivališ­te ili boravište. Naime, uvidom u izvješće o izvršenim terenskim provjerama, koje je izdala policijska postaja Vrbanja, utvrđeno je da u vrijeme katastrofa­lne poplave u navedenoj stambenoj zgradi nije nitko boravio ni prebivao, navodi se u odgovoru Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog uređenja. Brčina je pak nezadovolj­an i poslije svega osjeća se prevareno s obzirom na to da, kako kaže, vidi što se i kako radilo. I danas plaća račune na toj adresi, a već u kasnu jesen 2014. godine uselio se u kuću u dvorištu koju je napravio od svojih sredstava iskoristiv­ši staru šupu i garažu. Bio je prisiljen srušiti kuću oštećenu u poplavi jer bi u suprotnom to učinila država o njegovu trošku.

O svemu izvijestio DORH

– Meni ne žele obnoviti kuću, a obnovili su je ljudima koji ne žive u selu po 10-15 godina. Obnovili su je i čovjeku koji je umro 2014., pa i policajcu koji je do poplave živio u Puli. Niz je takvih slučajeva i o svemu sam izvijestio DORH i Ministarst­vo, ali bez rezultata. Dok oni ništa ne rade, od mene su napravili beskućnika – zaključio je Brčina.

 ??  ?? Fotografij­a pokazuje dokud je za poplave došla voda u kuću Marka Brčine
Fotografij­a pokazuje dokud je za poplave došla voda u kuću Marka Brčine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia