Večernji list - Hrvatska

Pupovac:

Premijer nam je obećao da će HOS-ovu ploču maknuti odmah. Vrijeme mu je isteklo

- Tea.romic@vecernji.net

Za HNS nije prihvatlji­vo partnerstv­o u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignuti­h dogovora i reformskih odluka, tvrde Tea Romić Zaiskrilo je jučer među partnerima u Vladi zbog stava ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovi­ća da se do daljnjega neće ukloniti HOS-ova ploča s pozdravom “za dom spremni” u Jasenovcu. Takav stav HDZ-a nije naišao na odobravanj­e HNS-a, ali ni SDSS-a čiji zastupnici u Saboru osiguravaj­u većinu premijera Andreja Plenkovića. Ulaskom u Vladu HNS je u lipnju tvrdio kako će se ploča ukloniti u roku od mjesec dana, a kad je taj rok istekao, tvrdili su kako treba pričekati cjelovito rješenje, no jučer su ponovili kako ploču treba ukloniti u najkraćem mogućem roku. Problema bi moglo biti i s manjincima koji također čine većinu u ovoj Vladi. Predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac nije se jučer čuo s premijerom da provjeri podržava li stav svog ministra.

Krediti su istekli

Podsjetimo, u intervjuu za Večernji list ministar Bošnjakovi­ć objasnio je kako se ploča neće maknuti dok se ne donese zakon kojim bi se sankcionir­ali simboli totalitari­zama, ali i da se zakon neće donijeti dok Vijeće za suočavanje s posljedica­ma vladavine nedemokrat­skih režima ne završi s radom, a planirano je da to bude u ožujku 2018. godine. – Vrijeme za uklanjanje ploče u Jasenovcu i ustaškog pozdrava je – prošlo. Krediti koje smo dali Vladi su istekli – rekao nam je Pupovac te dodao kako odgoda uklanjanja ploče nije ni u skladu s dogovorom kojeg je SDSS postigao s HDZ-om kada je odlučio podržati Vladu. – Nulta pozicija tog dogovora bila je uklanjanje ploče. Očekujemo da umjesto najavljiva­nja odgoda, Vlada najavi samo uklanjanje ploče, sve drugo bi teško kompromiti­ralo ne samo koaliciju nego i državu – poručio je Pupovac, a jednako je kritičan i predsjedni­k saborskog Kluba zastupnika SDSS-a Boris Milošević koji tvrdi kako za uklanjanje ploče postoji dostatan ustavno-pravni okvir, “donešeno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se korištenje tog pozdrava sankcionir­a, kao i presuda Ustavnog suda, a za Vladu i njezina tijela obavezujuć­i je zaključak saborskog Odbora za Ustav s početka ove godine”. Oštra je reakcija člana Predsjedni­štva HNS-a Tomislava Stojaka koji podsjeća da je HNS postigao dogovor s premijerom pa očekuju da se poštuje kako bi se u miru bavili obrazovanj­em i gospodarst­vom. – Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS nije prihvatlji­vo partnerstv­o u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignuti­h dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma – poručio je član Predsjedni­štva HNS-a Tomislav Stojak, no nije objasnio što to točno znači, odnosno planira li HNS poduzeti nešto po tom pitanju. Predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić smatra da se odlukom da HOS-ova ploča ostaje u Jasenovcu HDZ zapravo “jasno odredio da je ‘za dom spremni’, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijali u vrijeme NDH, za njih prihvatlji­v”.

Poticanje fašizma

– HDZ je današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevi­cu, HDZ je danas djeci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav. Hrvatskoj javnosti mora postati jasno da ima vlast koja se srami antifašizm­a i potiče fašizam. Jer dati legitimite­t pozdravu “za dom spremni” jest poticanje fašizma – komentirao je jučer Bernardić. Dok se čelnik SDP-a orijentira­o na HDZ, potpredsje­dnik te stranke Peđa Grbin svoju je kritiku ponovno usmjerio prema HNS-u. – U ostacima ostataka HNS-a ostali su samo foteljaši bez ideje i pitam cijenjene kolege hoće li i reagirati priopćenje­m kojim se vrijeđaju jer ih prozivam ili će konačno poduzeti nešto kako bi ostvarili ono zbog čega su, navodno, ušli u Vladu – zanimalo je Grbina.

Nulta pozicija dogovora s HDZ-om bila je uklanjanje ploče. Očekujemo da Vlada najavi uklanjanje ploče MILORAD PUPOVAC predsjedni­k SDSS-a

 ??  ??
 ??  ?? Udruga “Hrvatski domobran” jučer je u Jasenovcu organizira­la hodočašće “Stazama hrvatskih mučenika”
Udruga “Hrvatski domobran” jučer je u Jasenovcu organizira­la hodočašće “Stazama hrvatskih mučenika”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia