Večernji list - Hrvatska

KAKVA JE TO DRŽAVA AKO POLITIČARU NE SMIJEMO REĆI DA JE LOPOV!?

-

Iako se Hrvatska, BiH i Srbija navodno razlikuju osobito po demokratsk­im dosezima i slobodi političke kritike, pa i radikalne, već zbog toga što smo mi dio EU, kad je riječ o zaštiti lika i djela vodećih dužnosnika, nema bitne razlike. U Srbiji se Vučića ne smije ni spominjati u negativnom kontekstu, a kamoli psovati. U Sarajevu su sigurnosne službe organizira­le potjeru za vozilom iz kojeg je djevojka pokazala srednji prst Bakiru Izetbegovi­ću i dvije policijske ophodnje došle su po nju kako bi je ekspresno novčano kaznili zbog famoznog i univerzaln­og prekršaja protiv javnog reda i mira. Dakako, riječ je o skandalu. Jer, bi li se tako angažirali da je bilo tko drugi žrtva srednjeg prsta ili bi policajci umirali od smijeha da im netko takvo što prijavi. Doduše, naše su službe to izvele diskretnij­e, ali jednako efikasno jer već nakon dva sata 18-godišnjem članu Živog zida uručena je prekršajna optužba. Kad bi se tako brzo postupalo s nasiljem u obitelji, ne bismo svako malo slušali o zločinima.

Nedostojno je premijera europskoga kova da se zbog mladenačko­g bunta hladno pozove na zakon

Učinak državnog angažmana i u hrvatskom slučaju jednako je zastrašuju­ći. Više nikome ne smije pasti na pamet da premijeru viče “HDZ lopovi”. Inače, sustići će ga ruka pravde koja će se pozvati na nesretni članak 13. zakona starog 27 godina koji podrijetlo vuče još iz ropotarnic­e jugoslaven­skih propisa. Mladiću koji je tek kročio u punoljetno­st prijeti kazna od 50 do 200 DEM (!) ili mjesec dana zatvora zbog vike na javnom mjestu. No još strašnije je što je premijer, upitan je li to prestrogo, sa stankom, dakle promišljen­o, ali posve hladno rekao: “Zakon se mora provoditi.” Nedostojno premijera europskoga kova koji razumije mladenački bunt. To mogu reći policajci, kojima tobože nije bitan sadržaj, već forma. Iako, tko je čuo da je netko prijavljen jer je vikao, recimo: “Vrati se kući. Skuvala sam ti paštašutu.” Kakva je to demokracij­a u kojoj pun stadion može vikati “Ubij Srbina”, a političaru se ne smije vikati “Lopovi”. Neki su u bivšoj državi radije išli u zatvor nego da im se oduzme to temeljno pravo. A kome to smeta, neka se ostavi politike.

 ??  ?? Kravat pukovniji u smjeni straže ispred zagrebačke katedrale pridružili su se jučer članovi Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija iz njemačkog Waldmuench­ena, koju u cijelosti čine Nijemci i utjelovlju­ju hrvatske vojnike iz 17. st.
Kravat pukovniji u smjeni straže ispred zagrebačke katedrale pridružili su se jučer članovi Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija iz njemačkog Waldmuench­ena, koju u cijelosti čine Nijemci i utjelovlju­ju hrvatske vojnike iz 17. st.
 ?? Marinko Jurasić ??
Marinko Jurasić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia