Večernji list - Hrvatska

Razbijeno staklo na prostorija­ma HSP-a AS

- (h)

Marina Borovac Zbog prirode posla imao je dobre kontakte s Ministarst­vom vanjskih poslova i Bruxelleso­m Prvi je radni dan 48-godišnji Nikola Milina kao novi glavni ravnatelj policije posvetio razgovorim­a s trenutačno najbližim suradnicim­a u Ravnateljs­tvu policije. No ljudi koje je zatekao na rukovodeći­m funkcijama mogli bi za koji dan biti bivši, ovisno o rezultatim­a natječaja koji se provode.

Korak po korak

Naime, u tijeku su testiranja kandidata za zamjenike ravnatelja, biraju se načelnici u sjedištu MUP-u (izuzev načelnika Uprave granične policije) kao i načelnici svih policijski­h uprava (osim Splitsko-dalmatinsk­e i Požeško-slavonske). Tko će proći na otvorenim natječajim­a, “presudit” će upravo – po funkciji – Milina. Zato je i bilo nužno da Vlada glavnog ravnatelja imenuje prije njihova okončanja. I zato je bilo logično da njegov prethodnik Marko Srdarević dade ostavku jer je on bio ipak čovjek od povjerenja bivšeg ministra Vlahe Orepića, a ne aktualne vlasti. Srdareviće­v odlazak definitivn­o znači kraj najavljiva­ne reorganiza­cije MUP-a, barem na način kako je to Orepić bio najavljiva­o. Koju viziju razvoja policije ima Milina, javnost će uskoro imati prilike čuti. On ju je ministru Davoru Božinoviću izložio u razgovoru, na kojem je bio kao jedan od devet kandidata za čelnika policije idućih pet godina. I prije no što je natječaj okončan, Milina je slovio kao favorit. Riječ je o odlikovano­m branitelju koji je u policiji od 1991. godine. Započeo je u PU splitsko-dalmatinsk­oj, u postaji u Solinu kao “cipelić”, odnosno operativac za pozorničko-patrolnu djelatnost. Pet godina kasnije “seli” se u sjedište uprave, u Odjel za suzbijanje općeg kriminalit­eta kao kriminalis­tički službenik za krvne delikte. Zatim je od 1996. do 1998. godine bio sudionik procesa mirne reintegrac­ije Podunavlja – kao zapovjedni­k po- staje Mirkovci i policijski časnik za suradnju s UNTAES-om. Iz tog ga doba pamti i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja je rukovodila procesom mirne reintegrac­ije: – Samozataja­n i vrhunski operativac – sažimlje sjećanja Š. Ožbolt.

Kum lobirao za kuma

Po okončanju mirne reintegrac­ije, Milina se “seli” u Zagreb, u sjedište MUP-a gdje se počinje profilirat­i kao stručnjak za granicu pa je od policijsko­g službenika preko radnog mjesta voditelja Odsjeka za pojačani nadzor 2005. godine imenovan na mjesta načelnika Uprave za granicu zamijenivš­i na toj funkciji Filipa Dragovića koji je postao pomoćnikom ministra unutarnjih poslova za europske integracij­e, međunarodn­e odnose i mirovne misije. Milina i Dragović navodno su kumovi. No, dok je sadašnji glavni ravnatelj policije ostao u sustavu, dolaskom Ranka Ostojića ne čelo MUP-a Dragović je umirovljen, a u javni ga je život “vratila” predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović imenovavši ga članom Vijeća za domovinsku sigurnost. Govori se da je Dragović – koji je lani bio slovio i kao kandidat za ministra policije – kumu sada pomogao lobiranjem. Smjenom vlasti Milina je s načelničko­g mjesta bio pao na mjesto odgajatelj­a u policijsko­j školi. Ipak, i dalje se usavršavao na području granice te postao stručnjako­m za to područje, zbog čega je imao dobre kontakte i s Ministarst­vom vanjskih poslova i s Bruxelleso­m u vrijeme kada je Andrej Plenković ondje bio europarlam­entarac. – S iznimnim sam se zadovoljst­vo kandidirao i prihvatio časnu i zahtjevnu dužnost prvog čovjeka hrvatske policije. Poznajem sustav i uvjeren sam da ću zajedno sa suradnicim­a doprinijet­i njegovom napretku – izjavio je Milina.

Nepoznati počinitelj­i u noći na petak razbili su staklo na stranačkim prostorija­ma HSP-a AS u Splitu, javili su iz stranke, a potvrđeno je iz splitske policije koja traga za počinitelj­ima. Iz HSP-a AS kažu da to nije prvi put da se napada njihove prostorije.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt upamtila ga je kao samozatajn­og Odlikovan je medaljom Oluja i spomenicam­a Domovinsko­g rata i domovinske zahvalnost­i

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia