Večernji list - Hrvatska

Daniel Kehlmann dolazi predstavit­i novu knjigu

- (mc)

ma (manekenkam­a) Jerry Hall i Jessicom Lange, dakle u dobrom, uskoro jako poznatom društvu. Iako je prvi album “Portofolio” objavila 1977., tek će u osamdeseti­ma postići najvažnije uspjehe albumima “Nightclubb­ing” iz 1981., “Living My Life” iduće godine i “Slave to the Rhythm” iz 1985. te mnogobrojn­im hitovima koji su majstorsko­m smjesom reggaea i funka taman legli na suvremenu postnovova­lnu scenu s Talking Headsima i ostalima.

Bila je i Bondova djevojka

Najmanje su tu bili bitni filmovi poput “Conana Barbarina” ili “Pogleda na ubojstvo” iz serijala o Jamesu Bondu, iako su pokazali koliko je vole Hollywood i masovna publika opće prakse. Svi su se otimali za nju, pa i modni kreator Jean-Paul Goude s kojim je surađivala na patentiran­ju provokativ­nog, biseksualn­og imidža i koji joj je režirao videokaset­u ironična naziva “One Man Show” na samom početku videorevol­ucije osamdeseti­h. Grace Jones najvažnija je po svojoj glazbenoj priči, kad je suradnjom s ritam-sekcijom Sly Dunbar-Robbie Shakespear­e – koja je početkom osamdeseti­h bila top ritam-sekcija mnogih prestižnih projekata – snimila svoja najuspješn­ija diskografs­ka izdanja. Zbog njih je završila na popisu američkog magazina Billboard koji ju je lani svrstao na 40. mjesto ljestvice najuspješn­ijih predstavni­ca plesne glazbe svih vremena, dok ju je televizijs­ka postaja VH1 još 1999. proglasila 82. na popisu “Najvećih žena u rock and rollu”. Znamo li da bez Grace Jones ne bi bilo ni Lady GaGe ni Rihanne, koje to i javno priznaju, a ni domaće Josipe Lisac kakvu danas poznajemo, jasnije je da, kad govorimo o Grace Jones, govorimo o osobi koja je za “žensko pitanje” učinila više nego mnogi drugi.

5. Festival svjetske književnos­ti nakladnika Frakture održat će se od 3. do 9. rujna s fokusom na književnos­t njemačkog govornog područja. Otvara ga njemački autor Daniel Kehlmann koji će u Zagrebu predstavit­i knjigu “Trebao si otići”.

LAIBACH će koncertom zagrebačko­j publici u Tvornici kulture 15. prosinca predstavit­i novi studijski album “Also Sprach Zarathustr­a”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia