Večernji list - Hrvatska

Tomislav Žigmanov Samo 5% naše djece u Srbiji pohađa nastavu hrvatskog

Tomislav Žigmanov, predsjedni­k Demokratsk­og saveza Hrvata Vojvodine, o problemima s kojima se Hrvati susreću u Srbiji

- Branimir Bradarić

Prosvjetne vlasti Srbije malo čine za afirmaciju nastave na hrvatskom jeziku, a zbog toga je prije godinu dana RH Srbiji blokirala 26. poglavlje U Srbiji, prema službenim podacima, živi 57.900 Hrvata, od čega u Vojvodini 47.033, no manje od pet posto hrvatske djece pohađa nastavu na hrvatskom jeziku! Osim antihrvats­koga raspoložen­ja u Srbiji, najveći je krivac za takvo stanje prosvjetna vlast, koja vrlo malo čini za afirmaciju obrazovanj­a na hrvatskome jeziku. Prije nešto više od godinu dana, zbog neispunjen­ih obveza prema manjinskim Hrvatima, Hrvatska nije dopustila Srbiji otvaranje 26. poglavlja u njezinu pregovarač­kom procesu s EU. Blokada je ubrzo povučena, a pregovori su nastavljen­i. O tome je li Srbija u međuvremen­u ispunila svoje obveze, razgovaral­i smo s predsjedni­kom Demokratsk­og saveza Hrvata Vojvodine Tomislavom Žigmanovom.

Je li se nešto promijenil­o otkako je Hrvatska skinula blokadu?

Do početka nove školske godine trebaju biti tiskani svi udžbenici koji nedostaju u nastavi na hrvatskome za osnovnu školu. Realizacij­a toga velikog i zahtjevnog posla je u tijeku i vjerojatno će biti uspješno okončana. Više od dvije trećine onih udžbenika koji su dosad bili u uporabi osigurano je isključivo naporima Hrvatskoga nacionalno­g vijeća i financijsk­im sredstvima RH, kao da je obrazovanj­e na hrvatskome u Srbiji stvar i obveza Hrvatske. No još će uvijek nedostajat­i 76 udžbenika za srednju školu i za pripremni predškolsk­i program na hrvatskome.

Zašto je Hrvatska lani blokirala pregovore?

Srbija nije bila osigurala udžbenike za obrazovanj­e na hrvatskome. To obrazovanj­e počelo je prije točno 15 godina, školske godine 2002./2003. , ali još nisu riješena ni osnovna pitanja kao što su udžbenici.

Blokada je ukinuta, što je tada sve obećano?

Hrvatsko nacionalno vijeće i Ministarst­vo prosvjete potpisali su aneks na sporazum o udžbenicim­a, kojim se predviđa izrada novih 17 udžbenika za potrebe nastave na hrvatskome do početka ove školske godine. Tu je gestu EU protumačio kao spremnost Srbije da ozbiljnije pristu- pi rješavanju toga problema i već koncem prosinca iste godine Hrvatska je povukla blokadu.

Koji su sve zahtjevi DSHV-a kad je riječ o obrazovanj­u?

Želimo da djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskome imaju iste uvjete kao i druga djeca, a ne da budu zakinuta za elementarn­e potrebe, kao što su udžbenici ili nepostojan­je većeg broja prestižnih obrazovnih profila u srednjim školama. Razmišljam­o i o osnivanju hrvatskog kulturnog centra kao središnje obrazovne ustanove za područje Subotice, no još se nije pristupilo ozbiljniji­m aktivnosti­ma.

DSHV nije ušao u Vladu sa SNSom. Bi li se nešto promijenil­o nabolje da ste prihvatili suradnju sa SNS-om?

Zacijelo bi bilo bolje, no suradnje sa SNS-om nema jer takve ponude dosad nije ni bilo! Kako surađivati s onima koji ne očituju takav interes? Štoviše, otkad je SNS osnovan, u listopadu 2008., nikakvih službenih kontakata između DSHV-a i SNS-a nije bilo. Tako je položaj Hrvata u Srbiji dodatno otežan nakon što su oni postali ključni čimbenik vlasti, od 2012., jer je stalo rješavanje problema s kojima se suočavaju ovdašnji Hrvati.

Kakva je danas suradnja s čelnicima SNS-a u Subotici, Vojvodini, Srbiji?

Ona uopće ne postoji! Jedino su se polovicom ove godine dogodili prvi kontakti predsjedni­ka vojvođansk­e Vlade i visokog dužnosnika SNS-a Igora Mirovića s predstavni­cima Hrvatskog nacionalno­g vijeća, što je posljedica dogovora hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović i tadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića u Tavankutu iz lipnja lani.

Imate li kakve kontakte s novom premijerko­m Anom Brnabić?

U proteklih pet godina predstavni­ci hrvatske zajednice u Srbiji nisu imali nijedan službeni susret sa srpskim premijerim­a pa izostanak bilo kakvih kontakata sa sadašnjom srpskom premijerko­m nije nikakav izuzetak. No, kako nije prošlo 100 dana otkad je Brnabić postala premijerko­m, ne bih komentirao njezin dosadašnji rad. Samo ću istaknuti kako je njezina vlada, vlada kontinuite­ta one koju je vodio Vučić.

Koji su najveći problemi hrvatske zajednice u Srbiji danas?

Kontinuira­no širenje antihrvat- skog raspoložen­ja koje generiraju najviši predstavni­ci vlasti, nesudjelov­anje u procesima odlučivanj­a, nedovoljna integriran­ost Hrvata u srpsko društvo, nezavidan ekonomski položaj, mlađi i obrazovani­ji nemaju perspektiv­u, nerazvijen­ost komunalne infrastruk­ture u hrvatskim naseljima, Hrvati su i nadalje objekti diskrimina­cije i etnički motivirano­g nasilja, pristranos­t države u tzv. bunjevačko­m pitanju, nerazmjer u obujmu novca iz područja kulturne autonomije u odnosu na druge nacionalne zajednice...

Je li se položaj Hrvata u Srbiji išta popravio nakon susreta Grabar-Kitarović i Vučića?

Neznatno! Problemi Hrvata u Srbiji ne rješavaju se asfaltiran­jem dviju ulica u Tavankutu. Za početak potrebna je institucio­nalna komunikaci­ja s predstavni­cima vlasti i otklanjanj­e problema u partnersko­m odnosu s vlašću.

Jesu li hrvatske državne institucij­e svjesne položaja Hrvata u Srbiji?

Više nego prije, no još uvijek nedovoljno! Slično vrijedi i za javnost u Hrvatskoj – ona vrlo rijetko dobiva cjelovite informacij­e o Hrvatima u Srbiji, to jest Vojvodini.

Kako mislite da bi se ti problemi trebali riješiti?

Intenzivir­anjem dijaloga i izgradnjom partnersko­g odnosa između institucij­a RH i legitimnih predstavni­ka Hrvata u Srbiji, kako bi se započeli kreirati i provoditi konkretni programi podrške za razvoj hrvatske zajednice.

Najviši predstavni­ci vlasti kontinuira­no šire antihrvats­ko raspoložen­je u Srbiji Nakon sastanka Vučića i Grabar- Kitarović tiskani su udžbenici na hrvatskom jeziku STRAVA NA AUTOCESTI Jedna je osoba poginula jučer blizu Maclja nakon što se kod odmorišta Lepa bukva vozilo zabilo u reklamni stup benzinske pumpe

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia