Večernji list - Hrvatska

Jiangxiong Hu želi veći utjecaj u Luci Zadar

Na skupštini u četvrtak svi će dobiti poziv za upis novih dionica

- Lidija Kiseljak

Kineski investitor trebao bi početi i s gradnjom novog hotela u Krapinskim Toplicama, gdje također ima raznih zavrzlama lokalaca Jiangxiong Hu, kineski ulagač koji je najviše pažnje privukao svojom novčanom ponudom Ivici Todoriću za spašavanje Agrokora, no koja se zbog eskalacije krize u koncernu nije ostvarila, sada izaziva buru u Zadru zbog željenog daljnjeg ulaganja u Luku Zadar u kojoj već ima udio od 24 posto, odnosno krivog tumačenja njegove namjere od strane malih dioničara. Naime, tvrtka Luxury Real Estate kineskog investitor­a sazvala je skupštinu za

Kineskog ulagača podržava i zadarska i županijska uprava

31. kolovoza i predložila dokapitali­zaciju u kojoj nije stajao poziv svim dioničarim­a za upis dionica, odnosno bili su isključeni iz prava prvenstva upisa. To je diglo na noge male dioničare, koji su, zato što su izostavlje­ni, podnijeli i kaznene prijave nadleženim institucij­ama u Hrvatskoj i Sloveniji s obzirom na to da je većinski vlasnik Luke Zadar Slovenac, te su o svemu obavijesti­li i kinesko veleposlan­stvo.

Za upis dionica 15 dana

No, do četvrtka će dnevni red biti izmijenjen i pravo na upis novih dionica imat će svi dioničari, koji će najvjeroja­tnije u roku od oko 15 dana imati vremena da to i učine. Namjera kineskog ulagača nije bila izostaviti nekoga iz postupka nego se vodio činjenicom da trenutačno ionako svi računaju na to da će on novac uložiti. A novac je neophodan jer posljednje tri godine poslovanje je loše i ne mogu se ostvariti obveze preuzete ugovorom o koncesiji danoj na 25 godina, u kojoj između ostalog stoji i ulaganje od 215,75 milijuna kuna. Zato i namjere kineskog ulagača, koji izgleda zasad jedini od postojećih dioničara ima novac, podržavaju i lokalna uprava i Županija. Planirani iznos dokapitali­zacije je oko šest do osam milijuna eura. Jasno je da kineski ulagač ima interese od tog ulaganja jer već godinama ulagači iz te zemlje govore kakve prednosti za njihov transport može imati luka na Jadranu. Kako kaže predsjedni­k Kinesko-jugoistočn­e europske poslovne asocijacij­e (CSEBA) Mario Rendulić, to je svakako kraći put kineskog transporta za osam dana, a i manji trošak. Plan je, kaže, u luci prije svega uložiti u dizalice, gatere i skladište... Za ozbiljnije ulaganje trebat će i više novca, sigurno oko 100 milijuna eura, no računa se da bi se u kasnijim fazama u projekte mogli uključiti i lokalni partneri. Primjerice, kroz plan gradnje hladnjače. Naglašava i da skrivenih namjera ulaganja kineskih investitor­a nema. Hu kao i svaki ulagač želi dati novac kako bi se projekt razvio i tako i on kao ulagač zaradio i dobio povrat uloženog, a u nekim projektima se i ne bi zadržavo kao vlasnik. Kao što je primjerice slučaj s hotelom u Pagu.

Hrvatski menadžment

Hu namjerava 35 milijuna eura uložiti u modernizac­iju hotela Bellevue u Pagu. Planira urediti 350 soba, pri čemu bi svaka imala oko 40 kvadrata i tako bi se zadovoljil­i sadašnji zahtjevi turista. Hotel bi, nagalašava Rendulić, vodio hrvatski menadžment. Naime, već se pojavila bojazan među određenim krugom ljudi da će biti doveden menadžment iz Kine. Kineski investitor trebao bi početi i s gradnjom novog hotela u Krapinskim Toplicama, gdje također ima raznih zavrzlama lokalaca. Obnova hotela trebala bi početi na jesen, a radnicima će biti ponuđene otpremnine ili će i dalje moći primati plaće. Plan je napraviti vrhunske toplice za rehabilita­ciju. Ipak, najveći je interes Jiangxiong Hu izazvao početkom ove godine svojom otvorenom ponudom pomoći Ivici Todoriću u spašavanju Agrokora. Kako je nedavno rekao u intervjuu za naš list, bio je spreman investirat­i 2,7 milijardi eura, a jedini je njegov uvjet bio da kompanija u određenom roku napravi javnu ponudu dionica na burzi u Hong Kongu jer je bio uvjeren da bi za to bio velik interes. No, kako je Todorić imao velikih kratkoročn­ih obveza, novac se nije mogao brzo realizirat­i. No, Hu nam je u istom intervjuu rekao da i dalje postoji interes primjerice za Konzum, Belje i turističke projekte koncerna. – Iskustva su zasad dobra. Naši projekti još su u početnoj fazi, no zadovoljni smo kako su krenuli. Jasno nam je da se neki procesi ovdje ipak odvijaju drukčije nego na kineskom tržištu – rekao je tada Hu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia