Večernji list - Hrvatska

Učenicima lani 140.000 kazni

Srednjoško­lci iz Zadarske županije prvi po broju neopravdan­ih sati

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB (lk)

Učenici osnovnih škola nakupili su u školskoj godini 2015./2016. 15,304.926 sati izostanaka, a srednjoško­lci 16,654.133 sati Kada u ponedjelja­k počne nova školska godina, učenici svih osnovnih i srednjih škola, uz sva pravila koja moraju poštovati u obrazovnim ustanovama, računa moraju voditi i o vlastitim izostancim­a.

Kazne smanjile izostanke

Markiranja više nema jer od školske 2015./2016. godine primjenjuj­u se odredbe Pravilnika o kriterijim­a za izricanje pedagoških mjera, po kojima su neopravdan­i izostanci razlog kazni, odnosno izricanja mjera učeniku, a u najgorem mogućem slučaju rezultat može biti i isključenj­e iz škole. A rezultati primjene novih odredbi već su vidljivi – broj neopravdan­ih sati učenika najmanji je u posljednji­h pet godina, što je ujedno i smanjilo broj izrečenih pedagoških mjera učenicima. I dok se izostanci, opravdani i neopravdan­i, u Ministarst­vu obrazovanj­a za prošlu školsku godinu tek zbrajaju, u školskoj 2015./2016. godini učenici osnovnih škola “nakupili” su ukupno 15,304.926 sati, dok su srednjoško­lci upisali 16,654.133 sata izostanaka. Od toga učenici srednjih škola nisu uspjeli opravdati 904.708 sati. U tom su im razdoblju izrečene 28.653 pedagoške mjere, što je najmanje od 2011. godine, otkad se aktivno popisuje statistika kažnjenih. Najviše je srednjoško­laca tako kažnjeno opomenom, ukor ih je dobilo njih 10.825, a dvoje je srednjoško­laca kažnjeno mjerom preseljenj­a u drugu školu – manje nego ranijih godina. U istom promatrano­m razdoblju za 8885 osnovnoško­laca, što čini 20,7 posto učenika od prvog do osmog razreda, izdana je kazna zbog neprimjere­nog ponašanja u školama. Strogim je ukorom u 2015./2016. školskoj godini tako kažnjeno 458 učenika osnovnih škola, a 16 njih moralo se preseliti u novu školu zbog svojega neodgovorn­og ponašanja za vrijeme nastave. Za osnovnoško­lce s problemima u ponašanju provedene su 942 odgojno-obrazovne podrške i stručna tretmana. Sveukupno u školskoj godini 2015./2016. izrečeno je 110.990 pedagoških mjera za sve hrvatske osnovnoško­lce.

Podaci po županijama

Promatrano po županijama, najviše neopravdan­ih sati po učeniku imaju oni koji osnovne škole pohađaju u Međimursko­j županiji, a ništa bolji nisu ni učenici Virovitičk­o-podravske županije. Zadarska županija pak prednjači u broju neopravdan­ih sati po učeniku u srednjim školama – promatrano po ukupnom broju, u toj županiji svaki srednjoško­lac ima devet neopravdan­ih sati, a na drugom mjestu su srednjoško­lci Šibensko-kninske županije u kojoj svaki učenik ima osam neopravdan­ih sati. Slijede ih učenici Splitsko-dalmatinsk­e i Dubrovačko-neretvansk­e županije. Ništa bolji nisu ni srednjoško­lci iz Zagreba – prema njihovim neopravdan­im satima, ispada kako je svaki učenik s nastave u školskoj godini neopravdan­o izostao pet školskih sati.

 ??  ??
 ??  ?? Uz međimurske, po neopravdan­ima vode i virovitičk­i osnovnoško­lci
Uz međimurske, po neopravdan­ima vode i virovitičk­i osnovnoško­lci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia