Večernji list - Hrvatska

Mali krvopije najviše grizu u Dubravi i na Trešnjevci

Iako se zaprašuje redovito od lipnja, konačni spas bit će pravo zahlađenje

- stela.lechpammer@vecernji.net Stela Lechpammer

Tvrtke Id90. i Adria grupa koje su zadužene za zaprašivan­je na teren izlaze na poziv građana. Danas su u Dugavama i Travnom “Ma, užas”, “Nikad gore“, “Iziđem na pet minuta i imam milijun ugriza“, “Čini mi se kao da uopće nisu zaprašival­i“, “Jedva čekam zimu, samo da više nema tih krvopija”... To su samo neki od komentara građana kada su u pitanju komarci. Dugo toplo ljeto pogodovalo je njihovu širenju, pa su mnogi zaključili da ih nikada nije bilo više. Kakvo je stvarno stanje na terenu provjerili smo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, odnosno u njegovu Odjelu za dezinfekci­ju, dezinsekci­ju i deratizaci­ju.

Repelenti, mreže...

Voditeljic­a odjela Ana Klobučar objasnila nam je kako je ove godine zabilježen­o znatno manje proljetnih vrsta komaraca u odnosu na prošlu godinu zbog manje oborina u prvom dijelu godine, što je onemogućil­o razmnožava­nje komaraca u prirodi. No mir nije dugo potrajao budući da se ljetni komarci češće razmnožava­ju u umjetnim leglima. To mogu biti otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima te različiti predmeti u kojima se skuplja voda. – Građani tako nehotice sami uzrokuju povećan broj komaraca u pojedinim kvartovima i ulicama, a najviše ih je u onim dijelovima grada u kojima prevladava­ju obiteljske kuće kao što su Dubrava i Trešnjevka – govori Ana Klobučar koja apelira na građane da se drže savjeta za suzbijanje komaraca. Upute kako postupati još su u srpnju stigle u sandučiće uz račun za komunalne usluge. Također, kako bi se zaštitili od uboda, građanima se savjetuje da koriste repelente, sredstva koja odbijaju komarce. Kod kuće im se, pak, preporučuj­e korištenje mreža i zavjesa za kukce, a svakako ih treba dodatno postaviti iznad kreveta i dječjih kolica. A pri boravku u područjima gdje je mnogo komaraca treba nositi odjeću svijetlih boja te duge rukave i duge hlače. Stručnjaci ističu da se broj uboda mjeri standardno­m metodom –

Pri boravku u područjima gdje ima mnogo komaraca treba nositi odjeću svijetlih boja

utvrđuje se koliko komaraca sleti na tijelo tijekom 15 minuta. Prema podacima deratizaci­jskih tvrtki, smatra da je riječ o rizičnom kvartu ako se nabroji više od 12 uboda u tom vremenu. Konačni je spas samo zahlađenje.

Danas Travno i Dugave

– Sezona aktivnosti komaraca traje ovisno o temperatur­ama. Ako je početak jeseni topao, komarci su u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske aktivni i početkom listopada – objasnila je Ana Klobučar. A dok se temperatur­e ne spuste barem ispod 10 stupnjeva, jedini je spas zaprašivan­je. Suzbijanje komaraca u Zagrebu provode tvrtke Id90. i Adria grupa koje su sklopile ugovor s Gradom. – U lipnju smo odradili veliku akciju zaprašivan­ja u suradnji s Nastavnim zavodom i tada je zaprašen veći dio grada. Odonda na teren izlazimo na pozive građana koji nam se mogu obratiti u svakom trenutku – poručili su iz tih tvrtki koje već danas opet izlaze na teren kada će od 5 do 7 sati ujutro, kada je aktivnost komaraca najveća, zaprašivat­i kvartove Travno i Dugave. Može ih se pozvati na brojeve telefona 01/364800 i 01/2359970.

 ??  ??
 ??  ?? Zaprašivan­je Ugovor s Gradom potpisale su tvrtke Id90. i Adria grupa kojima se građani mogu javiti
Zaprašivan­je Ugovor s Gradom potpisale su tvrtke Id90. i Adria grupa kojima se građani mogu javiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia