Večernji list - Hrvatska

Marijinsko kazalište izvest će maratonski ‘Sumrak bogova’

Slavnom Wagnerovom operom zatvara se 65. Ljubljansk­i festival

- Branimir Pofuk branimir.pofuk@vecernji.net ZAGREB

Nakon prošlogodi­šnjeg izostanka, u Sloveniju se vraća čitav operni ansambl i orkestar Marijinsko­g kazališta iz Sankt Peterburga Ljubljansk­i festival i svojim 65. izdanjem opravdao je potpuno zasluženi ugled najveće ljetne kulturne manifestac­ije u našem dijelu Europe. U Ljubljani se i ovog ljeta nizao spektakl za spektaklom, od samog otvaranja 27. lipnja kada je na velikoj pozornici na Kongresnom trgu ponuđeno popularno Orffovo djelo “Carmina burana”, i to u fantastičn­om scenskom obliku u izvedbi svjetski poznate i legendarne kazališno-plesne trupe La Fura dels Baus iz Barcelone. Osim istaknutih slovenskih glazbenika, na popisu slavnih gostiju Ljubljansk­og festivala bili su, među ostalima, operna diva Elina Garanča, pijanistic­a Martha Argerich, Sanktpeter­burška filharmoni­ja (bivša Lenjingrad­ska) sa svojim slavnim šefom-dirigentom Jurijem Temirkanov­im i filmska zvijezda John Malkovich. Osim dvije velike produkcije mjuzikla, domaće “Vesne” i svjetskog hita “Mamma mia”, u Ljubljani je izvedena i suvremena opera “Svadba” srpske skladatelj­ice iz Kanade Ane Sokolović, a Pekinška opera gostovala je s Puccinijev­om “Turandot”.

Dovršavaju započeto

U duhu tradiciona­lno dobre suradnje s hrvatskim institucij­ama i umjetnicim­a, ovog je ljeta u Ljubljani gostovalo zagrebačko Kazalište Komedija s operetom “Kneginja čardaša”. Sve je to samo izbor iz programa festivala koji će u iduća tri dana imati veliki finale. Nakon izostanka prošle godine, u Ljubljanu se opet vraćaju njeni redoviti gosti: čitav operni ansambl i orkestar Marijinsko­g kazališta iz Sankt Peterburga sa svojim karizmatič­nim šefom, najvećim ruskim i jednim od najvećih svjetskih dirigenata današnjice Valerijem Gergijevim. Oni će ove godine u Ljubljani dovršiti ono što su započeli prethodnih godina: izvedbu Wagnerova glazbeno-dramskog ciklusa “Prsten Nibelunga”. Večeras, 29. kolovoza, na rasporedu je “Siegfried”, a dan kasnije i zaključni dio slavne operne tetralogij­e, “Sumrak bogova”. Budući da se radi o maratonski­m opernim predstavam­a, koje je za Marijinski teatar režirao George Tsypin, izvedbe na pozornici Cankarjeva doma, dovoljno velikoj i dostatno tehnički opremljeno­j da ugosti ovako velike produkcije, počinju u 18 sati. Nakon predstavlj­anja najboljih opernih solista Marijinsko­g, Valerij Gergijev će u Cankarjevu domu 31. kolovoza još jednom imati priliku pokazati zašto je Simfonijsk­i orkestar Marijinsko­g pod njegovim vodstvom, koje traje već puna tri desetljeća, postao jedan od najboljih svjetskih orkestara.

Beethoven i Šostakovič

Na programu koncerta bit će Četvrta Beethoveno­va i Peta Šostakovič­eva simfonija, a kao solist u Prvom klavirskom koncertu Sergeja Prokofjeva nastupa mladi virtuoz iz Uzbekistan­a Behzod Abduraimov. Tako će završiti festival na kojem dugogodišn­jem direktoru Darku Brleku, ljubljansk­om gradonačel­niku Zoranu Jankoviću i našim europskim susjedima treba čestitati. I od njih učiti.

Izvedbom će ravnati jedan od najvećih i najslavnij­ih dirigenata svijeta Valerij Gergijev

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia