Večernji list - Hrvatska

R. Ukić: Napad nam je bolji nego lani, a obrana slabija

Ne smijemo očekivati od Bojana 25 koševa po susretu kao u Riju

- Dražen Brajdić

Veći dio priprema za EP, kapetan reprezenta­cije Ukić proveo je izvan radnog pogona zbog ozljede lista. No, Roko je ponovo u stroju Svojevrsna je sreća što Roko Ukić nije član NBA kluba, već hrvatskog prvaka Cedevite, pa nije povučen s priprema kao što su to s Milošem Teodosićem učinili njegovi Clippersi. Štoviše, Roko je stalno bio uz momčad boreći se da se što prije oporavi. Uoči sutrašnjeg polaska u Rumunjsku, gdje Hrvatska igra prvu fazu Eurobasket­a, Ukić je ipak uspio odigrati jednu utakmicu. - Bit ću dobro jer sam cijelo ljeto radio. Možda mi nedostaje utakmica, ali bi nakon prve dvije to trebalo biti u redu, pod cijenu i da ne budem posebno dobar. U skupini igramo pet utakmica i one nisu na nož pa ima vremena da se razigram kada to bude najpotrebn­ije.

Novi sustav – veći rizik

A to će biti u osmini finala, s kojom počinje nokaut-natjecanje. - Koliko god se skupinu treba proći sa što više pobjeda, toliko moramo biti svjesni da će nam osmina finala odrediti cijelo prvenstvo. Možda je onaj stari sustav natjecanja, sa dva kruga skupina, bio pravedniji, a ovaj novi, s manje utakmica, donosi veći rizik. Da je stari sustav, vjerojatno nam se nikad ne bi dogodila Češka u osmini finala prošlog EPa, no pravila su za sve ista. Pripreme nisu bile nikad kraće, a izbornik kao da ide tragom Španjolaca koji formu dižu kroz natjecanje pa im se u prvim kolima dogodi i pokoje posrtanje. No, smiju li i unatoč tome pobjede protiv Mađarske, Rumunjske i Češke doći u pitanje? - Najbolje ću vam odgovoriti ako vas podsjetim na sve poraze koje smo doživljava­li proteklih godina (Senegal, Češka, Nigerija..., nap. a.). Slažem se da ova momčad ima kvalitetu više u odnosu na prethodne i da bismo takve utakmice trebali lakše riješiti, no i drugima se to događa. Sjetite se samo da su Španjolci na EP-u svladali Britance na jednu loptu. Da bismo mogli biti sigurni da ćemo pobijediti u te tri utakmice, moramo biti energetski dobri. Bude li sve u redu, Hrvatska će igrati u osmini finala Eurobasket­a u istoj dvorani u kojoj je 2010. igrala u osmini finala Svjetskog prvensva i nesretno izgubila od Srbije. Pomisli li kapetan katkad na tu utakmicu? - Kako ne. U posljednjo­j sekundi našem igraču pukne mišić i padne na suparničko­g igrača i napravi prekršaj. Pa to je za Monthyja Pythona, to je da se zapitate ima li Boga. Nakon takve utakmice, uvijek mislite da vam se to mora jednom vratiti, no vraga se vrati. Nikad nam se nije vratilo ništa kada smo čekali da nam se vrati. Uvijek smo to morali sami zaslužiti. Lani u Riju, Šarić je morao zalijepiti onu bananu Gasolu. Da nije, Gasol taj put ne bi promašio. S obzirom na to da s prvacima Španjolcim­a naši igraju tek u trećoj utakmici, sada će biti manje prostora da ih hvataju na krivoj nozi kao u 1. kolu olimpijsko­g turnira u Riju. - Bit će, no to nije izlučna utakmica. Bilo bi lijepo pobijediti ih, no treba gledati veliku sliku i krajnji cilj. Naravno da ćemo ući u igru s velikim entuzijazm­om da ih pobijedimo, no neće nam ta utakmica biti najvažnija na natjecanju, ona koja bi nam trebala odrediti raspoložen­je u smislu da smo najjači ako ih pobijedimo ili da ćemo potonuti ako izgubimo. Ta će nam utakmica biti pokazatelj gdje smo. Ako se ukaže prilika, zašto ne osvojiti skupinu, no ako sve krene u drugom smjeru, ne treba očajavati. Neki Ukićevi suigrači skloni su reći da je Hrvatska sada jača nego prošlog ljeta premda nema trojice igrača koji su imali značajnu minutažu, Hezonje, Bilana i Babića, ali su tu iskusni igrači Popović, Tomas i Žorić.

Obrana je stvar petorice

- Ne bih se usudio davati takve procjene. Činjenica jest da smo dobro igrali u pripremnim utakmicama, da smo napadački bolji nego lani, ali je činjenica i da smo obrambeno za klasu lošiji nego lani. Ne treba nas to brinuti, no moramo biti svjesni toga i učiniti sve da ta obrana na Eurobasket­u izgleda kao što je izgledala lani. Je li to stvar “fizikalija” igrača koji ovo ljeto nedostaju ili homogenost­i u obrani u cjelini? - Isti igrač ovo ljeto može biti u lošijem tonusu pa će i igrati nešto slabije. Možete imati centra koji je lani vrhunski branio “pick and roll”, a sada je fizički slabije pripremlje­n pa cijela obrana pada. No, obrana je stvar petorice ljudi na terenu koji svi moraju imati veliku energiju, entuzijaza­m i želju za igru i mi u tome imamo prostora.

 ??  ?? Slasni trenuci Ukića i suigrača na OI u Riju nakon pobjede nad velikim favoritima Španjolcim­a
Slasni trenuci Ukića i suigrača na OI u Riju nakon pobjede nad velikim favoritima Španjolcim­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia