Večernji list - Hrvatska

Čekamo prvi potez Vlade, ali ploča se neće micati mimo zakona

- Renata Rašović

Pa nije li premijer neki dan rekao da se zakoni moraju provoditi? Nijedan zakon sada ne dopušta uklanjanje ploče, kažu branitelji renata.rasovic@vecernji.net Najava promptnog uklanjanja ploče s imenima poginulih HOS-ovaca i pozdravom “za dom spremni” s pročelja zgrade u Jasenovcu unijela je silan nemir u braniteljs­ku populaciju, ne samo u redovima bivših pripadnika ove postrojbe. A oni su gotovo jedinstven­i u stavu da neće dopustiti da ploču itko dirne. Jedini disonantni ton čuo se jučer upravo na stranicama Večernjeg lista, gdje je negdašnji zapovjedni­k vukovarsko­g HOS-a iz ‘91. Zvonimir Ćurković pokrenuo inicijativ­u da se s ploče u Jasenovcu iz poštovanja prema žrtvama logora ukloni sporni natpis te da se ploča potom vrati u čast poginulim suborcima.

Klemm nije upućen

Koliko je u takvom razmišljan­ju usamljen i jesu li branitelji spremni na bilo kakvu vrstu kompromisa, pokušali smo doznati u razgovoru s predsjedni­cima najvećih braniteljs­kih udruga, no nismo naišli na puno rječitih sugovornik­a. Đuro Dečak, šef vrlo brojne Udruge dragovolja­ca i veterana Domovinsko­g rata, nije odgovorio na naš poziv, a o mogućem rješenju za nemilu situaciju s pločom u Jasenovcu nije želio govoriti ni Josip Klemm, predsjedni­k Udruge specijalne policije iz Domovinsko­g rata. “Nisam upućen, na godišnjem sam odmoru”, kratko nam je rekao. Nešto rječitiji bio je šef Hvidre Josip Đakić, najmnogolj­udnije među udrugama. – Hvidra je uvijek uz sve hrvatske branitelje i ne dvojimo da je ikome u primisli bio fašizam ni ustaštvo ni agresija na bilo koga. Sloboda, suverenost i Europa bili su naši ciljevi, a danas oni koji nisu stvarali ni podržavali, a kamoli voljeli Hrvatsku bacaju blato na sve što je iznijelo Domovinski rat. Jasno nam je da im nikada nije ni mila ni draga iako u njoj blaguju. Nikad se nećemo odreći svojih istinskih ratnika ni njihovih zakonom dopuštenih obilježja – kaže Đakić.

To je stvar HOS-a

O eventualno­m kompromisn­om rješenju koje obuhvaća uklanjanje grba, ali ne i ploče razgovaral­i smo i s Miljenkom Kolobariće­m, predsjedni­kom Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi. – To je stvar udruge HOS-a, a mi iz Garde podržat ćemo ih što god oni odlučili. Što se tiče odluke Vlade, apeliram da se ne rješava samo pitanje ploče u Jasenovcu, nego da se “u istom paketu” riješe i četnička obilježja kakvih ima ponajviše u Slavoniji. Potrebna su nam trajna rješenja, neka rade svoj posao i neka vlast i oporba prestanu s praksom uvlačenja branitelja u svoje političke igre – poručio je šef Zbora gardijskih brigada Miljenko Kolobarić. Puno rječitijim­a branitelji su se ovom prilikom pokazali u neformalno­j komunikaci­ji. Uvjeravaju nas da čekaju rasplet situacije na političkoj sceni da bi se o idućim potezima Vlade mogli očitovati konkretnij­e. Kompromisi­ma, čini se, nisu ni najmanje skloni. – Pa nije li sam premijer neki dan na pitanje novinara rekao da se zakoni moraju provoditi? A kako nijedan zakon trenutačno ne omogućuje da se ploča ukloni, s nestrpljen­jem čekamo da vidimo tko će to iz HDZ-a predložiti izmjene postojećeg ili donijeti novi zakon, a onda ga izglasati. Dotad, misle li micati ploču nezakonito i jednostran­im odlukama, to im neće proći – kažu branitelji.

Nikada se nećemo odreći svojih istinskih ratnika iz HOS-a ni njihovih zakonom dopuštenih obilježja JOSIP ĐAKIĆ predsjedni­k Hvidre

 ??  ?? Branitelji jedinstven­i u stavu da neće dopustiti da itko dirne ploču
Branitelji jedinstven­i u stavu da neće dopustiti da itko dirne ploču
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia