Večernji list - Hrvatska

Kornatska tragedija

GRABAR - KITAROVIĆ: Dugujemo odgovore obiteljima. Moramo znati zašto su poginuli

- Slavica Vuković SPLIT

Prema službenoj teoriji, uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, no obitelji stradalih smatraju da im nije otkrivena prava istina Obilježava­nje desete obljetnice tragedije na Kornatu, gdje je poginulo 12 vatrogasac­a, i ove je godine obilježeno tugom, suzama, nevjericom i neodgovore­nim pitanjem zašto je uopće došlo do te najveće vatrogasne i najveće mirnodopsk­e tragedije u Hrvatskoj.

Predsjedni­ca potresena

Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin, vatrogasci iz Šibenika, Vodica i Tisnog, izgubili su živote 30. kolovoza 2007. godine u intervenci­ji gašenja požara na otoku Kornatu koja je trebala biti rutinska. Međutim, pretvorila se u tragediju. Šestorica vatrogasac­a poginula su na mjestu nesreće, a šestorica su preminula od posljedica opeklina u bolnicama Zadru, Splitu i Zagrebu. Preživio je jedino Frane Lučić iz Tisnog. Uz neutješne članove njihovih obitelji, kolege vatrogasce, HGSS-ovce i prijatelje, ove je godine na komemoraci­ji poginulim vatrogasci­ma na otoku Kornatu bila i hrvatska predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović koja je, vidno potresena, obiteljima obećala da će učiniti sve kako bi istina izišla na vidjelo. – Držim doista da im dugujemo te odgovore. Istraga se mora nastaviti, ako treba ponovno prekopati sve dokumente, za to ću se svakako zalagati, a vjerujem i Vlada. Treba naći odgovore prije svega zbog obitelji, kako bi one zatvorile tu stranicu svog života, jer još je teže tugovati kad ne znate što se točno dogodilo. Naravno, i zbog sustava, da znamo što se dogodilo i gdje je krenulo po zlu – rekla je Grabar-Kitarović, prva predsjedni­ca države koja je došla na mjesto te tragedije. Zajedno s ministrom obrane Damirom Krstičević­em, čelnikom DUZS-a Draganom Lozančićem, predsjedni­kom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom, šibensko-kninskim županom Goranom Paukom te gradonačel­nicima, načelnicim­a i svim ostalim sudionicim­a komemoraci­je bila je na svetoj misi zadušnici kod kapelice sv. Florijana, zaštitnika vatrogasac­a, a potom je, kao i svi ostali, obišla 12 suhozidnih spomen-križeva podignutih na mjestima gdje su stradali vatrogasci. – Teško mi je sada reći da vojska

nešto krije ili da vojska nešto nije htjela. Vidite da je naša vojska uvijek tu, od Domovinsko­g rata je sa svojim narodom, uvijek smo spremni pomoći i uvijek napravimo najbolje – rekao je Damir Krstičević.

“Voljeli bismo znati istinu”

– Istina se ne zna, voljeli bismo je saznati, a nećemo je vjerojatno nikad saznati. To jedino zna Onaj Gore koji sve vidi i koji nam daje snagu da živimo dalje – rekla je susprežući suze Celestina Knežević, supruga Marinka Kneževića, jednog od 12 vatrogasac­a poginulih na Kornatu prije točno deset godina. Prema službenoj teoriji, uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, rijedak prirodni fenomen, međutim, dio javnosti i obitelji stradalih smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostim­a nesreće. Zbog Kornata se sudi bivšem vatrogasno­m zapovjedni­ku JVP Šibenik Draženu Slavici, koji je 2013. godine u prvostupan­jskom sudskom postupku oslobođen optužbi, ali tu je presudu Vrhovni sud poništio i vratio na ponovno suđenje.

Šestorica vatrogasac­a poginula su na mjestu nesreće, a šestorica su preminula u bolnicama

 ??  ??
 ??  ?? Na komemoraci­ji bio je i ministar obrane Damir Krstičević
Na komemoraci­ji bio je i ministar obrane Damir Krstičević
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia