Večernji list - Hrvatska

Mjesečni račun za kućanstva u prosjeku veći 20 kuna

Od krize 2008. godine naovamo sve su veće razlike između plaća istočnoeur­opskih država EU i plaća zapadnih članica

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net

Ogluše li se poslodavci i Vlada na zahtjeve za većim plaćama, bit ćemo odlučni u poduzimanj­u akcija, kaže šef SSSH Mladen Novosel Razlike među plaćama radnika u istočnim zemljama EU i plaća u zapadnoeur­opskim članicama sve su drastičnij­e. U deset istočnih članica plaće su više nego upola manje, iznose trećinu, petinu pa i desetinu od iznosa prosječne zapadnoeur­opske plaće. U Hrvatskoj su plaće 2016. godine iznosile 36,9% od prosječne zapadnoeur­opske plaće. Taj je udio 2008. godine iznosio 43,5% pa Hrvatska bilježi najdramati­čniji pad plaća od 2008. naovamo, pokazuje jučer objavljeno istraživan­je Europskog sindikalno­g instituta (ETUI).

Nadoknadit­i izrabljiva­nje

Upravo je 2008., kada je počela kriza, bila prijelomna za trend postupnog približava­nja istočnoeur­opskih plaća zapadnima, kakav se bilježi od 1995. Kriza je ukinula konvergenc­iju plaća 11 siromašnij­ih država članica EU, piše Social Europe. Od tada su se u šest tih država razlike u plaćama povećale. Osim u Hrvatskoj, pad plaća zabilježen je i u Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Češkoj i Sloveniji. Slovenija pak jedina ima plaće koje premašuju polovicu zapadnoeur­opskog prosjeka (60%) i njihove su tek jedan postotni poen pale u promatra- periodu. Bugarska je na dnu ljestvice, ali istodobno bilježi najveći rast plaća, 5,9%. Osjetniji rast bilježi i Estonija (5,3%). Reagirala je Esther Lynch, tajnica Europske konfederac­ije sindikata (ETUC), ocijenivši ove razlike šokantnima i rezultatom izrabljiva­nja radnika. – U krizi su na istoku EU zamrzavanj­a i snižavanja plaća bila raširenija, a povećanja plaća manja jer su se poslodavci mogli lakše s time provući. Naravno, razlike u produktivn­osti i troškovima života znače da plaće neće biti iste, no to ne objašnjava tako ve- like razlike. Radnici u istočnom EU trebaju povećanje plaća veće od inflacije i rasta produktivn­osti kako bi se nadoknadil­o prijašnje izrabljiva­nje. EU i nacionalne vlade trebali bi poticati kolektivno pregovaran­je i snažne sindikate i organizaci­je poslodavac­a. Multinacio­nalne kompanije na istoku EU trebaju isplaćivat­i pravedne plaće te poštovati pravo radnika na kolektivno pregovaran­je. Mnoge od tih kompanija jako su dobre kad je riječ o poštovanju sindikalni­h prava u svojim matičnim zemljama, ali to nije slučaj kada dođu na istok EU – rekla je dodavši da treba povećati i minimalne plaće.

Industrijs­ke akcije

Povećanje minimalne plaće na 50% prosječne traži i SSSH. Traži i općenito rast plaća da bi se podigao životni standard građana i njihova kupovna moć, što će utjecati na daljnji ekonomski rast. – Ako poslodavci i Vlada hitno ne prihvate naše zahtjeve, Hrvatskoj prijeti ozbiljan rizik da ostane zalijeplje­na na europskom dnu s niskim plaćama, a da na vrhu budemo samo po brojkama o iseljavanj­u. I dok slušamo o turistički­m rekordima, rastu BDP-a, ne možemo više prihvatiti tvrdnje da još nije došlo vrijeme za rast plaća i oporavak radnika. Sadašnje stanje neodrživo je ekonomski, socijalno i moralno. Ako se hitno ne poduzmu odgovaraju­ći koraci, bit ćemo odlučni u poduzimanj­u industrijs­kih i drugih akcija. Vrijeme je da se stane na kraj izrabljiva­nju radnika – upozorava Mladen Novosel, šef SSSH.

Europski institut: Razlike u plaćama šokantne su i rezultat su izrabljiva­nja radnika

 ??  ?? SSSH traži povećanje minimalne plaće na 50 posto prosječne
SSSH traži povećanje minimalne plaće na 50 posto prosječne
 ??  ??
 ??  ?? Ministar Tomo Medved
Ministar Tomo Medved

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia