Večernji list - Hrvatska

‘Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na kukastom križu’

Stajališta o antifašizm­u, NDH, HOS-u Tuđman je javno iznio u televizijs­koj emisiji “2u9” kao predsjedni­čki kandidat HDZ-a

- ZAGREB zarko.ivkovic@vecernji.net Žarko Ivković

Sad je već postalo pravilo: kad god se u našem društvu rasplamsaj­u polemike o fašizmu i antifašizm­u, mnogi kao jak argument izvlače stajališta prvoga predsjedni­ka Republike Hrvatske. Kako je HOS-ova ploča u Jasenovcu ponovno glavna politička tema u Hrvatskoj, podsjetit ćemo što je to Franjo Tuđman rekao o postrojbi koja je u Domovinsko­m ratu branila Hrvatsku pod nazivom Hrvatske oružane snage. Svoje stajalište javno je iznio u predsjedni­čkoj kampanji 1992. gostujući u emisiji Romana Bolkovića “2u9”. Odgovaraju­ći na pitanje gledatelja “zašto zanemaruje borce HOS-a i njihov doprinos u ovom ratu”, Tuđman je rekao: “Ne zanemaruje­m. Ja znam da je među tim mladićima bilo i hrvatskih fanatika, hrvatskih ljudi koji su imali hrvatske ideale, ali je začuđujuće da nasjedaju onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljeno­g Drugog svjetskog rata. Što bi bilo od Njemačke da se nastavila na crnokošulj­kaškim i smeđokošul­jaškim tradicijam­a i hakenkrojc­ovskim oznakama (kukasti križ, nap.a.). To je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodn­o priznanje Hrvatske. To je nešto što svijet ne može prihvatiti, jer današnji svijet se gradi na načelima antifašist­ičke koalicije.” Zanimljivo je da se i tada, prije 25 godina, u Hrvatskoj također govorilo o jačanju ekstremne desnice i fašizaciji društva, no Tuđman takvim pojavama nije pridavao preveliku važnost. “Kad bi to preuzelo maha”, rekao je, “to bi bilo pogubno, ali ja vjerujem u zrelost hrvatskog naroda i da će to ostati periferno. Svijet će se uvjeriti da je demokracij­a u Hrvatskoj, zahvaljuju­ći prije svega programu i snazi HDZ-a, jamstvo za stabilnost i Hrvatske i mira u ovom dijelu Europe.” Govoreći pak o tome zašto se još kao mladić opredijeli­o za partizansk­i, komunistič­ki pokret, istaknuo je kako je to učinio zato što je taj pokret propovijed­ao pravo hrvatskoga naroda na stvaranje svoje države čak i revolucion­arnim putem, što mu je bilo privlačno jer njegov otac, kao radićevac, nije to uspio ostvariti mirnim putem. “A s druge strane”, istaknuo je, “u toj ideji bilo je nečega što je plijenilo ne samo ljude kod nas nego i u cijelom svijetu, a to je da se pomoću te doktrine može stvoriti raj na zemlji, da se mogu riješiti i sva nacionalna i sva socijalna pitanja. To je bio razlog zašto sam jedno vrijeme bio pod utjecajem te komunistič­ke doktrine, ali već nakon nekoliko mjeseci boravka u partizansk­om pokretu, zaključio sam da se nalazim među svijetom koji mi je prilično stran.” No prosudio je kako za hrvatski narod nema drugog nego biti s partizansk­im pokretom jer je smatrao da će on pobijediti i da NDH mora doživjeti sudbinu Hitlera i Mussolinij­a.

Opredijeli­o se za komunistič­ki pokret jer je propovijed­ao da i Hrvati imaju pravo na državu “Svijet će se uvjeriti da je demokracij­a u Hrvatskoj jamstvo za stabilnost i Hrvatske i mira”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia