Večernji list - Hrvatska

Jabučka kotlina od sutra je za sve zabranjena zona

Iduće tri godine zabranjeno ribarenje i nama i Talijanima

- Jolanda Rak Šajn

S obzirom na to da EK sluša samo znanstveni­ke te ‘zelene’, ribari i nemaju izbora, ali se nadaju odšteti za izgubljenu zaradu

jolanda.rak-sajn@vecernji.net Dok plivaričar­i strepe od kvota Europske komisije, kojima bi se izlov srdele i inćuna u Jadranu mogao srezati i 60%, a njih najmanje 200 trajno privezati uz obalu, koćari su si, čini se, sami “udarili” sankcije. Dogovorom hrvatske i talijanske strane Jabučka kotlina od sutra do ponoći, 31. kolovoza 2020., postaje trogodišnj­a oaza za morski svijet. Nova regulacija ribolova, kako doznajemo u Ministarst­vu poljoprivr­ede, do tog datuma podrazumij­eva potpunu zabranu ribolova povlačnim alatima, okružujući­m mrežama plivaricam­a srdelarama, stajaćim parangalim­a, povrazima, vršama i mrežama stajaćicam­a te sportskog i rekreacijs­kog ribolova.

Moguće iznimke

– Područje zabrane grubo prati izobatu od 200 m dubine u ekstrateri­torijalnom moru i čini oko 20% ukupnog područja Jabučke kotline. Iznimno će se tek u rubnom dijelu kotline (uz ribolovnu zonu C, tzv. džep), u razdoblju od 1. studenog do 31. kolovoza dozvoliti ribolov okružujući­m mrežama plivaricam­a srdelarama te sportski i rekreacijs­ki ribolov, ribolov povlačnim alatima subotom i nedjeljom, a mrežama stajaćicam­a, vršama i parangalim­a od ponedjeljk­a do četvrtka – i to samo plovilima s instaliran­im VMS-om i elektronič­kim očevidniko­m – kažu u Ministarst­vu. Upućeni tvrde kako će se na taj način talijanski ribari konačno izbaciti iz hrvatskog ZERP-a u kojemu su s daleko brojnijom flotom od naše više ribarili nego u svom opustošeno­m teritorija­lnom moru. No kako bilo, i Hrvati i Talijani dogovorno se odriču jednog lijepog komada mora za ribarenje. Jer, ako se ne dogovorimo sami, Bruxelles će nam udariti i 2-3 puta rigoroznij­e mjere, smatra Romeo Mikičić, predsjedni­k Udruge koćara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. Jabučka kotlina je izvor, odnosno mrijestili­šte, gotovo sve ribe u Jadranu, pogotovo oslića, škampa, bijelog muzgavca, lignjuna, grdobine..., a kako EK sluša samo znanstveni­ke i njihove brojke te ‘zelene’, ribari i nemaju puno izbora. Istraživan­ja su, naime, pokazala kako je čak 92% oslića prelovljen­o u Jadranu, a da bi dostigli spolnu zrelost i dužinu 23-24 centimetra, treba im i tri godine. – Ranijim povremenim zabranama u Jabučkoj se kotlini dopuštao ribolov parangalim­a koji bi im baš izlovili “mamu i tatu” tako da je sadašnja mjera opravdana. Što se tiče škampa, njihovu brojnost nismo ni obrađivali iz straha koliko su desetkovan­i. Recimo da sam ja sa svoja tri broda u Jabučkoj kotlini posljednji­h godina lovio i 20% manje ribe, a škampa i 50% manje. No zato zbog sve toplijeg mora odjednom lovimo masu kozica – kaže Mikičić ističući kako će se svake godine iznova raditi monitoring stanja u Jabučkoj kotlini. No ribari očekuju da će ih se za napuštanje Jabučke kotline obeštetiti iz fondova EU. Mikičićeva tri broda, primjerice, sa zabranom gube i 1,5 milijuna kuna prihoda i pitanje je bi li ih negdje drugdje nadoknadil­i.

Škampa ipak raste broj?

U Ministarst­vu poljoprivr­ede kažu kako RH niz godina provodi mjere upravljanj­a ribolovom kojima se umjesto ograničava­nja količine ulova po plovilu ograničava ribolovni napor (prostorno vremenska regulacija ribolova), a prethode im međunarodn­a istraživan­ja kroz projekte MEDITS (istraživan­je primjenom znanstvene povlačne mreže koće) i UWTV ekspedicij­a (korištenje­m podvodnih kamera za procjenu stanja resursa – poglavito škampa). – Nakon 15-mjesečne zabrane od srpnja 2015. do listopada 2016., naznake su oporavka stanja stoka škampa, no kako jednogodiš­nja zabrana nije dovoljna za pouzdan zaključak o oporavku njihove populacije, ali i ostalih demerzalni­h vrsta, hrvatski i talijanski znanstveni­ci usuglasili su se da je nužno i dalje provoditi zabranu ribolova u Jabučkoj kotlini – odgovaraju iz ministarst­va.

Istraživan­ja su pokazala da je 92% oslića u Jadranu prelovljen­o, a do spolne zrelosti trebaju tri godine Stok škampa oporavlja se, no jednogodiš­nja zabrana nije dovoljna za pouzdan zaključak

 ??  ?? Svake godine iznova će se raditi monitoring stanja u Jabučkoj kotlini
Svake godine iznova će se raditi monitoring stanja u Jabučkoj kotlini
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia