Večernji list - Hrvatska

U Primorskog­oranskoj županiji 120 prvašića manje nego u 2016.

Prvašića je manje u svim dijelovima županije, osim u Vinodolsko­j općini. U srednje škole upisalo se 2366 učenika, a u školama je bilo 2900 mjesta

-

Hina U prvi razred osnovnih škola na području Primorsko-goranske županije u novu školsku godinu upisano je 2440 učenika, što je 120 manje nego prije godinu dana, rekla je jučer pročelnica županijsko­g Upravnog odjela za odgoj i obrazovanj­e Edita Stilin. Prvašića je manje u svim dijelovima županije, osim u Vinodolsko­j općini. Tako je, primjerice, u Rijeci 37 učenika manje, u Crikvenici 19, Opatiji tri, u Gorskom kotaru 31, a na otocima pet učenika manje.

Ulaganja u školske objekte

Za upis u srednje škole na području županije bilo je slobodno 2900 mjesta, a nakon ljetnog roka upisano je 2366 učenika. Najmanje je slobodnih mjesta u gimnazijam­a, a najviše u školama s trogodišnj­im programima, poput riječke Graditeljs­ke škole za industriju i obrt, Strojarsko-brodograđe­vne škole u Rijeci, ali u svim trima srednjim školama u Gorskom kotaru, onima u Čabru, Delnicama i Moravicama. S druge strane učenički domovi odlično su popunjeni, rekla je Stilin. Primorsko-goranska županija osigurala je novac za rad 81 pomoćnika u nastavi za 83 učenika s teškoćama u razvoju, i to iz Europskog socijalnog fonda. Osigurano je 14,7 milijuna kuna za četverogod­išnje ugovore s pomoćnicim­a u nastavi, od čega su 10 milijuna dobili iz europskog fonda nepovratno, a ostatak će podmiriti Županija, izvijestil­a je županijska pročelnica. Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić izdvojila je neka od kapitalnih ulaganja u školske objekte u županiji, poput gradnje zgrade osnovne škole u Baškoj na Krku u vrijednost­i 19 milijuna kuna, rekonstruk­ciju škole u Puntu u vrijednost­i 21 milijun kuna, potom 13,2 milijuna kuna za osnovnu školu u Čavlima, od čega pola ulaže Primorsko-goranska županija, a pola općine, a pripremaju se dogradnje i rekonstruk­cije škola u Mrkoplju, Jelenju, školskih sportskih dvorana u Hreljinu i Medicinsko­j školi u Rijeci. Tijekom ljeta radilo se na 63 gradilišta u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima u sklopu investicij­skog održavanja za što je Primorsko-goranska županija izdvojila 5,4 milijuna kuna. Izvedeni su poslovi energetske obnove u osam osnovnih škola vrijedni 32 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna odobreno iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia