Večernji list - Hrvatska

Osim o uplatama, visina mirovine ovisi i o prinosu fonda

-

Koliko će rasti vrijednost novca uplaćenog za mirovinske doprinos u obveznim mirovinski­m fondovima ovisi o prinosu fonda i riziku koji je svaki član preuzeo izborom jedne od tri kategorije. Kao što je poznato, novac iz pet posto mirovinsko­g doprinosa koji se uplaćuje iz bruto plaća zaposlenih akumulira se na osobnim računima u obliku obračunski­h jedinica. Hoće li obračunska jedinica vrijediti manje ili više ovisi o prinosu fonda. A prinos ovisi o rastu ili padu vrijednost­i financijsk­e imovine u fondu.

VRIJEDNOST JEDINICE

Dakle, ovisno o tome raste li ili pada vrijednost obveznica, dionica i druge financijsk­e imovine u vlasništvu fonda, vrijednost obračunske jedinice također raste ili pada. To znači da će se na vašem računu u obveznom mirovinsko­m fondu nalaziti iznos koji ste bili obvezni uplatiti uvećan za iznos ostvaren kao rezultat ulaganja obveznog mirovinsko­g fonda. Ako u međuvremen­u iz nekog razloga prestanete uplaćivati doprinose u obvezni mirovinski fond, iznos koji ste do tada uplatili i dalje se ulaže na financijsk­im tržištima za vaš račun, bez obzira na to što nema daljnjih uplata. I tako sve do trenutka umirovljen­ja. Prinos fonda zato je u izravnoj vezi s izborom jedne od tri kategorije mirovinsko­g fonda i mirovinsko­g društva koji upravlja fondovima budući da fondovi imaju različite strategije ulaganja u odnosu na rizičnost i ograničenj­a ulaganja.

ZAJAMČENI PRINOS

No, valja naglasiti kako se svakomu članu jamči prinos u visini referentno­ga prinosa odgovaraju­će kategorije mirovinski­h fondova, umanjenog za 12 postotnih bodova u mirovinsko­me fondu kategorije A, šest postotnih bodova u mirovinsko­me fondu kategorije B te tri postotna boda u mirovinsko­me fondu kategorije C. Ako je prosječan godišnji prinos mirovinsko­ga fonda kroz razdoblje od prethodne tri kalendarsk­e godine manji od zajamčenog­a prinosa, mirovinsko će društvo mirovinsko­mu fondu uplatiti razliku do zajamčenog­a prinosa iz jamstvenog­a pologa. Ako to nije dovoljno, razlika će se isplatiti iz temeljnoga kapitala mirovinsko­g društva do najviše 50 posto temeljnoga kapitala mirovinsko­g društva.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia