Večernji list - Hrvatska

RODITELJE SMO TOLIKO ZALUDILE DA SU I ONI OSNOVALI SVOJU PLESNU GRUPU

U DESET MJESECI KARLOVAČKI ST.ART OSVOJIO DRŽAVNO I SVJETSKO PRVENSTVO

- Marina Borovac KARLOVAC

Koreografi­jom “Tribes of the Soiux” bile su prve na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu World Dance Masters u Poreču

Osnovani su prije deset mjeseci, a već se mogu podičiti da su najprije briljirali na državnom natjecanju, zatim postali i svjetski prvaci. I na tome nisu stali. Prvi su bili i na plesnom natjecanju Treps, Hrvatski sabor kulture također ih je proglasio najboljima, a na Razglednic­i 7 kulturno-umjetničko­g amaterizma koja će se dogodine snimati u Lisinskom upravo će oni predstavlj­ati i svoju Karlovačku županiju i ples. Tim će riječima 31-godišnja plesna koreografk­inja i pedagoginj­a Sanja Tek predstavit­i plesni klub st.ART iz Karlovca koji je lani osnovala, a u kojem oko 150 članova uči show dance, jazz dance, suvremene plesne tehnike, ritmičku gimnastiku... Dvije najmlađe članice još nose pelene, tu su skupine djece i mladih, a odnedavna su zaplesali i roditelji polaznika. Njihova se skupina zove – st.ARCI. Prvi su nastup imali pred svojom djecom, a koreografi­ju su s trenericom Sanjom pripremali u tajnosti te na kraju dokazali da se sve može naučiti. – Uh, u početku su puno razgovaral­i, jedva sam ih dovela u red. Lakše je raditi s djecom. Svaki njihov trening snimam i šaljem im, jer su to tražili, da mogu doma vježbati – smije se Sanja Tek, inače učiteljica razredne nastave.

Školu uskladiti s plesom

st.ARCI su naposljetk­u toliko zapeli da se uskoro pripremaju na natjecanje u Novom Sadu jer jedino ondje postoji natjecatel­jska kategorija za one od starije od 35. Na ples su se “navukli” i roditelji 12-godišnje Klare Simić, djevojčice koja već pola svog života pleše. Najdraži joj je, kaže, moderni ples, a na plesu najviše voli – svoju trenericu. Dok sjedimo na zidiću iznad pontonskog mosta na Korani u Karlovcu, vesele djevojke iz plesne skupine koje su Sanjinom koreografi­jom “Tribes of the Soiux” – ili “Indijanci”, kako je skraćeno zovu – bile prve na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu World Dance Masters u Poreču, govore nam o svojim planovima. Iako je još u osnovnoj školi, 12-godišnja Mia Ivanković zna da će upisati srednju ekonomsku i da želi biti plesna trenerica. Poput godinu starije Nike Benković, i Mia najviše voli suvremeni ples, a on je najdraži i 14-godišnjoj Neri Vesić. Rene Gerovac Penić (13), majstorica za izvođenje arabrera – zvijezde bez ruku – kaže nam da pleše već deset godina. – U plesu je bitno da to želiš. Puno se treba dati – govori 15-godišnja Jana Fanjek, objašnjava­jući kako se školske obveze mogu uskladiti s treninzima. Da je tomu tako, dokazat će i vršnjakinj­e, 17-godišnjaki­nje Dora Valentić i Ivona Buturajac, koje su u plesnom ritmu već 11 godina. – Ja plešem i po kući, pogotovo kada sam sama. A na treningu me atmosfera ponese, opusti, i samo želim još plesati – smije se Inja Nenadić (14).

Dvije najmlađe članice još nose pelene, tu su skupine djece i mladih, a sad su zaplesali i roditelji polaznika

– Moja je mama plesala pa sam probala i ja. I zaljubila sam se u ples – kaže godinu mlađa Lucija Ardan.

Svi su jednako zaslužni

Kad ih pitate koju glazbu slušaju, ove ljubitelji­ce urbanih ritmova uglas će odgovoriti stranu pa zakolutati očima na spomen “cajki”: – Pa ne možeš na to plesati – odgovaraju. U njihovoj plesnoj skupini ukupno ih je 26. – Imamo i dva dečka, braću Franka Josipa i Dominika Josipa Skoku – govori Sanja Tek. Da bi privukli još mladića, Sanja kaže da oni prvih mjesec-dva ne moraju platiti članarinu. Uz Sanju Tek – koja je osim za plesne korake zadužena i za odabir glazbe, miksanje i, kako sama kaže, “sto čuda” – s plesačima rade i koreografk­inja i trenerica Irena Gerovac Zrnić, Petar Bijelić trener je akrobatike, ritmičke i sportske gimnastike, plesačica Paula Špoljarić asistentic­a je u klubu, a Bruna Bajac njezina zamjenica. Svi su oni jednako zaslužni što je st.ART bio prvi na

Poreču.• svjetskom natjecanju u

 ??  ??
 ??  ?? Sve djevojke, i pokoji dječak, svaki trenutak žive za ples
Sve djevojke, i pokoji dječak, svaki trenutak žive za ples
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia