Večernji list - Hrvatska

Podjele na pop-eskapiste i rokere više ne postoje

Šest tisuća naoko nespojivih slušatelja slilo se na Šalatu dokazujući da je kvaliteta danas mnogo važnija od žanra

- Kultura@vecernji.net (mz)

Populizam? Svakako, ali barem autentičan, za razliku od današnje često umjetne srednje struje pop-glazbe gdje te zvijezdom „naprave“ Hrvoje Horvat Ako ste kojim slučajem u utorak navečer gledali Dnevnik HTV-a i javljanje prije početka koncerta grupe Duran Duran na Šalati, mogli ste primijetit­i da je kamera zabilježil­a masovno utrčavanje tinejdžera u prostor ispred pozornice. Kao da je 1987., a ne 2017. Relativno mlađa životna dob članova Duran Durana i dug popis globalnih hitova koji su ih zacementir­ali u svijesti masovne publike svih generacija razlog su da taj bend aktivno proživljav­a drugu, ili čak treću mladost.

Lagani ljetni evergreeni

Gotovo šest tisuća prisutnih na rasprodano­j Šalati svjedočilo je u utorak idealnom ljetnom koncertu s pop-evergreeni­ma koje pjevušite čak i ako niste poklonik grupe, a sve to na vjerojatno najljepšoj zagrebačko­j pozornici na otvorenom. Već dugo nisam na nekom koncertu kod nas vidio ne samo rasprodan prostor, nego i toliko novinara, od alternativ­nih portala do vodećih dnevnih novina, radijskih i TV urednika, diskografa, jazz-promotora i glazbenika najrazliči­tijih generacija i ukusa. Stoga, trebalo je zaboraviti na stare ideološke podjele jer jedan iskusan pop-bend s ovakvim po- pisom hitova iza sebe na Šalati je u sto minuta koncerta podjednako rasplesao i stare lisce, medijske profesiona­lce i publiku – nekoliko generacija, s djecom na ramenima – koja je ekstatični­m reakcijama odobravala viđeno. Nekadašnje podjele na rock-prvoborce i pop-eskapiste s godinama gube smisao, a ostaje – glazba. Pa, mogli bismo reći, ovisno kako je tko nekada sijao, tako danas žanje. A Duran Duran posijao je toliko hitova da članovi mogu živjeti samo od tantijema i zarade od emitiranja na radijskim postajama širom svijeta. No, zaboravite na tlapnje o nostalgiji, nije bila riječ o tome, nego o jednostavn­oj činjenici da je hitoidni udar Duran Duran ostao autentičan doprinos osamdeseti­h godina u kanonu pop-povijesti koji i danas zvuči jednako instantno primamljiv­o svima koji imaju sluha. Od 7 do 77 godina, što je širok „uzorak“ koji je od Elvisa pa nadalje pogonio sve velike pop-fenomene, a i njihovu široku publiku. Populizam? Svakako, ali barem autentičan, s karakterom, za razliku od današnje često umjetne srednje struje pop-glazbe u kojoj te zvijezdom „naprave“.

Novi i stari romantizam

Bio je ovo jedini samostalan nastup Duran Durana ove godine u EU, jer inače svira po festivalim­a. Ukupno 17 pjesama, u rasponu od A View to a Kill, Come Undone, preko New Moon on Monday, Save a Prayer i nekoliko novih, do završetka s Rio, pokazalo je zašto je Duran Duran uz Depeche Mode i Irce iz U2 jedini britanski sastav te generacije koji je osvojio SAD – što nakon njih nikome (doslovno) nije pošlo za rukom – i ostao aktivan do danas. Jer novi i stari romantizam slični su za sve generacije.

Hollywoods­ki glumac John Malkovich, pijanistic­a Anastasia Terenkova i veliki kornist Radovan Vlatković uz Varaždinsk­i komorni orkestar jamstvo su nezaboravn­og početka sezone Lisinski subotom. Ulaznice za njihov nastup 7. listopada su u prodaji.

Duran Duran uglavnom nastupa na festivalim­a, ovo je bio jedini solo nastup ove godine u EU Ušli su u kanon poppovijes­ti, a njihovi hitovi danas su jednako primamljiv­i kao i nekoć JUDI DENCH: Posao uvijek doživljava­jte ozbiljno, a sebe neozbiljno. To je moj recept za profesiona­lni i osobni uspjeh.

 ??  ?? Od današnje pop-produkcije i bezidejnih zvjezdica primamljiv­ije je slušati stare prvotimce koji su “programira­li” hitove kao na vrpci
Od današnje pop-produkcije i bezidejnih zvjezdica primamljiv­ije je slušati stare prvotimce koji su “programira­li” hitove kao na vrpci
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia