Večernji list - Hrvatska

Tu sam slavio rođenje kćeri i oplakivao oca

Na istom je mjestu veliki Arsen Dedić imao svoj zadnji nastup

- Branimir Pofuk

Prva od dvije koncertne večeri ujedno je bila najava zajedničko­g rujanskog koncerta Matije Dedića i Merime Ključo u Dubrovniku branimir.pofuk@vecernji.net Zagrebačka Scena Amadeo pripremila je za kraj svog ovogodišnj­eg programa tri izuzetne glazbene večeri. Festival će u petak 1. rujna zaključiti “More Love Ensemble”, programom posvećenim Čajkovskom, sa začinima jazza, klasike i glazbe sa svih strana svijeta. Dvije večeri prije toga u atriju Hrvatskog prirodoslo­vnog muzeja u Demetrovoj nastupa Matija Dedić s probranim društvom svojih prijatelja glazbenika. Na sinoćnjem koncertu to je bila sa svojim gla- som i gitarom Lidija Bajuk, mlada kantautori­ca Sara Renar te svjetski poznata sarajevska harmonikaš­ica Merima Ključo, s kojom je Dedić ove godine za Croatia records snimio i CD “Male ljubavi” s obradama antologijs­kih bisera domaće popularne glazbe. Matijini večerašnji gosti bit će skladatelj i pijanist Matej Meštrović, samozatajn­i dalmatinsk­i pjesnik i glazbenik Tedi Spalato te Kristijan Beluhan, pjevač, skladatelj i tekstopisa­c.

Obostrana glazbena ljubav

– Obostrana je ljubav, nastala na prvi pogled, između moje obitelji i festivala Scene Amadeo – kaže Matija Dedić, vodeći hrvatski pijanist i jazz glazbenik velikog međunarodn­og ugleda. Uz Gabi i Arsena, Matija Dedić zaštitno je lice ove pozornice na kojoj, u raznim kombinacij­ama, nastupa od 2000. godine, od samog početka djelovanja Scene Amadeo na zagrebačko­m Gornjem gradu. – Ostali smo prijatelji i suradnici svih ovih godina tijekom kojih sam imao mogućnost ugostiti većinu svojih prijatelja glazbenika. Svaki nastup iznova raduje, a sam atrij umjetnicim­a nudi predivnu mogućnost za muziciranj­e. Kroz sve ove godine festivala prošao sam put od koncertnog slavlja povodom rođenja moje Lu do glazbenog oproštaja od mog oca Arsena koji je upravo na Sceni Amadeo imao svoj posljednji nastup – objašnjava Matija Dedić svoju posebnu povezanost s pozornicom na zagrebačko­m Gornjem gradu i organizato­rom festivala Nenadom Jandrićem. – Bilo je teško i nezahvalno izabrati goste za ova dva koncerta. Na kraju sam se morao odlučiti za nekolicinu divnih vokalista koji su uz mene skoro čitav život te nekoliko instrument­alista s kojima sam sjajno surađivao na novim diskografs­kim izdanjima. Bio bih presretan kada bih mogao ugostiti sve meni drage glazbenike, ali to, nažalost, nije izvedivo – rekao nam je Matija Dedić o izboru prijatelja za ova dva zagrebačka koncerta. Međutim, kako je Scena Amadeo prostor i festival otvoren za sve vrste čuda, Matija ne isključuje mogućnost da će upravo tamo u budućnosti ostvariti i takav san, jedan sedmodnevn­i niz koncerata na kojem bi zasvirao sa svim tim dragim ljudima i sjajnim glazbenici­ma.

Prvi put s Merimom Ključo

Koncerti Scene Amadeo uvijek donose i poneku ekskluzivu. Zato je na pitanje što će se na ova dva koncerta dogoditi prvi put Matija istaknuo prvi zajednički javni nastup s iznimnom umjetnicom Merimom Ključo. To je ujedno i najava njihova prvog zajedničko­g cjelovečer­njeg koncerta koji će održati 14. rujna u dubrovačko­m Kneževu dvoru.

 ??  ?? Matijini gosti večeras će biti skladatelj i pijanist Matej Meštrović, dalmatinsk­i glazbenik Tedi Spalato te pjevač i skladatelj Kristijan Beluhan
Matijini gosti večeras će biti skladatelj i pijanist Matej Meštrović, dalmatinsk­i glazbenik Tedi Spalato te pjevač i skladatelj Kristijan Beluhan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia