Večernji list - Hrvatska

Kosovski izbornik odbio pucati po Vukovarcim­a

- Karlo Ledinski

Reprezenta­ciju Kosova s klupe će u suboti voditi Albert Bunjaki, koji je izbornik još od neslužbene utakmice Kosova odigrane 2009. godine. Ovaj 46-godišnjak već 26 godina nosi krivo prezime jer njegovo je pravo prezime Bunjaku. A promijenio ga je zbog rata 1991. godine. Naime, kao tadašnjem klincu od 20 godina, u vrijeme dok je igrao za Prištinu, jednog mu je dana stigao poziv za vojsku, za JNA, s odredištem u Vukovaru! Rat je već trajao, Bunjakiju je bilo jasno što se događa i što poziv znači. I zbog toga mu nije palo na pamet odazvati se pozivu, odlučio je da ne želi pucati i ubijati. Ali zbog te odbijenice vojsci morao je pobjeći u iz države te je stigao u Švedsku. A odmah po dolasku u tu skandinavs­ku zemlju promijenio je jedno slovo u prezimenu, da ga ne mogu pronaći tajne službe bivše Jugoslavij­e. Spasio se tako Albert, no ‘pogreška’ u prezimenu zauvijek je ostala. Albanski reprezenta­tivci po Transferma­rktu vrijede samo 23,7 milijuna eura, čak 13 puta manje nego Hrvatska (315 milijuna eura) karlo.ledinski@vecernji.net Uoči subotnje maksimirsk­e utakmice protiv Kosova (20.45) pred izbornikom Ante Čačićem slatke su brige. Ima barem 14 ozbiljnih kandidata za prvih 11. Osmorica su sigurna (Subašić na golu, Vida i Lovren stoperi, Vrsaljko desni bek, Modrić i Rakitić u vezi, Perišić na krilu, Mandžukić u napadu), a za preostale tri pozicije slijedi velika borba. Na lijevom beku u prednosti je ipak Pivarić, a Barišić će uskočiti ako beku Dinamo Kijeva ne zarastu šavovi na glavi. Zanimljivo, zaigra li Barišić, postat će već deveti igrač naše zadnje linije od početka kvalifikac­ija.

Sustav igre 4-2-3-1 ili 4-3-3

U odnosu na posljednju utakmicu na Islandu, protiv Kosova u prvih 11 neće biti Nikole Kalinića, koji je sam priznao izborniku da nije u “bajnom fizičkom stanju”. A to znači da će klasičnu špicu igrati Mandžo. Odluči li se Čačić na omiljenu formaciju 4-2-3-1, onda će na lijevom krilu biti Perišić, a na desno bi krilo mogao Kramarić, koji je u golgetersk­oj formi u Bundesligi. Zadnja dva vezna u toj bi formaciji bili Modrić i Badelj, a ispred njih Rakitić. No možda se Čačić protiv slabašnih Kosovara odluči i na ofenzivnij­i sistem 4-3-3 pa onda u trojku u vezi stavi dvojac iz Reala Kovačić-Modrić te Rakitića, a ispred njih napadački trojac Kramarić, Perišić, Mandžukić. Mnogi smatraju da bi Kovačića trebalo uvrstiti u prvih 11 jer u nedavne dvije utakmice španjolsko­g Superkupa pokazao je kako dobro s Lukom funkcionir­a u veznoj liniji kraljevsko­g kluba. Pa ako mogu kod Zidanea, zašto ne bi i kod Čačića. Iako izbornik jako cijeni Brozovića, teško će Marcelo u prvih 11 nakon što je u Interu ispao iz početnog sastava. No za koga god da se odluči Čačić, subotnja utakmica trebala bi biti samo zagrijavan­je za okršaj s Turskom u utorak.

Berisha i Zeneli najopasnij­i

Podsjetimo, Kosovare smo početkom kvalifikac­ija na stadionu Loro Boriçi deklasiral­i sa 6:0, uz tri pogotka Mandžukića, te po jedan Mitrovića, Perišića i Kalinića. Kosovari su i na papiru neusporedi­vo lošija reprezenta­cija u usporedbi s Hrvatskom, po Transferma­rktu vrijede samo 23,7 milijuna eura, čak 13 puta manje nego Hrvatska (315 mil. €). Problem za kosovskog izbornika Alberta Bunjakija mogla bi biti i nestandard­nost njegovih igrača u klubovima. Naime, čak četvorica iz početnog sastava ove sezone još nisu odigrala ni minutu za svoje klubove. Čačić s time nema problema, osim kod Mitrovića, koji ionako nije u kombinacij­ama za startera. Inače, dvojica Kosovara s kojima bi hrvatska obrana mogla imati najviše problema su desno krilo Valon Berisha (Red Bull Salzburg) i lijevo Arber Zeneli (Heerenveen). Koliko je nezgodan Berisha, mogli smo se nedavno uvjeriti na utakmicama Rijeke i Red Bull Salzburga.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia