Večernji list - Hrvatska

Opasnost: Rogera Federera izdaje vid

Loše sam se namještao, teško sam procjenjiv­ao udaljenost, oči me nisu služile

- Anton.filic@vecernji.net

Među onima kojima je kiša pokvarila posao našao se i Ivo Karlović. Izgubio je prvi set (6:7), ali u drugom ima break protiv Fratangela (3:2) Anton Filić Kiša je uzela danak i na US Openu, u utorak se na vanjskim terenima moglo igrati samo nešto više od sat vremena. No, u Flushing Meadowsu imaju natkriven središnji stadion Arthura Ashea, pa je dio programa ipak održan. Među ostalima, posao u prvom kolu odradio je i vodeći dvojac – Rafael Nadal i Roger Federer.

Sretan kao malo dijete

Prvo je Španjolac sa 7:6 (6), 6:2, 6:2 pobijedio Srbina Dušana Lajovića. Kako se da naslutiti iz samog rezultata, Lajović je ozbiljniji otpor prvom tenisaču svijeta pružio samo u prvom setu (prvi je došao do breaka), no potom je Rafa ubacio u višu brzinu... Federer je doživio neočekivan­u dramu u dvoboju s Amerikance­m Francesom Tiafoeom. Iako je tek 70. tenisač svijeta, domaći je igrač prilično namučio Švicarca, koji je za pobjedu trebao gotovo tri sata igre i svih pet setova – 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4. Mnogi su pomislili da su virtuoza iz Basela opet stisnula leđa, no 36-godišnji Federer kaže da bi, da se o tome radilo, otkazao nastup. Ali Švicarac je nekakvih teškoća ipak imao: – U uvodnom dijelu meča prilično sam se mučio, Frances je uhvatio dobar ritam. Loše sam se namještao na udarce, oči me nisu najbolje služile i teško sam procjenjiv­ao udaljenost. Zbog toga sam bio prilično oprezan pri kretanju. U drugom setu je sve bilo puno bolje, ali oscilacije su ostale ponajviše zato što se nisam najbolje pripremio. U petom setu krenuo sam po pobjedu, nisam čekao njegove promašaje. Uzbuđen sam zbog ovakve pobjede i iznimno sretan – kazao je Federer koji je skupio 41 viner i čak 56 neprisilje­nih pogrešaka. Za njega neuobičaje­no puno. A prije Nadalova meča dogodilo se najveće iznenađenj­e, ali među tenisačica­ma. Branitelji­cu naslova Angelique Kerber (koja ove godine, istina, ne igra bajno) izbacila je 19-godišnja Japanka Naomi Osaka, i to uvjerljivo – sa 6:3, 6:1, za samo 66 minuta. To je tek drugi takav slučaj u povijesti US Opena. Prije 12 godina Jekaterina Bičkova izbacila je Svjetlanu Kuznjecovu, koja je tada također branila naslov. Među onima kojima je kiša pokvarila posao bio je i naš veteran Ivo Karlović (38). On je, istina, u dvoboju s 24-godišnjim Bjornom Fratangelo­m, 135. tenisačem svijeta, izgubio prvi set u tie-breaku (2:7), ali je u drugom setu oduzeo servis suparniku i poveo s 3:2. Za sat i pol div sa Šalate pogodio je nevjerojat­an 21 as. Petra Martić (u susretu s Agnieszkom Radwanskom) nije ni izlazila na teren. Ne stišavaju se strasti među igračicama kad je u pitanju nastup Marije Šarapove i pozivnica koju je dobila od organizato­ra US Opena. Među onima kojima se taj potez nimalo ne sviđa našla se i wimbledons­ka pobjednica Španjolka Garbine Muguruza:

Neka igra na manjim turnirima

– Pretpostav­ljam da je navijači žele na Touru, ona unaprijedi svaki turnir. No, netko tko je bio suspendira­n zbog dopinga trebao bi krvavo raditi da bi se vratio na najveće turnire. Trebao bi igrati na manjim turnirima. Šarapova ne bi smjela dobivati toliku pomoć organizato­ra najvećih turnira – kazala je Muguruza. Rezultati prvog kola - tenisačice: Ka. Pliškova (1, Češ) - Linette (Polj) 6:2, 6:1, Ostapenko (Let) Arruabarre­na (Špa) 6:2, 1:6, 6:1, Keys (15, SAD) - Mertens (Bel) 6:3, 7:6 (6), Strycova (23, Češ) - Doi (Jap) 6:1, 6:3, Wickmayer (Bel) Curenko (28, Ukr) 6:3, 6:1, Cirstea

6:3.• (Rum) - Kerkhove (Niz) 6:1,

 ??  ?? Rogeru Federeru trebala su tri sata igre i svih pet setova da bi slomio otpor Amerikanca Francesca Tiafoea
Rogeru Federeru trebala su tri sata igre i svih pet setova da bi slomio otpor Amerikanca Francesca Tiafoea
 ??  ?? Beckhamovi su često na teniskim turnirima, no zasad je viđena samo Victoria sa sinom Brooklynom
Beckhamovi su često na teniskim turnirima, no zasad je viđena samo Victoria sa sinom Brooklynom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia