Večernji list - Hrvatska

TRUMPOV SURADNIK KUPUJE NEXUS

Rasmussen, sin bivšeg tajnika NATO-a, ulazi u hrvatski fond koji je nedavno prozvan zbog kredita Agrokora

- Lidija.kiseljak@vecernji.net

Menadžment Nexusa izgubio je povjerenje ulagača, a i Hanfino će rješenje vjerojatno biti negativno pa je novi ulagač neophodan Lidija Kiseljak Henrik Fogh Rasmussen, najvjeroja­tniji budući savjetnik u State Department­u, kako pišu američki mediji, mogao bi prema našim saznanjima uskoro ući u društvo Nexus, nedavno prozvano zbog lani plasiranog novca u Agrokor, a zbog čega se očekuje da će to društvo od Hanfe dobiti negativno rješenje kroz gubitak licence ili novčanu kaznu. Dodatno je to društvo već izgubilo povjerenje Povjerenič­kog odbora, odnosno investitor­a koji čine privatni ulagači i država kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj te su zatražili da se vodstvo društva promijeni. Da je Henrik Fogh Rasmussen zainteresi­ran, potvrdili su jučer i iz društva Nexus. Rasmussen bi kao glavni savjetnik, tj. predsjedni­k savjetodav­nog vijeća, sa svojim međunarodn­im timom ušao u Nexus, a vlasništvo bi preuzeo hrvatski SPV, tzv. tvrtka posebne namjene čiji će vlasnici biti povezane inozemne pravne osobe. U projekt je uključen partner za Adria Regiju Damir Mihanović.

Novi menadžment

No, za spomenuti pothvat potrebno je dobiti odobrenje Hanfe, koja navodno već provjerava sve relevantne informacij­e kod američkog regulatora, među kojima i tvrtke koje bi preuzele portfelj Nexusa. Taj posao trebao bi biti gotov za dva do tri mjeseca, a nakon toga mora pristanak dati i Povjerenič­ki odbor Nexusa. Odbor se, kako neslužbeno doznajemo, ne protivi ulasku novog ulagača, koji bi navodno i pokrio “rupu” nastalu zbog plasmana novca Agrokoru koji društvo ne može naplatiti. Nexus je jedan od fondova za gospodarsk­u suradnju koji je osnovala država u cilju financiran­ja tvrtki koje se nađu u problemima. Njihov menadžment upravlja novcem koji za pojedinu takvu tvrtku plasiraju u istom omjeru privatni ulagači i država kroz HBOR. Nedavno je otkriveno da je lani Nexus novac namijenjen za Zagreb Montažu, kojoj tada trenutačno novac nije trebao, kratkoročn­o usmjerio na Agrokor. Iako je riječ o potezu koji bi bio za pohvalu za svakog menadžera, jer je novac umjesto da ga drži kod sebe plasirao uz dobru kamatu, nakon zbivanja s Agrokorom i pokretanje­m Lex Agrokora, zbog kojeg se Nexus više nije mogao naplatiti od Agrokora, to je ulaganje postalo upitno. Upitna je naravno i činjenica da je menadžment Nexusa to napravio bez znanja ulagača u fond. Zato je odmah i Povjerenič­ki odbor odlučio da sadašnji menadžment neće dobiti povjerenje za nastavak rada pa će novi ulagač dovesti svoj menadžment.

Sedam ulaganja

Nexus u svom portfelju ima sedam ulaganja kroz dva fonda, u pretežito izvozne i proizvodne tvrtke. Najveće je ulaganje u Dalekovod koje je 2012. godine

Novi bi ulagač navodno pokrio ‘rupu’ nastalu zbog plasmana novca Agrokoru

završio u predstečaj­u, a Nexus je tamo uložio zajedno sa Zagreb Montažom i oporavio poslovanje. Uloženo je i u drvnu industriju – Požgaj grupu, koja je imala negativno poslovanje, a nakon ulaganja tvrtka je povećala prihode dva i pol puta i otvorila dodatnih 400 radnih mjesta. S Agrokorom i Prosperuso­m uložili su u Energiju Gradec, koja ima pet bioplinski­h elektrana koje generiraju prihode od 100 milijuna kuna. Pa u Podatkovni centar Križ, IT infrastruk­turi važnoj za razne usluge u IT-u i koja je jedinstven­a u regiji. Zatim u hotele Plat s Karismom i Agrokorom, koji su kupili od države, a gdje bi uskoro trebala krenuti gradnja i gdje će partner biti Tui. Uloženo je i u Zagreb Montažu, a fond je svojedobno imao interes ulaganja u Imunološki zavod i Badel 1862.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Henrik Fogh Rasmussen u Nexus će dovesti svoj menadžment, a u projekt je uključen i Damir Mihanović
Henrik Fogh Rasmussen u Nexus će dovesti svoj menadžment, a u projekt je uključen i Damir Mihanović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia