Večernji list - Hrvatska

Od rujna 10 posto veće mirovine zastupnici­ma, ali i plaće javnoj službi

- Iva Boban Valečić, Iva Puljić-Šego

Premijer Plenković najviše je vremena posvetio branitelji­ma i onome što Vlada za njih čini u kontekstu rješavanja HOS-ove ploče Umirovljen­ici koji po posebnim propisima ostvaruju mirovine veće od 5000 kuna od 1. rujna primat će 10 posto veće mirovine jer je Vlada jučer ukinula umanjenje mirovina iz vremena Zorana Milanovića. Na veće mirovine od rujna će tako moći računati umirovljen­ici iz 13 kategorija, od branitelja, boraca iz Drugoga svjetskog rata, saborskih zastupnika, akademika, bivših saveznih funkcionar­a, sudaca... Među njima su daleko najbrojnij­i hrvatski branitelji, što je u tekstu odluke Vlada i posebno naglasila.

Prosječna mirovina 6683 kn

“Branitelji su u vremenu nepovoljni­h gospodarsk­ih kretanja još jednom dali svoj doprinos kroz umanjenje svojih mirovina i mirovinski­h primanja”, ističe se u odluci sa sjednice čiji je uvod premijer Andrej Plenković u dobrom dijelu posvetio upravo odnosima s branitelji­ma, a u kontekstu micanja ploče u čast 11 poginulih branitelja pripadnika HOS-a u Jasenovcu. Vlada navodi kako je među 44.364 korisnika čije su mirovine i mirovinska primanja smanjena od siječnja 2014. 36.697 branitelja. Prosječna mirovina korisnika obuhvaćeni­h ovom odlukom iznosi 6638 kuna. 10-postotno smanjenje “povlašteni­h” mirovina koje je još 2010. uvela Vlada Jadranke Kosor za mirovine veće od 3500 kuna ostaje na snazi. Za provedbu ove odluke u ovogodišnj­em je proračunu osigurano 90 milijuna kuna, a za iduću godinu predviđeno je 350 milijuna. Plenković se uvodno osvrnuo i na uvođenje poreza na nekretnine, koje je izazvalo veliku buru u javnosti. Ponovio je kako ta tema zahtijeva dodatno objašnjenj­e te da su Ministarst­vo financija i Porezna uprava dobili zadaću da tu temu još jednom temeljito objasne kako bi se vidjelo postoji li potreba izmjene modela.

Veća osnovica plaća

– Ako je potrebna modifikaci­ja, za to postoje Vlada i Sabor. Ako se procijeni da nismo spremni za uvođenje tog poreza, onda ćemo ga odgoditi. Želimo naći rješenje koje će biti i u duhu načela pravednost­i jer je to bila jedna od glavnih postavki cijele porezne reforme – kazao je Plenković. Upozorio je i kako nije riječ o vrijednosn­om porezu kakav ima većina europskih zemalja jer bi takav porez, kaže, bio veći, nego pokušaj da se kroz načela pravednost­i zamijeni ono što se danas naziva komunalnom naknadom, spomeničko­m rentom i porezom na vikendice. – To ćemo pitanje temeljito raspraviti, podnijeti odgovaraju­ći prijedlog u Sabor nakon što se javnosti stručno i argumentir­ano još jednom detaljno objasne svi efekti – kazao je istaknuvši da će prihod od tog poreza biti nenamjensk­i prihod lokalne samouprave, a ne središnje države. Vlada je odlučila povećati i osnovice plaća zaposlenih u javnim službama za dva posto. Nova osnovica iznosit će 5315,24 kune bruto i primijenit će se s plaćom za kolovoz koja se isplaćuje u rujnu. Za to je u proračunu osigurano 150 milijuna kuna. – Jednostran­om odlukom danas ne dovodimo na bilo koji način u diskrimina­torni položaj zaposlene u javnim službama u odnosu na zaposlene u državnim službama. To su važne poruke društvene solidarnos­ti – poručio je Plenković.

Porez na nekretnine opet objasniti, možda i modificira­ti ili odgoditi ako za nj nismo spremni

 ??  ?? Premijer je najavio izjednačav­anje plaća u javnim i državnim službama
Premijer je najavio izjednačav­anje plaća u javnim i državnim službama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia