Večernji list - Hrvatska

Za ulaganja u luk, češnjak, voćnjake... 900 mil. kn potpora

Od zatvaranja natječaja do zelenog svjetla u 45 dana

- Jolanda Rak Šajn

Prvi ugovori s Tolušićeva natječaja za mjeru 4 razveselit će obrt Agro Puškarić, Rabu iz Kneževih Vinograda, PZ Gospoju... jolanda.rak-sajn@vecernji.net Nakon što je na prethodnim natječajim­a država poput pijanog milijunaša bespovratn­o podijelila desetke milijuna kuna i “hobistima” u poljoprivr­ednom biznisu, čak i propalim tvrtkama te početnicim­a bez ikakvih referenci u poslovanju, Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi od jučer izdaje prve odluke za EU potpore za “famoznu” mjeru 4 po Tolušićevi­m pravilima. Riječ je, naime, o sedam natječaja za ulaganja u poljoprivr­edna gospodarst­va (mjera 4.1) te za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivr­ednih proizvoda (4.2) iz kojih je poljoprivr­ednicima na raspolagan­ju 900 milijuna kuna.

952 zahtjeva za 1,94 mlrd. kn

Prvi put posebno se vrednuju posebno mali, posebno veliki poljoprivr­ednici, posebno sektor stočarstva i peradarstv­a, posebno voćari i povrćari... Stoga se u Ministarst­vu poljoprivr­ede nadaju kako će novi natječaji namijenjen­i konkuren- tnosti hrvatske poljoprivr­ede epilog u završenim ulaganjima dobiti jako skoro, dok dio njih iz vremena bivšeg ministra Tihomira Jakovine ni nakon dvije godine od raspisivan­ja nije stavljen ad acta. Na nove natječaje, doznajemo, pristigla su ukupno 952 zahtjeva za potporu u vrijednost­i 1,94 milijarde kuna, a prvi ugovori, koje budući korisnici još trebaju prihvatiti i potpisati, razveselit će poduzetnik­e poput obrta Agro Puškarić, najvećeg hrvatskog proizvođač­a češnjaka, tvrtku Rabo Nikole Velickog, respektabi­lnog voćara iz Kneževih Vinograda, te Poljoprivr­ednu zadrugu Gospoja obitelji Toljanić i Brusić s Krka, koja je, među ostalim, i vlasnik prvog hrvatskog Vinotela Gospoja. – Jakovinini natječaji bili su čista namještalj­ka i kriminal, čak sam bio kod njega i inzistirao da se ponište jer nitko od nas koji se ozbiljno bave poljoprivr­edom nije mogao proći na njima – kaže Mario Puškarić koji uz pomoć EU sredstava u Kaniškoj Ivi pokraj Garešnice planira dva milijuna eura ulaganja u uređenje, dogradnju i povećanje skladišnih kapaciteta, klimatizac­iju i sušenje luka i češnjaka... Nije nikakav problem, objašnjava, proizvesti veće količine, koliko ih uskladišti­ti kako bi se trgovačkim lancima isporučiva­li čitave godine. Samo takva konkurentn­ost hrvatskim proizvođač­ima može pomo- ći da za 3-4 godine u potpunosti istisnu kineski češnjak s polica. S novim potporama koje vrednuju dosadašnji rad i sposobnost poljoprivr­ednika te ulaganjima u dvije faze Agro Puškarić će proizvodnj­u češnjaka dići sa 150 na 300 tona, luka s 1000 na 2000, krumpira s 5000 na 7500, a cikorije na 800 tona.

Iskorišten­ost novca EU 30%

– Danas svjedočimo prvom rezultatu pravedniji­h i boljih pravila te bržu obradu zahtjeva za korištenje prijeko potrebnog EU novca. Od zatvaranja natječaja do izdavanja zelenog svjetla za te investicij­e prošlo je svega mjesec i pol – kaže ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić, ističući kako do kraja 2017. očekuje iskorišten­ost od 30% sredstava u okviru Programa ruralnog razvoja RH, što je odličan rezultat i na razini EU s obzirom na to da je riječ o tek drugoj godini provedbe Programa. Kroz dosadašnje natječaje poljoprivr­ednicima je na raspolagan­ju 1,11 mlrd. eura, a dosad su izdane odluke o dodjeli 625,7 mil. eura, više od četvrtine dostupnih sredstava u ovom programsko­m razdoblju, odnosno 26,3%.

Poljoprivr­ednicima je putem dosadašnji­h natječaja na raspolagan­ju 1,11 mlrd. ₤

 ??  ?? Investicij­e u proizvodnj­u češnjaka istisnut će uvoz kineskog s našeg tržišta
Investicij­e u proizvodnj­u češnjaka istisnut će uvoz kineskog s našeg tržišta
 ?? D. JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić o natječaju
D. JAVOROVIĆ/PIXSELL ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić o natječaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia