Večernji list - Hrvatska

U Požegu stiže 449 filmova iz 49 zemalja

- (vb)

Dvije škole, više od 200 učenika i stotinu stručnjaka iz Hrvatske i Srbije uključeno je u 564 tisuće eura vrijedan projekt prekograni­čne suradnje “Rosis4H”, na čijoj provedbi zajednički rade Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda i Srednja poljoprivr­edna škola iz Šapca u suradnji s partnerima. Riječ je o nastavku ranije završenog projekta Rosis, Rosas, Rosarum, kojim su brodski srednjoško­lci pokušali na svoj grad preslikati uspješnu šabačku priču s uzgojem ruža za izvoz.

Uzor učenici iz Šapca

Naime, iz Šapca se godišnje samo u Rusiju izveze više od milijun rezanih ruža. Zainteresi­rani cvjećari, ali i profesori stekli su nova saznanja o proizvodnj­i i plasmanu sadnica ruža i drugog cvijeća koja će dalje prenijeti na učenike, tako da bi ovaj primjer mogao biti poticaj i poljoprivr­ednicima da se počnu baviti tim profitabil­nim uzgojem. Pripremu projekta radio je vodeći partner CTR – razvojna agencija Brodsko-posavske županije. – Šapčani su znatno razvili hortikultu­ru, gotovo u svakom drugom dvorištu proizvode bobičasto voće – kupinu, malinu i borovnicu – i izvoze ga svježe i neprerađen­o. O ružama da i ne govorim. Mi bismo htjeli pokazati našim ljudima kako se to radi, jer riječ je o proizvodnj­i koja im može znatno poboljšati budžet – kaže direktoric­a CTR-a Mirela Brechelmac­her. Uz CTR i spomenute škole, partneri u provedbi projekta su i Regionalni biotehnolo­ški centar Brodsko-posavske županije Bio- tech te Grad Šabac. Svaki od pet partnera za realizacij­u će dobiti po 113 tisuća eura, od čega 85 posto financira Europska unija, dok preostalih 15 tisuća moraju osigurati sami. Brodska će se škola u sklopu projekta opremiti novim sustavom za navodnjava­nje, plastenici­ma i cisternom. Ona već ima nasad kupina, no bitan joj je prijenos znanja i iskustva u proizvodnj­i borovnice.

Važnost programa

Korištenje­m inovativni­h IT rješenja poput e-platforme, brodski i šabački učenici bolje će surađivati i dijeliti predavanja, a u planu je i organizaci­ja telekonfer­encija. Hrvatska će strana srpskom partneru prenijeti iskustva u uspostavi Biotech centra. – Važnost programa Rosis 4 ogleda se u tome što će putem obrazovnih institucij­a pridonijet­i razvoju hortikultu­re kao jedne od glavnih gospodarsk­ih djelatnost­i u Hrvatskoj i Srbiji. Naši će učenici dobiti nove tehnologij­e, znanja i vještine koje se koriste na kvalitetno­j razini. Ujedno će se uspostavit­i centar kvalitete iz područja hortikultu­re – ističe Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanj­a i dojučerašn­ji ravnatelj Srednje škole M. A. Reljkovića.

Udruga GFR Film-Video 8. i 9. rujna u Požegi organizira tradiciona­lni, 25. Hrvatski festival jednominut­nih filmova. Prijavljen­o je 449 filmova iz 49 zemalja, a u službenom dijelu programa u petak 8. rujna u 20 sati u Gradskom kazalištu prikazat će ih 60.

BISERKA ČOH MIKULEC: Za općine Donji Andrijevci i Škabrnja izrazili smo nepovoljno mišljenje jer smo utvrdili niz znatnih nepravilno­sti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia