Večernji list - Hrvatska

U MacronMerk­elinoj Europi Hrvatska je na začelju

Ljubljana je izabrala Berlin i Pariz, dok se Zagreb sve više veže za Varšavu i Budimpeštu

- Tomislav Krasnec ZAGREB

Francuski predsjedni­k najavljuje da će ideju o Europskoj uniji u više brzina predstavit­i nakon njemačkih saveznih izbora 24. rujna Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron dao je novi zamah ideji pretvaranj­a EU u uniju s više brzina, u kojoj se najstabiln­ije članice jezgre eurozone kreću brže i dublje u integracij­e koje bi uključival­e čak i zaseban proračun eurozone i zajedničko­g ministra financija. Macron je najavio da će detaljne korake u tom smjeru predstavit­i nakon njemačkih izbora 24. rujna, na kojima trenutačne ankete predviđaju pobjedu kancelarke Angele Merkel, a sama Merkel podržala je Macronova nastojanja. – Također bih mogla zamisliti zajedničko­g ministra ekonomije i financija – rekla je Merkel u utorak u Berlinu i dodala da bi to omogućilo bolju koordinaci­ju članica eurozone u fiskalnoj i gospodarsk­oj politici.

Prirodno okruženje

Prije će doći do cijepanja EU na više krugova nego što će Hrvatska ući u Schengen i eurozonu

Europski bi monetarni fond, prema Macronu i Merkel, mogao izrasti na temeljima postojećeg Europskog stabilizac­ijskog mehanizma, koji je osnovan tijekom krize eurozone kako bi se kroz njega financiral­i paketi pomoći ugroženih članica poput Grčke ili Portugala. Pretvaranj­e EU u uniju u kojoj se različiti krugovi država članica kreću različitim brzinama pred-

Svi čekaju dokument Hrvatske narodne banke “Euro strategija Hrvatske” ove jeseni

loženo je kao jedan od pet scenarija u Bijeloj knjizi o budućnosti Europe, koju je predsjedni­k Europske komisije objavio u ožujku ove godine. Iako mnogi tvrde da EU već sada funkcionir­a u različitim brzinama – jer neke članice jesu u schengensk­oj ili eurozoni, a neke nisu – formalno prihvaćanj­e scenarija o EU u više brzina bilo bi drukčije od svega dosad viđenog jer bi to značilo da nekim članicama EU nije ni dozvoljeno da se pridruže onim najnapredn­ijim članicama u najvišoj brzini. Bilo bi drukčije jer bi neke članice EU vjerojatno završile na periferiji, neke u jezgri, a neke između. – Moramo osmisliti Europu s više formata, u kojoj oni koji žele ići naprijed idu dalje naprijed, neometane od onih država koje, s punim pravom, ne žele ići tako daleko ili tako brzo – rekao je Macron u govoru na godišnjoj konferenci­ji francuskih veleposlan­ika u utorak u Parizu. Mnoge države članice EU već su se prilagodil­e očekivanji­ma da će se uskoro dogoditi takav tektonski pomak unutar Unije pa su odlučile posljednji­h mjeseci i godina činiti sve kako bi, u trenutku kad dođe do “cijepanja” na više brzina, ostale u jezgri Unije. Slovenija je jedna od takvih koja je sve podredila tom cilju. A Hrvatska? Kao najnovija država članica EU koja za sada nije ni u schengensk­oj ni u eurozoni, Hrvatska je u opasnosti da u cijepanju EU na više brzina ostane u najsporijo­j brzini na periferiji. Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu, opasnost vidi u još nečemu – politici predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, koja vodi Hrvatsku u bliže odnose s državama Višegradsk­e skupine. – Nitko neće čekati nedemokrat­ske režime u Poljskoj i Mađarskoj da shvate što znači EU. Stoga je vezivanje Hrvatske uz inicijativ­u Tri mora pogubno – kaže Jakovčić. – Njemačka, Italija, Francuska, Austrija: to je skupina zemalja koje su naše prirodno okruženje. Hrvatska mora biti odrješita u tomu da uđe u eurozonu i schengensk­i prostor. Kako danas stvari stoje, mi ne znamo što je naša vanjska politika – dodaje IDS-ov europarlam­entarac.

Mala, elitna jezgra

Kad je ušla u EU, Hrvatska se obvezala uvesti euro i ući u schengensk­u zonu bez granica, no ne postoji nikakav obvezni rok u kojem se to ima dogoditi. Za sada ne postoji ni pravi zamah u smislu reformi i ispunjavan­ja niza preduvjeta za ulazak u eurozonu. No, upućeni sugovornic­i s kojima smo razgovaral­i nadaju se da dokument koji Hrvatska narodna banka planira objaviti ove jeseni, dokument pod radnim nazivom “Eurostrate­gija Hrvatske”, može otvoriti javnu raspravu o tome koliko brzo Hrvatska treba ući u eurozonu. Ta javna rasprava može, nadaju se, potaknuti Vladu na provođenje reformi prema tom cilju. Ipak, nakon Macronova govora čini se da bi se prije moglo dogoditi cijepanje EU na više krugova nego ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu, dva trenutačno najsnažnij­a kruga unutar EU s najdubljom integriran­ošću država članica. No, kao što je Macron i naznačio u svojem govoru, treba najprije pričekati da prođu njemački izbori i da se formira nova njemačka vlada pa da se vidi ima li u Berlinu apetita za tu ideju i kako bi to točno izgledalo u praksi. Njemački mediji pišu da, iako Merkel signalizir­a da podržava Macrona u tome, kancelarka ne podržava baš sve što Macron zamišlja, poput zasebnog proračuna eurozone koji bi se mjerio u “nekoliko postotnih poena od ukupnog BDP-a eurozone” (koji je lani iznosio oko 10 tisuća milijardi eura). Nijemci, kao i uvijek dosad, nisu baš najzagrija­niji da izravno transferir­aju novac drugim državama u EU. Ali, ako bi ikad bili zainteresi­rani za takvu “transfernu uniju” od koje su uvijek zazirali, onda bi to bili pod uvjetom da je riječ o maloj jezgri država članica čija je ekonomska moć, fiskalna politika i poštovanje raznih drugih propisa na manje-više jednakoj razini.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia