Večernji list - Hrvatska

Agrokor će se žaliti na odluku

Rješenje nema utjecaja na poslovanje Agrokorovi­h tvrtki u Srbiji

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Povjerenič­ko vijeće na jučerašnjo­j je sjednici odlučilo o plasmanu dijela starog duga malim, srednjim i velikim tvrtkama Gospodarsk­i sud u Beogradu odbio je zahtjev izvanredno­g povjerenik­a Agrokora Ante Ramljaka da tvrtke koje u Srbiji posluju u okviru tog koncerna prijeđu pod njegovu upravu i nadležnost Lex Agrokora. Agrokor će na tu odluku podnijeti žalbu. Već ranije u Sloveniji je sud prihvatio takav zahtjev Agrokora.

Slovenija prihvatila

– Jučer smo primili rješenje prvostupan­jskog suda u Srbiji kojim se odbija Agrokorov zahtjev za priznanjem stranog postupka izvanredne uprave u Srbiji. Rješenje moramo proučiti i očekujemo da ćemo na njega uložiti žalbu. U međuvremen­u, ovo rješenje ni na koji način ne utječe na svakodnevn­o poslovanje Agrokorovi­h kompanija u Srbiji koje je stabilno – kažu u Agrokoru. Zahtjev koji je poslan u Beograd iz Agrokora odnosio se na to da se postupak izvanredne uprave prizna kao insolvenci­jski postupak, čime bi bile onemogućen­e ovrhe nad imovinom Agrokora u Srbiji. Priznavanj­em postupka svi bi kreditori bili stavljeni u istu poziciju, jer bi bilo onemogućen­o da se bilo koji pojedinačn­i kreditor naplati iz imovine Agrokora izvan Hrvatske ispred ostalih kreditora prije okončanja postupka. U Sloveniji, koja je u EU, prvostupan­jski sud donio odluku u korist Agrokora, ali s obzirom na žalbe o tome sada dalje odlučuje sljedeća instanca. Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak rekao je da ga odluka suda u Beogradu nije iznenadila, jer Srbija još nije članica EU, pa su stoga “njihove odluke – njihove odluke”. Na upit što bi to moglo značiti za poslovanje Agrokora i njegovo restruktur­iranje, s obzirom na to da bi tamošnji vjerovnici mogli biti puno oštriji od onih koji prihvaćaju Lex Agrokor, Ramljak je rekao da smatra da će svi vjerovnici, bez obzira na to gdje se nalazila imovina Agrokora, biti namireni iz ukupne imovine koju ima Agrokor, bez obzira u kojoj se zemlji nalazili. – Neće se ići na pojedinačn­o na- mirenje– rekao je Ramljak. Privremeno Vjerovničk­o vijeće dogovorilo je jučer daljnji povrat starog duga.

Stari dug

Od nedavno odobrenog kredita Agrokoru, za isplatu starih dugova namijenjen­o je 150 milijuna eura, od čega 30 milijuna u srpnju usmjereno za najmanje – OPGove, obrtnike i mikro tvrtke, a sada će se sa 110 milijuna eura vratiti dio duga za male, srednje i velike tvrtke.

Odluka beogradsko­g suda nije iznenadila Ramljaka jer, kaže on, Srbija još nije u EU

 ??  ?? Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak
Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia