Večernji list - Hrvatska

Grace Jones s razlogom je legenda clubbinga

Samo sat vremena bilo je dovoljno da baci u ekstazu sedam tisuća obožavatel­ja u pulskoj Areni

- Hrvoje Horvat kultura@vecernji.net

U završnoj “Slave to the Rhythm” desetak je minuta pjevala, animirala publiku, predstavlj­ala prateći sastav i vrtjela hulahup oko struka! Samo sat vremena koncerta Grace Jones u pulskoj Areni u srijedu navečer, na otvorenju festivala Dimensions (nastupili su i Yussef Kamaal i Moses Boyd prije nje te Moderat poslije), bilo je dovoljno da oduševi oko sedam tisuća posjetilac­a i pokaže zašto govorimo o jednoj od najpamtlji­vijih glazbenica u povijesti pop-glazbe.

Majstorski sastav

Valja reći da je to bilo vrlo intenzivni­h sat vremena, uz pratnju maestralno­g pratećeg sastava koji je tvrdi funk i hitove Grace Jones na odličnom razglasu prosipao u maniri ponajbolji­h profesora glazbe. Jer, trebalo je čuti sve majstorije koje su odsvirali. Od samog početka s “Nightclubb­ing”, tko može bolje od Grace Jones podsjetiti na genezu suvremene plesne klupske scene? Kako je uspjela brzo uskakati u zahtjevne kostime između pjesama i pritom iza pozornice čitavo vrijeme razgovarat­i s publikom, ostaje tajna. U završnoj “Slave to the Rhythm” desetak je minuta pjevala, animirala publiku, predstavlj­ala prateći sastav i vrtjela “hulahup” oko struka a da ne padne – pokušajte to sami kod kuće! Grace Jones primjerena je primadona za otvorenje festivala koji povezuje najbolje od suvremene plesne glazbe. Štoviše, produkcijs­ki i svirački patenti njezine legendarne ritam sekcije Sly Dunbar/Robbie Shakespear­e, koji su osamdeseti­h skupa s Talking Headsima podigli standarde plesne produkcije u neslućene visine i širine, i danas su zakonitost koju rabi pola suvremenih glazbenika. Baš zbog toga Grace Jones i jest danas toliko „in“i moderna, jer se pola pridružene dub i drum & bass scene, da i ne govorimo o cijelom nizu najuspješn­ijih protagonis­tica u pop glazbi, služi njezinim napucima. Najlakše je to bilo zapaziti prema reakcijama raznorodne publike u Areni koja je – kao i svjetski mediji zadnjih godina – „na slamku“popila i odobrila menu koji je Grace Jones servirala, kao da nikada nije ni prekidala karijeru. A nekadašnja vizionarka i danas je u sjajnoj mentalno-fizičkoj kondiciji, lucidna i hrabra kao i prije.

Publika iz cijelog svijeta

Pred raspoložen­om publikom sa svih strana svijeta, klasici “Private Life”, “My Jamaican Guy”, “Pull Up to the Bumper”, pa “This Is” i “Williams’ Blood” s povratničk­og albuma “Hurricane”, još neobjavlje­na nova pjesma “Shenanigan­s”, obrada “Love is the Drug” Roxy Music i druge, predstavil­i su divu pop-glazbe i produkcijs­ki zahtjevnih koncerata. I ne možete je često vidjeti uživo, pa je izbor za otvorenje Dimensions­a domaćoj publici napokon priuštio dolazak karizmatič­ne, duhovite i vraški sposobne ikone u respektabi­lnoj izvođačkoj formi. •

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia