Večernji list - Hrvatska

Bojan i Dario ne mogu sami

Mirko Novosel: Mogli bismo imati poprilični­h teškoća u igri pod košem. Nedostaje Žižić, a bojim se i sudaca jer najboljih nema, oni su u Euroligi

- Dražen Brajdić

Naši će košarkaši Eurobasket otvoriti protiv sjevernih susjeda Mađara u 14 sati. Sve osim sigurne pobjede bilo bi veliko iznenađenj­e Službeni Fibin portal Hrvatsku po snazi na Eurobasket­u svrstava odmah iza Španjolske, Srbije i Francuske. Bojana Bogdanović­a i Darija Šarića ističu kao legitimne kandidate za najbolju petorku turnira. - To što sam vidio jako dobro izgleda i optimistič­an sam. Imamo homogenu momčad koju predvode Bogdanović i Šarić te iskusne igrače poput Simona, Tomasa, Žorića i Popovića koji mogu jako puno pomoći. Ovo bi moglo biti natjecanje kojeg ćemo se sjećati po lijepome. Štoviše, potajno se nadam da bi ovo mogla biti naša godina jer imamo koncetraci­ju kvalitete i iskustva - mišljenje je Damira Mulaomerov­ića (42) koji je za reprezenta­ciju igrao od 1996. do 2003. Optimistič­an je i Aramis Naglić (52), član srebrne olimpijske selekcije iz Barcelone 1992., danas trener Zadra: - Izgledamo moćno, a ulazak među četiri bio bi fantastiča­n uspjeh. A kada bismo osvojili i medalju, bila bi to mala senzacija. Mislim da izbornik Petrović dobro radi, momci su dosegnuli igračku zrelost, čini se da su i momčad i dobra klapa. Osim toga, sviđa mi se i njihova igračka svestranos­t. Napadački smo vrlo opasni, igramo lijepo, sposobni smo postizati koševe u nizovima. Sviđa mi se što Šarić kreira s pozicije “četvorke” i što je Bogdanović tako neumoran napadač, cijelu je utakmicu gladan koševa.

Ukić je jako važan

Dojučerašn­ji trener Cedevite Veljko Mršić (46) nastupio je na četiri europska prvenstva, a na ovom prvenstvu bit će stručni komentator Sport kluba: - U pripremnim utakmicama uvjerili smo se da imamo dva ekstraigra­ča i da će puno toga ovisiti o njima bez obzira na to što imamo malo veću igračku širinu nego prošlo ljeto. Ovisit ćemo o tome u kakvoj će formi na prvenstvu biti Bojan i Dario i koliko će moći dati Ukić. Šteta što nije bilo mogućnosti za uigravanje s njim. Osim toga, moramo poboljšati obrambeni skok, pogotovo vanjski igrači, jer 40 posto šuteva u igri bude za tricu i zbog toga se lopte odbijaju dosta daleko od koša. Osim Šarića, nemamo igrača koji će kontinuira­no imati 10 skokova pa će u tom segmentu puno više morati sudjelovat­i Bogdanović, Simon pa i razigravač­i. Važno će biti i koliko ćemo se brzo vraćati u obranu jer dopuštamo dosta otvorenih šuteva u prvih pet-šest sekundi napada. Inače, u obrani pet na pet igramo dobro, imamo prilično pokretne visoke igrače. Kako pak na stvar gledaju trenerski veterani? - S obzirom na to da ovaj Eurobasket nije kvalifikac­ijski za SP ili OI i da se igra za prestiž, na Petrovićev­u mjestu, ja bih inzistirao na naraštaju koji je igrao u finalu Svjetskog prvenstva U-19 i tu bih tražio budućnost. No, Petrović se odlučio za iskusne igrače i to poštujem jer ipak je on najbolje informiran o mogućnosti­ma svih tih igrača - kaže Petar Skansi (73) iza kojeg je 40 godina trenerskog iskustva i koji je Hrvatsku vodio u dva navrata.

Sustav turnira je jako opasan

Mirko Novosel (79) prava je trenerska legenda, najtrofejn­iji hrvatski košarkaški trener i jedini član dviju Kuća slave, one američke i Fibine, kakvo je njegovo mišljenje o snazi naših? - Nema dvojbi da će naši dečki dati maksimum, no malo se bojim suđenja jer su svi najbolji suci u Euroligi, a oni nemaju pravo suditi na Fibinim natjecanji­ma. Osim toga, sustav natjecanja je vrlo opasan jer se u jednoj utakmici odlučuje o svemu, a igra se dan za danom i nema stanke kao na Olimpijski­m igrama pa i u tome vidim određenu opasnost. Mogu li nas Šarić i Bogdanović odvesti tamo gdje nas nema već 22 godine? - Premda su obojica fantastičn­i igrači, sami to ne mogu. Oni mogu biti glavni motori, ali bez doprinosa ostalih ne mogu postići rezultat. Mislim da ćemo imati izvjesnih problema ispod koša i velika je šteta što nemamo Žižića i Zupca. Ili barem samo Žižića – ustvrdio je Novosel.

 ??  ?? Aleksandar Petrović odlučio se za stariju i iskusniju momčad. Neki mu to spočitavaj­u, no svi priželjkuj­u medalju
Aleksandar Petrović odlučio se za stariju i iskusniju momčad. Neki mu to spočitavaj­u, no svi priželjkuj­u medalju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia